• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

26.05.2022

13:59

PRELOMNI TRENUTAK U CRNOM MORU!? Rusija dopremila "Kalibar" kod Sevastopolja, očekuju se udari sa podmornica?

Vesti

PRELOMNI TRENUTAK U CRNOM MORU!? Rusija dopremila "Kalibar" kod Sevastopolja, očekuju se udari sa podmornica?

Podeli vest

Ruska ratna mornarica u Crnom moru ubrzano se naoružava krstarećim raketama, nakon što je obelodanjeno da Sjedinjene Američke Države spremaju plan kako bi zadale fatalan udarac Crnomorskoj floti i oslobodile puteve za izvoz žitarica iz Ukrajine

Samo nekoliko dana nakon što je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko najavio da SAD intezivno rade na planu koji bi naneo nemerljive gubitke Rusiji u Crnom moru kako bi se oslobodile ukrainske luke, o čemu je Republika već pisala, stigla je reakcija Moskve.

Prema pisanju Njuzvika koji se poziva na strahovanja zvaničnika u Kijevu, Rusija je već počela sa dopremanjem raketa "Kalibar" u podmornice stacionirane u Seevastopolju.

- Dve fregate, četiri mala broda, dve podmornice na konstantnoj borbenoj dužnosti... Sada je jasno, neprijatelj planira stalne podmorničke udare krstarećim raketama "Kalibar" po našoj teritoriji - rekao je Vadim Sibicki, iz glavne operativne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, prenosi Njuzvik.

Crno more ima nemerljiv geopolitički i geostrateški značaj, jer blokadom ukrajinskih luka Rusija može da spreči izvoz žitarica iz ove zemlje, što može da ima, i već ima dugoročne posledice na snabdevanje hranom u celom svetu.

Foto: AP/Photo

Podsetimo, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko nedavno je najavio da je Kijev ubedio Vašington da pripremi plan za deblokadu luka u Crnom moru.

- Efektivan rad Ukrajinaca na ratnim brodovima ubedio je (SAD) da pripreme plan za deblokadu luka - napisao je Geraščenko na Tviteru i dodao da Ukrajina i SAD razgovaraju o isporukama moćnog protivbrodskog naoružanja (Harpun i Naval Strike Missile dometa 250-300 km).

Portparol Stejt Departmenta nije mogao da precizira da li je isporuka ovog naoružanja i dogovorena, ali je istakao da će SAD nastaviti da pružaju punu podršku Ukrajini.

- Mi smo vodeći svetski pružalac bezbednosne pomoći Ukrajini u trenutku kada joj je to potrebno, i ohrabrujemo saveznike i partnere širom sveta da učine isto - navodi se u izveštaju Njuzvika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vejo

pre 1 godinu

Prosto je.Ako imate muda daj te im rakete i ima da vas nema.Prvo Ukrajne pa svih ostalih.Putin je lepo objasnio.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija