• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Agencije

26.05.2022

22:07

KIJEV PRIZNAO, VOJNA SITUACIJA NA ISTOKU UKRAJINE GORA NEGO ŠTO SE PRIČA, NATO PRETI RUSIJI, Moskva poslala poslednje upozorenje Americi... (Foto/Video)

Reuters

Vesti

KIJEV PRIZNAO, VOJNA SITUACIJA NA ISTOKU UKRAJINE GORA NEGO ŠTO SE PRIČA, NATO PRETI RUSIJI, Moskva poslala poslednje upozorenje Americi... (Foto/Video)

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 92. dan. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru

22.00 Medvedev: Uslovi Zelenskog za primirje nisu izvodljivi

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da uslovi koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postavlja za primirje nisu izvodljivi.
"Uslovi koje Zelenski postavlja za primirje su kategorični do idiotizma i u principu neizvodljivi", istakao je Medvedev na Telegramu, preneo je TASS.
On je kazao da predsednik Ukrajine zahteva da Donbas i Krim ponovo ukrade, kao da nije svestan volje njihovih stanovnika.

Medvedev je rekao i da bi savez Nemačke i Poljske koji eskalira situaciju oko Ukrajine imao koristi ako bi ta zemlja nestala sa mape.
On je ukazao na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Nemačka neće prihvatiti mirovni sporazum koji je nametnula Rusija, što je isti stav koji ima Ukrajina.
"Zašto je Šolcu potrebna Ukrajina? Ne morate da idete daleko u traženju odgovora. Poljsko-pruski savez, koji svom snagom eskalira situaciju i gura poremećenog Zelenskog na sve katastrofalnije izjave i akcije, imao bi veliku korist ako država Ukrajina nestane sa mape", naveo je Medvedev.
"Biće fabrika bez nadzora, useva, rudnika uglja, strateškog prostora i ljudskih resursa. Sećam se da je neko već krajem 1930. godine pričao na isti način, na istom jeziku i sa istim žarom. Kako se to završilo, poznato je", rekao je on.

21.45 Kuleba:Vojna situacija na istoku UKR gora nego što se prica

Vojna situacija u istočnoj Ukrajini je još gora nego što ljudi kažu da jeste i zemlji je sada potrebno teško naoružanje da bi se efikasno borila protiv Rusije, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, a preneo Rojters.
Kuleba je učestvujući u direktnoj sesiji pitanja i odgovora sa korisnicima Tvitera rekao i da se mirovni pregovori sa Rusijom zapravo ne vode.

21.30 Moskva poslala poslednje upozorenje Americi! Biće žestoko kažnjeni 

Foto: Reuters

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će američki novinar ili medij koji radi u Rusiji, ako Jutjub ponovo ukloni jedan od njihovih video snimaka sa konferencije za štampu, "otići kući".
Portparolka ministarstva Marija Zaharova izdala je upozorenje i dodala je da je Jutjub već blokirao nekoliko njenih brifinga za medije, preneo je RT. 
"Vi... opet blokirajte konferenciju, jedan novinar ili jedan američki medij će otići kući. To je to... Još jedan blokirani brifing i mi ćemo imenovati konkretnu osobu ili određeni medij koji će otići kući. S obzirom na to da sve ovo radi dama sa poljskim državljanstvom, i s obzirom na poziciju Poljske, možda se nećemo ograničiti na američke", rekla je Zaharova. Očigledno misleći na poljsku izvršnu direktorku Jutjuba Suzan Vojcicki.
"Jutjub, za razliku od mnogih drugih kompanija, nije napustio Rusiju, jer zarađuje mnogo novca", rekla je Zaharova, a "količinu sadržaja koju proizvode naši kreativni ljudi" nije lako pronaći na drugom mestu.
Jutjub je prošle nedelje otkrio da je uklonio više od 70.000 video snimaka i 9.000 kanala u vezi sa ratom u Ukrajini zbog kršenja politije Jutjuba.

21.00 Stoltenberg preti Moskvi: "NATO prestaje da posmatra rusiju kao partnera"

U svom novom strateškom konceptu NATO neće posmatrati Rusiju kao partnera, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
- Strateški koncept je najvažniji dokument NATO-a, drugi po važnosti posle našeg osnivačkog akta, Vašingtonskog ugovora - naveo je Stoltenberg u intervjuu za grčki sajt Grisis Kapital, prenosi TAS S.
On je dodao da se o poslednjem strateškom konceptu pregovaralo 2010. godine i da se od tada svet radikalno promenio, te da se Rusija ubuduće ne može nazivati strateškim partnerom NATO-a, kao do sada.

20.30 Lavrov: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku

Kada je nešto u interesu SAD, onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale - Jugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.
"Uporedite tu aroganciju, osećaj sopstvene superiornosti - to je taj kolonijalni mentalitet, kada mi je sve dozvoljeno, a ti moraš da radiš šta ti kažem. On se manifestuje, ne samo što se tiče naših interesa. Setite se, 1999. godine SAD su odlučile da Jugoslavija preti njihovoj bezbednosti. U trenu su je izbombardovali", rekao je Lavrov.
Kaže da je Kristofer Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio genocidom nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak, a da se kasnije otkrilo da nisu bila u pitanju tela civila, već militanata obučenih u civile.
"Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Kijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju. Izbombardovali su Jugoslaviju, formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS-", naglasio je Lavrov.

20.00 Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogu trajati pet do deset godina

Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije Vladimir Šamanov izjavio je da demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogu trajati pet do deset godina.
Po njegovom mišljenju, predstoji kompleksan rad na „formiranju vlasti koja se nije isprljala saradnjom sa neonacistima".
Ako ta dva uslova ne budu ispunjena, Ukrajina neće biti potrebna Rusiji, izjavio je Šamanov na pitanje novinara da li vidi Ukrajinu u sastavu Rusije.

19.30 Ukrajina počela da pravi novu liniju odbrane?

Foto: AP/Tanjug

Po nekim informacijama sa društvenih mreža, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine počeo je da pravi novu liniju odbrane kako bi izbegao stvaranje malih kotlova na istočnom frontu.
Šef generalštaba Valerij Zalužni predložio je da se gradovi u Donbasu koriste za formiranje mreže utvrđenja u kojima bi se rasporedila artiljerija i držala čvrsta odbrana.
Linija odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka-Toreck smanjiće front, a ovi gradovi će pokrivati jedan drugog.
Navodno, Zalužni već traži od Vladimira Zelenskog odobrenje da povuče vojsku iz Severodonjecka u pravcu Slavenska.

19.00 Putin Dragiju: Rešićemo krizu sa hranom, ali Zapad da ukine sankcije

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rešavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije, saopštio je Kremlj.
Putin je istakao da je Rusija spremna da izveze žitarice i đubrivo kako bi se uhvatila u koštac sa krizom, preneo je Rojters.
Predsednik Rusije je Dragiju rekao i da je Rusija spremna da nastavi neprekidne isporuke gasa Italiji.
U saopštenju se navodi i da je ruski lider detaljno govorio o koracima preduzetim da bi se obezbedila bezbednost plovidbe, uključujući svakodnevno otvaranje humanitarnih koridora za izlazak civilnih brodova iz luka Azovskog i Crnog mora, što je ukrajinska strana navodno ometala.

18.30 Moskva: Civilni brodovi mogu bezbedno da koriste luku Marijupolj

Civilni brodovi mogu bezbedno da koriste luku Marijupolj u Azovskom moru u Ukrajini pošto je opasnost od mina eliminisana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju je navedeno da je pomorski humanitarni koridor u Azovskom moru otvoren juče, prenosi Rojters.
Rusija je preuzela punu kontrolu nad Marijupoljom prošle nedelje kada se više od 2.400 ukrajinskih boraca predalo u opkoljenoj čeličani "Azovstalj", navodi britanska agencija.

18.00 Iran ponudio da bude domaćin pregovora Rusija i Ukrajine

Iran je ponudio da bude domaćin pregovora između Rusije i Ukrajine, saopštio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.
On je naveo da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu prošle nedelje rekao da je Teheran spreman da bude domaćin pregovora, dodajući da Iran podržava dijalog i diplomatiju, prenosi Tas S.
"Konflikt u Ukrajini izazvale su provokativne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i NATO. Oni su izazvali Kremlj šireći svoje vojno prisustvo u regionu", ocenio je Amir-Abdolahijan.
Iranski ministar je sa Lavrovom razgovarao telefonom 19. maja, kada su razmatrali nastavak iranskog nuklearnog sporazuma i situaciju u Ukrajini.

17.45 U ukrajinskom granatiranju sela u Rusiji povređen učitelj

U današnjem granatiranju ruskog sela Vorobža u Kurskoj oblasti sa teritorije Ukrajine povređena je jedna osba, saopštio je regionalni guverner Roma Starovojt.
Prema njegovim rečima, u pitanju je učitelj u školi koja je oštećena u granatiranju, prenosi Tas s.
Starovojt je na svom Telegram kanalu naveo da je učitelj zadobio povrede od stakla koje se razbilo prilikom eksplozije, ali da njegovo stanje ne zahteva hospitalizaciju.
Guverner je ranije danas saopštio da je nekoliko kuća, među kojima i zgrada škole, oštećeno u granatiranju sa teritorije Ukrajine.
Selo Vorobža je udaljeno 20 kilometara od granice sa Ukrajinom.
U protekla tri meseca pogranična područja u Kurskoj oblasti u više navrata su granatirana sa ukrajinske teritorije, a u tim napadima poginula je jedna osoba.
Ruske snage su navele da su u toj oblasti oborile nekoliko ukrajinskih dronova.

17.30 Lavrov: Kijev se udaljava od prvobitnog koncepta sporazuma

Foto: AP PHOTO

Kijev se udaljava od prvobitnog koncepta sporazuma između Rusije i Ukrajine, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
"Kijev se udaljava od koncepta koji je prvobitno promovisao", izjavio je Lavrov, komentarišući ideju da se formira radna grupa o Ukrajini u kojoj bi učestvovao bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, prenose RIA Novosti.
Lavrov je podsetio da je prvobitni koncept „bio da postoji jedinstven sporazum koji bi sadržao obaveze Ukrajine da ne ulazi u blokove, da ne poseduje nuklearno oružje i da garantuje neutralan status".
Koncept je sadržao i odredbu da će „istovremeno, zemlje garanti u istom sporazumu uvažavati bezbednosne interese Ukrajine, Ruske Federacije i drugih zemalja ovog regiona", navode RIA Novosti.
"Ako je Rasmusen pozvan da da neke garancije u uskom krugu zapadnih sponzora ukrajinskog režima, a onda pokuša da to predstavi Ruskoj Federaciji, onda je to ćorsokak", naveo je Lavrov, prenose RIA Novosti.

17.00 Kijev preti Mađarskoj: Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom "Družba"

Savetnica ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cev naftovoda "Družba" koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, „moglo nešto da se desi".
Zerkalj smatra da je Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.
"U rukama Ukrajine je odlična poluga - naftovod ''Družba'' ", rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom "nešto moglo da se desi", prenosi Sputnjik.
"Tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to", dodala je Zerkalj.
Naftovod "Družba" počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.
Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu.
Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta", a Rusija plaća tranzit.
EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije, a u pripremi je i šesti paket u čijem je donošenju glavna tačka sporenja embargo na uvoz ruske nafte.
Mađarska blokira usvajanje šestog paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na njenu ekonomiju.

16.30  Zelenski: Usvojiti šesti i pripremiti sedmi paket sankcija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da je neophodno da se usvoji šesti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije, uključujući embargo na naftu, ali i da se pripremi sedmi sa još jačim ograničenjima.
"Neophodno je ne samo da se konačno dogovori šesti paket sankcija protiv Ruske Federacije, uključujući embargo na naftu, naftne mešavine i naftne derivate, već i da se pripremi sedmi paket sankcija, sa još jačim merama, kako bi se Rusija sprečila da vrši teror u Ukrajini", izjavio je Zelenski u obraćanju parlamentu Letonije.
Naglasio je da je važno procesuirati krivce za ratne zločine protiv Ukrajinaca.
"Potreban nam je puni potencijal Evrope da one koji su organizovali i izveli genocid nad narodom Ukrajine privedemo pravdi pred nadležnim sudom", naveo je Zelenski.

16.00 Članice NATO-a se dogovorile da ne šalju tenkove Ukrajini?

Foto: Printskrin Youtube

Nemačke vlasti tvrde da u okviru NATO-a postoji "neformalni" dogovor da se Ukrajini ne isporučuju tenkovi zapadne proizvodnje, jer bi to Rusija mogla da dočeka kao provokaciju. Neki misle da je to samo izgovor.
Članice NATO-a su nezvanično dogovorile da ne isporučuju na svoju ruku borbene tenkove Ukrajini zapadne proizvodnje, tvrde nemačke Socijaldemokrate (SPD) koje predvode vladajuću koaliciju.
Kako je rekao poslanik SPD-a zadužen za pitanja odbrane Volfgang Helmih, dogovor je neformalan, jer NATO ionako nema svoje oružje koje bi isporučio, već to čine članice. Ali, za sada se sve članice NATO-a pridržavaju tog navodnog dogovora, kažu u SPD.

14.40 - Putin: "Zapadna krađa resursa se neće dobro završiti"

Ruski predsednik Vladimir Putin komentarisao je danas strane kompanije koje su napustile Rusiju nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.
Putin, koji je putem video veze govorio na ekonomskom forumu postsovjetskih republika u Kirgistanu, rekao je da je "nemoguće odvojiti Rusiju od zapadne tehnologije uprkos sankcijama".

Ruski predsednik navodi da "Rusija ima problema sa transportom i lancima snabdevanja", dodajući da će "nastaviti da uvozi zamene za robu pod sankcijama" i da "to ipak nije rešenje".

"Ova zapadna krađa resursa neće se dobro završiti", rekao je Putin i dodao da je Rusija konkurentna i ostaje vodeći izvoznik pšenice.

14.40 - Premijerka Finske posetila Ukrajinu

 

 

13.25 - Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

On je dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku.

13.24 - Putinov govor na sastanku Evroazijskog ekonomskog foruma

 

 

13.20 - Lukašenko najavio modernizaciju vojske zbog događaja u UKR

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je danas modernizaciju oružanih snaga te zemlje zbog događaja u Ukrajini.
On je na sastanku u Ministarstvu odbrane o obezbeđenju vojne bezbednosti rekao da su principi modernizacije vojske zemlje promenjeni nakon događaja u Ukrajini.

Objasnio je da u Belorusiji uče lekcije u pogledu razvoja i opremanja svojih trupa na osnovu iskustva "izvođenja ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini", prenosi RIA Novosti.

Lukašenko je ocenio da će se Minsk se suočiti sa "pritiskom bez presedana".

Istakao je da vežbe NATO u blizini granica Belorusije mogu da dovedu do mogućih vojnih operacija u budućnosti.

13.10 - Guverner: Granatirano selo u Kurskoj oblasti, naneta šteta

Nekoliko kuća i škola u selu Vorobža u ruskoj Kurskoj oblasti oštećeno je danas u granatiranju sa teritorije Ukrajine, rekao je danas lokalni guverner Roman Starovojt.

"Neprijatelj je napao obode sela Vorobža. naša vojska je uzvratila, ali je neprijatelj uspeo da ošteti nekoliko kuća, među kojima i zgradu škole gde su polomljeni prozori", napisao je Starovojt na svom Telegram kanalu, prenosi Tas s.

Kako je dodao, prema preliminarnim informacijama, među civilima nije bilo žrtava.
Selo Vorobža je udaljeno 20 kilometara od granice sa Ukrajinom. U protekla tri meseca pogranična područja u Kurskoj oblasti u više navrata su granatirana sa ukrajinske teritorije, a u tim napadima poginula je jedna osoba.

Ruske snage su navele da su u toj oblasti oborile nekoliko ukrajinskih dronova.

12.30 - Novinari iz zapadnih zemalja biće proterani iz Rusije ukoliko Jutjub blokira pristup njenim brifinzima

To je najavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova svake nedelje drži brifinge o aktuelnim temama u vezi sa spoljnom politikom Rusije, koji prenosi Jutjub i druge platforme, podseća Rojters.

12.30 - Moskva čeka da Kijev prihvati ruske zahteve i prihvati realnu situaciju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

- Moskva čeka da Kijev prihvati zahteve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o tome kakve ustupke Moskva očekuje od Kijeva.

On je dodao da ovo nisu teritorijalni ustupci.

- Još jednom ponavljam, Kijev treba da prepozna de fakto situaciju i samo trezveno proceni - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li se to odnosi i na teritorijalne ustupke.

Foto: AP PHOTO

12.15 - Rusi koristili "Iskander" za udar na vojni objekat u UKR
 
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak lansiranja krstareće rakete R-500 "iskander-k" na vojni objekat u Ukrajini, javlja agencija RIA Novosti.

Na snimku se vidi kako operativno-taktički raketni sistem "iskander-k" stoji u šumovitom području.
Potom raketa R-500 izleće iz lansera i polako se, okrećući se u vazduhu, kreće ka cilju.

Portparol ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da su tokom proteklog dana raketne snage i artiljerija pogodile 62 komandna mesta, 407 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, 47 artiljerijskih i minobacačkih jedinica, kao i tri skladišta municije.

12.12 -Basurin: Moguće da još ima ukrajinskih vojnika u "Azovstalju"

Moguće je da se pojedini pripadnici ukrajinskih bezbednosnih snaga i dalje nalaze na teritoriji čeličane "Azovstalj" u Marijupolju jer nije bilo koordinacije među njihovim komandantima, izjavio je zamenik šefa milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

"Nedostatak koordinacije generalne komande u 'Azovstalju' doveo je do toga da je svako živeo na svoj način, svako se skrivao u svom kutku, tako da je moguće da ćemo ih naći", naveo je Basurin, a prenosi Tas.

On je dodao da bi "potpuno čišćenje" "Azovstalja" trebalo da traje od dve do tri nedelje jer je reč o velikoj teritoriji.

"Ima mesta za skrivanje", objasnio je Basurin.

Rusko Ministarstvo odbrane je 20. maja saopštilo da je "potpuno oslobođena čeličana 'Azovstalj'", koja je bila poslednja linija odbrane ukrajinskih snaga u Marijupolju.

12.10 - Slike rata

 

 

12.10 - Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Rusija neće dobiti rat u Ukrajini i istakao da Moskva ne sme da diktira uslove bilo kakvog mira.

"Putin će ozbiljno pregovarati o miru samo ako shvati da ne može da probije odbranu Ukrajine", naveo je Šolc u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Rojters.

Istakao je da "neće biti diktiranog mira".

"Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi", upozorio je Šolc.

12.00 - Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su u blizini Odese ukrajinski vojno-transportni avion koji je dostavljao municiju i naoružanje, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da su ruske protivvazdušne snage oborile i ukrajinski helikopter Mi-24 u Harkovskoj oblasti, prenosi TAS S.

Konašenkov je rekao da je uništeno 13 ukrajinskih bespilotnih letilica, uključujući dva reaktiva Tu-143 "Rejs" sovjetske proizvodnje, dodaje Sputnjik.

"Ukupno je od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini uništeno 179 aviona, 127 helikoptera, 1.019 dronova", istakao je Konašenkov.

11.20 - Ukrajinski ambasador u Berlinu ismejao Nemačku

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik objavio je na Tviteru sliku puža sa zalepljenim metkom, ismevajući nemačku vladu zbog odlaganja vojnih isporuka.

"Nemačko oružje za Ukrajinu je već na putu", napisao je diplomata.

 

 

11.15 - Otkriven cilj Rusije? "Jasno je"; "Velika bitka"

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva obratio se okupljenima na Svetskom ekonomskom forumu (WEF), koji se održava u Davosu. Rekao je kako se Rusija i dalje nada da će zauzeti glavni grad Ukrajine.

"Jasno je da se ovde ne radi o specijalnoj vojnoj operaciji, kako tvrdi Rusija, nego o ratu, jednom od najvećih od Drugog svetskog rata. Hiljade ljudi je umrlo, uključujući puno dece, a na istoku zemlje vodi se velika bitka", rekao je Kličko.

"Nije tajna da je okupacija cele Ukrajine i dalje prioritet Rusije, a njena glavna meta je glavni grad, srce zemlje", rekao je gradonačelnik Kijeva pa dodao kako je "celi svijet video dokaze o ratnim zločinima putem satelitskih snimaka Buče".

11.10 - Rusija napravila bazu podataka poginulih i zarobljenih ukrajinskih vojnika

Rusija je napravila otvorenu bazu podataka zarobljenih, ubijenih i nestalih ukrajinskih vojnika. Veb-sajt VarTears.org je dizajniran da pomogne ljudima koji nemaju pristup informacijama o rođacima koji su bili među vojnicima u Ukrajini.

- Ovaj sajt je posvećen prikupljanju informacija o poginulim, nestalim i zarobljenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine i Teritorijalne odbrane, navodi se na zvaničnoj stranici sajta. Autori su takođe uverili da se portal ne bavi propagandom, ne objavljuje lažne informacije i ne prikuplja lične podatke korisnika, garantujući potpunu anonimnost.

10.39 - Posledice granatiranja

 

 

10.38 - Novo saopštenje

Narodna milicija DNR saopštila je da je u poslednja 24 sata likvidirano 45 ukrajinskih ekstremista.

10.38 - Poginulo 125 ljudi

Za 99 dana eskalacije na prostoru DNR poginulo je 125 ljudi, a ranjeno je 573, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

10.20 - Zapadna i ruska rezolucija u SZO o krizi izazvanoj ratom

redlog da se osudi regionalna zdravstvena situacija izazvana napadom Rusije na Ukrajinu naći će se danas pred skupštinom Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i predlog ruske rezolucije u kojoj se ne pominje uloga Moskve u zdravstvenoj krizi, javio je Rojters.

Originalan predlog, koji su predložile SAD i više od 40 zemalja, osuđuje ruske akcije, ali se u njemu ne ukida pravo glasa Moskve u SZO.
Ruski dokument, koji podržava Sirija, takođe će biti predmet glasanja.

Ako inicijativa koju predvodi Zapad prođe skoro jednoglasno, posmatrači kažu da bi to poslalo moćnu političku poruku koja je retka u multilateralnom sistemu svetske organizacije, ocenjuje britanska novinska agencija.

"Razarajuće vojne akcije podrivaju napore kojim se omogućuje zdravlje i dobrobit svakog čoveka, podriva se misija SZO. Mislim da agencija UN ne može da ostane nema po ovom pitanju", rekao je ministar zdravlja Poljske Adam Niđelinski, jedan od onih koji podržavaju rezoluciju.

U obe rezolucije izražava se "duboka zabrinutost zbog tekuće zdravstvene situacije u i oko Ukrajine", ali samo zapadni dokument navodi da je situacija izazvana "ruskom agresijom na Ukrajinu".
Visoki diplomata pri ruskoj misiji u Ženevi je rekao da "rezolucija sasdrži niz antiruskih izjava i neutemeljenih optužbi, zbog čega ne može biti podržana".
Članice SZO Evropa već su usvojile rezoluciju koja bi mogla da rezultuje zatvaranjem ruske regionalne kancelarije.

10.00 - Zvaničnik LNR: Oko 8.000 zatvorenika u LNR i DNR

Trenutno se oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), i taj broj raste, izjavio je danas diplomatski predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Ima mnogo ratnih zarobljenika. Naravno da ih je više na teritoriji Donjecke Narodne Republike, ali i mi imamo dosta, i sada ih je ukupno oko 8.000, naveo je Mirošnik.

10.00 - Pušilin: Vojna operacija u Donbasu će biti ubrzana

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da će vojna operacija u regionu Donbas biti ubrzana, javila je agencija RIA Novosti.

Pušilin je rekao da je Kijev blokirao snabdevanje vodom u gradovima severnih delova regiona Donbas i pozvao da se izvede vojna akcija, preneo je Rojters.

 

 

09.54 - Vojnici 79. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine uništili su nekoliko jedinica borbenih oklopnih vozila Rusije

 

 


09.53 - "Rusija nikada neće napustiti oslobođene teritorije"

Davanje ruskog državljanstva stanovništvu Hersonske i Zaporoške oblasti još jednom dokazuje da Rusija neće napustiti i neće ostaviti oslobođene teritorije bez zaštite, izjavio je poslanik Državne dume iz Krimske oblasti Mihail Šeremet.

09.53 - Roskongres: 90 država na ekonomskom forumu u junu u Rusiji

Predstavnici više od 90 država potvrdili su učešće na 25. Sankt Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF) koji će biti održan sredinom juna, saopšteno je iz Fondacije Roskongres, organizatora manifestacije.

09.16 - Centar Mariupolja

 

 

09.16 - "Ukrajina je zauvek izgubila"

Član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporožja, Vladimir Rogov, kazao je danas za agenciju RIA Novosti da je Ukrajina zauvek izgubila pristup Azovskom moru, pošto se, prema njegovim rečima, Zaporoška i Hersonska oblast nikada neće vratiti pod kontrolu Kijeva.

Tokom specijalne operacije, ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblasti i Azovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine, navodi agencija RIA Novosti.

09.15 - Ruska vojska zauzela Liman

Na sedištu gradske uprave u Limanu na istoku Ukrajine zavijorile su se tri zastave zastava slobode (sa srpom i čekićem), ruska i zastava Donjecke Narodne Republike, sa čime je potvrđeno da je ovaj grad u ruskim rukama.


09.12 - Pušilin: Vojska DNR ušla u Hersonsku, Zaporošku i Harkovsku oblast

 

 


09.02 - Ukrajinski vojnici se predaju

Ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirošnik rekao je da se u DNR i LNR predalo oko 8.000 ukrajinskih vojnika. Prema njegovim rečima, taj broj se na dnevnom nivou uvećava za nekoliko stotina.

08.30 - UKR: Napad na više od 40 gradova u Donbasu, pet žrtava

Najmanje pet civila je poginulo, a 12 je ranjeno u napadu ruskih snaga na više od 40 gradova u Donbasu, tvrdi ukrajinska vojska.

"Okupatori su granatirali više od 40 gradova u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i uništili ili oštetili 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i jednu školu. Pet civila je poginulo u granatiranju, a 12 je ranjeno", navele su ukrajinske oružane snage na Fejsbuku.

U saopštenju se navodi da je odbijeno 10 napada, a da su uništena četiri tenka i četiri drona.
Tvrdi se i da su ubijena 62 neprijateljska vojnika.

Rojters napominje da nije mogao da nezavisno potvrdi ove izveštaje sa ratišta.

Britanska agencija nije prenela kada je došlo do ovih napada.

08.00 - Veliki broj stradale dece?

 

 


07.57 - U Azovu

 

 


07.46 - Ruski vojnik koji se vratio iz zarobljeništva u Ukrajini: Uglavnom smo gledali u zid ispred sebe

Ruski vojnik koji je 45 dana držan kao ratni zarobljenik u Ukrajini pre nego što mu je dozvoljeno da se vrati kući, ispričao je da je njegov um i telo uzeo danak u zatočeništvu.

U razgovoru za Gardijan, vojnik iz Sibira je rekao da je prošao vrlo malo vojne obuke i da je bio šokiran kada mu je rečeno da njegova jedinica ide u Ukrajinu.

Kada je uhvaćen, rekao je da nije fizički povređen, ali da je pretrpeo psihičke muke od ukrajinskih zarobljenika.

07.45 - Zelenski kritikovao Henrija Kisindžera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

Zelenski je u sredu odgovorio da "bez obzira na to šta radi ruska država, uvek će neko doći i reći: 'hajde da uzmemo u obzir i njihove interese'".

07. 20 - Ruski napadi u Donjecku

Ukrajinsko ministarstvo obrane saopštilo je da ruske snage provode intenzivnu ofanzivu na ključni grad Liman u susednoj regiji Donjeck. Liman je važno železničko čvorište i ako Rusi ondje uspeju preuzeti kontrolu, obližnji grad Slovjansk postaće ranjiviji na napade topova, a ukrajinske trupe jugoistočno od grada bit će izloženije opasnosti od opkoljavanja.

07.15 - Rusija se priprema za poslednju bitku kod Severodonjecka

Institut za proučavanje rata priopćio je kako intenzitet ruskih napada i gomilanje vojnika sugerišu da bi Rusija mogla započeti svoju poslednju ofanzivu na Severodonjeck.

07.10 - Turska se i dalje protivi da Švedska i Finska pristupe NATO-u

Turska se i dalje protivi da Švedska i Finska pristupe NATO-u, a stvari se nisu promenile ni kasno sinoć nakon višesatnih razgovora turskih, švedskih i finskih diplomata.

07.05 - U Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti vozila dobijaju ruske tablice, prenose ruski mediji

07.05 - Više od 1.200 tela pronađeno je u Kijevskoj oblasti, prenose ukrajinski Telegram kanali

07.00 - Rusija pozdravlja predlog Kine o proširenju BRIKS-a

Ruska Federacija pozdravlja predlog Kine za proširenje grupacije rastućih svetskih ekonomija poznatije kao BRIKS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje asocijaciji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je naglasila da smatra preuranjenim da se imenuju potencijalni kandidati i da je tema o proširenju obimna i višestruka.

07.00 - Rusija otvara dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru. Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od tri milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

07.00 - Rusija: "Nastavite"

Rusija je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i Medjunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) da nastave redovne isporuke lekova životno ugroženim pacijentima u sa,oproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

"Pozivamo Svetsku zdravstvenu organizaciju i Međunarodni komitet Crvenog krsta kao organizacije koje koordiniraju aktivnosti u oblasti zdravstvene i medicinske pomoći stanovništvu u ugroženim zonama da nastave sa redovnim isporukama lekova u Donbas", rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

On je dodao da je Međunarodni komitet Crvenog krsta prestao da isporučuje vitalne lekove u Donbasu, ostavljajući više od 12.000 pacijenata bez medicinske pomoći koja im je potrebna u narednih nekoliko meseci.

"Pod izgovorom o navodno nestabilnoj situaciji u Donbasu Međunarodni komitet Crvenog krsta obustavio je isporuke vitalnih lekova i medicinskog materijala specijalizovanim zdravstvenim ustanovama Donjecke Narodne Republike namenjenih za dijagnostiku i specifično lečenje pacijenata sa oslabljenim imunološkim sistemom, hroničnim zaraznim i endokrinim bolestima", rekao Mizincev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maxa

pre 1 godinu

Ajde bre, kad god citam zvanicne izvestaje Kremlja o ukrajinskim gubicima i kad gledam Sputnjik, sve nekako zadnjih mesec dana, imam osecaj da je ukrajinska vojska unistena do poslednjeg coveka i poslednjeg oruzija, a oni se jos uvek bore cak i pobedjuju kod Harkova, pa dolazim do zakljucka ili se ukrajinci kloniraju ili ustaju iz grobova ko zombiji da se bore ili neko LAZE.... volim Ruse, priznajem, ali ovo preterivanje sa brojkama je bas previse, pa vise sebi prave sa time stetu nego koristi, ljudi poveruju i onda kako to odjednom unisteni nam tenkovi i pobijeni vojnici a mi njih razneli u atome...Ne valja se toliko preterivati brate, ne valja se....

Ja

pre 1 godinu

Kakav je ovo stil oblacenja, kao fizikalci neki a ne oni koji vode drzavu?

Nikita petrovic

pre 1 godinu

da sam ja ukrajinac ne bi ni ja znao sta bi od silnih saptaca, saptaci hoce rf na kolenima a resurse rf za dzeparac jer su sve moguce kod sebe i po svetu potrosili,slika je kristalno cista

milan lala

pre 1 godinu

Izjava Kulebe da se sa 60 americki raketnih bacaca Ukri mogu efikasno boriti protiv Ruske armije je tragi komicna. Sto duze budete ratovali dozivecete veci poraz i razaranje . Ruska armija je dobila naredjenje da denacifikuje i demilitarizuje Ukrainu i to ce biti izvrseno, Nikakva vojna pomoc isporuka oruzija Ukraini nece nista promenuti. Kiev ce kapitulirati a Ruska vojska ce izaci na granice Ukraine prema Poljskoj tu se niko nece pitati ni za sto pogotovo ne Poljska i smuseni kancelar Sholc.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija