• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

24.05.2022

10:03

ZAPAD POJEO CEO SVET, A SADA IH RUSIJA DOVODI NA IVICU GLADI! Proizvodnja hrane dovoljne za celo čovečanstvo prestaje da postoji, EKONOMISTA TEK SLUTI KRIZU

Vesti

ZAPAD POJEO CEO SVET, A SADA IH RUSIJA DOVODI NA IVICU GLADI! Proizvodnja hrane dovoljne za celo čovečanstvo prestaje da postoji, EKONOMISTA TEK SLUTI KRIZU

Podeli vest

Kolektivni Zapad je na ivici prehrambene krize, koju aktivno pokušava da spreči. Ekonomista Mihail Beljajev je ovo povezao sa sankcijama Rusiji

Prema rečima stručnjaka, svet proizvodi dovoljno hrane da zadovolji potrebe čovečanstva. Međutim, za to je potrebna ujednačena raspodela, sa kojom, u uslovima globalne nejednakosti, postoje veliki problemi.

U regionima kao što su Afrika, Latinska Amerika i Jugoistočna Azija, poteškoće u ovom segmentu su uvek postojale u različitim razmerama. Ali zapadne zemlje su obratile pažnju na pretnju prehrambenom krizom tek kada je ona počela da preti i njima.

„Zašto generalni sekretar UN tek sada govori o tome, zašto se zapadne zemlje uopšte bune? Jer problem može uticati i na njih. A pogodiće ih upravo zbog toga što su jednostrano, ne predviđajući posledice, pokrenule sankcije Rusiji, u nadi da će naneti štetu Ruskoj Federaciji. Zapad se nadao da će svojim akcijama slomiti Rusiju a da će posle toga, moći da diktira političke uslove. Ali desilo se suprotno“, rekao je Beljajev.

Pokušaji da se Rusiji i njenom savezniku Belorusiji uskrate prihodi od izvoza đubriva doveli su do njihove nestašice i rasta cena na svetskom tržištu. Pretnja potpunom zabranom isporuke ruskog gasa Evropi dodatno je povećala cenu prirodnog gasa, čineći ga manje dostupnim proizvođačima đubriva u samoj EU.

Cena gasa se takođe odražava na cenu i obim proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda.Posebno je akutno, prema mišljenju ekonomiste, pitanje u segmentu žitarica.

„Evropa ima sopstvenu proizvodnju đubriva, ali se zasniva na ruskom gasu. Odsustvo baš ovog gasa dovodi do nestašice đubriva, čija je direktna posledica neuspeh roda čak i u prosperitetnim zemljama“, naglasio je Beljajev.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Rusku Federaciju da dozvoli siguran i pouzdan izvoz žitarica iz Ukrajine. Zauzvrat, on predlaže ublažavanje ograničenja na isporuku đubriva iz Ruske Federacije. Zapad postavlja uslove od kojih će mu ispunjenje svakog biti od koristi.

Foto: Tanjug/AP

Prethodno su američki predsednik Džo Bajden i diplomata EU Žozep Borel otvoreno najavljivali nameru da ukrajinsko žito dobiju na globalnom tržištu. Stručnjaci kažu da zapadne zemlje izvoze iz Ukrajine sve rezerve kojima imaju pristup.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija