• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/DPA

26.05.2022

07:51

ČUDAN ZAOKRET, NEMAČKA KREĆE I NA KINU!  Posle žestoke konfrontacije sa Rusijom, Berlin želi da smanji "zavisnost" od Pekinga...

Vesti

ČUDAN ZAOKRET, NEMAČKA KREĆE I NA KINU! Posle žestoke konfrontacije sa Rusijom, Berlin želi da smanji "zavisnost" od Pekinga...

Podeli vest

Berlin je dugo okretao glavu od brutalne represije kineskih vlasti nad Ujgurima u provinciji Sinđang, ali sada, mora da reaguje

To je danas rekao vicekancelar i ministar privrede Robert Habek, i dodao da reakcija stiže posle novih izveštaja o progonima. Kina Nemačkoj jeste važan trgovinski partner, ali odnose opterećuju „veoma relevantni problemi,“ uključujući kršenje ljudskih prava, rekao je Habek u utorak uveče.

„Godinama se na to žmurilo, ali ova vlada menja pristup Kini“.

Poslednjih dana zapadni mediji su, pozivajući se na podatke procurele iz kineske policije, naširoko izveštavali o progonu i masovnom zatvaranju Ujgura, muslimanske manjine na severozapadu Kine.Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da su vlasti stotine hiljada ljudi ugurale u logore za prevaspitavanje. Habek je izveštaje o postupanju sa Ujgurima opisao kao potresne.

„Posebno šokiraju informacije o zatvaranju, maltretiranju i prinudnom radu,“ rekao je ministar.

„Neophodni su jasno objašnjenje i dodatno razjašnjenje.“ Što se tiče odnosa, Nemačka „ih diverzifikuje, smanjujući zavisnost i od Kine,“ rekao je Habek.

Foto: Reuters

„Ljudska prava nama su važna valuta“.

Berlin sada pomno proverava zahteve nemačkih preduzeća za državnim garancijama za poslove sa Kinom, posebno u kontekstu zaštite prirode i radničkih i ljudskih prava. Nemačka vlada namerava da spreči poslove sa povredama ljudskih prava, poput prinudnog rada, uključujući i lance isporuke. Uz to, sada će posebno proveravati je li neki segment lociran u Sinđangu.

„Odbijaćemo zahteve koji ne ispune te uslove,“ rekao je Habek.

„Uz to, sada pažljivo i kritički proveravamo kineske ponude u Nemačkoj“.

Izveštaje na osnovu podataka koji su procureli iz policije u provinciji Peking je odbacio kao „klevetničke“.

Na Kosovu žmure a u Kini gledaju

Negacija nije ubedila poverenicu nemačke vlade za ljudska prava Luizu Amtsberg, koja je Berlin upozorila kako ne sme „tek tako da nastavi“ sa Pekingom i pozvala na „otvorenu raspravu o privrednoj zavisnosti od zemalja sa zastrašujućim bilansom ljudskih prava“. Na to je već ukazao napadački rat Rusije u Ukrajini. Kina Ujgure optužuje za separatizam, ekstremizam i terorizam.

Muslimanska manjina, pak, navodi da je pod političkom, religijskom i kulturnom represijom od dolaska komunista na vlast 1949. Organizacija ujgurskih izgnanika, Svetski kongres Ujgura, Nemačku već duže kritikuje.

„Smatram da savezna vlada već dugo ne čini dovoljno. Ljudska prava su ugrožena na mnogo mesta, ali ovo je genocid,“ rekao je predstavnik Kongresa Dolkun Isa za Špigel.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sejdo pijandura

pre 1 godinu

"Berlin je dugo okretao glavu od brutalne represije kineskih vlasti nad Ujgurima..." Ono kad ti unuk upravnika konclogora počne da deli lekcije o ljudskim pravima....

mirko

pre 1 godinu

Kako to cudan zaokret? Nekada smo govorili Rusija se brani u Srbiji danas i ptica na grani zna da se Kina brani u Rusiji. Sankcije protiv Kine, i ovo kazen iz prve ruke bio sam prisutan kad su donosene odluke, EU je pocela sa uvodjenjem sankcija pre 2 godine, kada je odbila da koristi 5G kinesku tehnologiju iako svoju nije imala i to prateci americke zahteve. U medjuvremenu americki proizvodjaci jos ne isporucuju elektroniku koja je placena jos u novembru prosle godine, evorpljanima su podigli cene, a evropljani nazaduju na svim poljima, nisu u stanju da proizvedu sopstvene komponente. Sa druge strane Rusi i Kinezi vredno rade na risc-v osnovi i prave svoje cipove.... Srbija bi trebala da se ugleda na Rusiju i Kinu i pokusa sopstvenu proizvodju. Pametnu decu imamo...

Cicka

pre 1 godinu

Zar ne vidi ova Nemacka da zele da je dovedu do dna , jeste svasta radila kroz istoriju ali mi kao njene Evropske komsije joj ne zelimo zlo , mi koji cenimo njihovu vrednocu ne bi smo zeleli da ona postane siromasna drzava i da ne bude nicija kolonija a sto jeste odavno , ona treba da bude samostalna sa samostalnim vodjama i onajnapad koji je vodila nad nama je vodila jer je slusala svoje tutore, svako nomaraln zeli da saradjuje sa bogatim drzavama tako zeli i Rusija, tako zeli i srbija i Turska i svi ostali , samo oni koji zele robove zele siromasne i bedne da bi mogli da vladaju njima . Zato Nemacka dobro da razmisli pre nego sto povuce bilo koji potez u buducnosti , jedino ako se nije pradla sudbini i ako misli da za nju nema spasa ako je tako neka trazi pomoc ali od onih koji zele bogatu, stabilnu Nemacku, Nemacku koja sama donosi odluke .

Cicka

pre 1 godinu

Zasto Amerika trazi saveznike , zato sto je kukavica i zato sto je mnogo veca sila potrebna da se bori i sa njima i sa njihovim saveznicima, a ona treba da zna da joj saveznici nisu narod tih drzava, saveznici su placeni politicari tih drzava ili i i oni sami kukavice koje nemaju svoje ja i nemaju svoje mislnjnje o svemu sta se deasava oko njih , neka, neka , ovako ce sve drzve oslabiti i dovesti ko zna dokle , stvarnost je nepredvidiva.

Rade

pre 1 godinu

Зашто Немце боли уво, шта нека земља ради у својој кући, и свом дворишту. Нека гледају своја посла. Они се као брину за људска права. Нека се само сете, шта су радили, од 1939 до 1945 године. И нека се покрију ушима и нека ћуте. Они најмање треба да причају о људским правима...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija