• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

27.05.2022

15:54

RUSI ZAUZELI 90 ODSTO DONBASA, STEŽU OBRUČ OKO... Analiza pokazala, Ukrajinci će biti uništeni do kraja maja, Nikolajevska i Hersonska odmah nakon toga padaju

Tanjug/AP

Vesti

RUSI ZAUZELI 90 ODSTO DONBASA, STEŽU OBRUČ OKO... Analiza pokazala, Ukrajinci će biti uništeni do kraja maja, Nikolajevska i Hersonska odmah nakon toga padaju

Podeli vest

Ruska vojska nastavlja ofanzivu u Donbasu i Lugansku i trenutno skoro 90 posto te teritorije u administrativnim granicama se nalazi pod kontrolom snaga te vojske koje zajedno sa snagama Milicije DNR i NR nastupa se prema Slavjansku, Ustinovku, Kamiševah i Vurbovku

Ruska vojska na severu Harkovske oblasti nastavlja borbu za naselje Ternova, vojne ciljeve u Harkovu i okolini. Na Limanskom pravcu ruska vojska preuzela je kontrolu nad tim gradom. Ukrajinske jedinice su poterane sa južne periferije tog grada i u toku je eliminacija zaostalih džepova odbrane, gde se pruža otpor. S treće strane, ruska vojska krenula je u ofanzivu u oblasti Bogorodičnog, dok ukrajinska vojska prebacuje sveža pojačanja u rejon Krasnopolja i Doline.

U Severodonjecku se vode borbe u urbanim sredinama. Severno od Toškovke, jedinice Narodne milicije DNR se bore za Ustinovku, a sukobi se vode u Kamiševahu i Vrubovki. Zapadno od Popasne, snage ruske vojske se kreću ka Bahmutu (Artemovsk). Zauzeta su naselja Mednaja ruda i Vozroždenije, nastavlja se juriš na Pilipčatino i Novoluganski. I na ovom pravcu ukrajinska vojska prebacila je kao pojačanje 10. gardijsku brigadu prema Bahmutu.

Trenutno glavna meta tokom ovih nastupanja je opkoljavanje u regionu Donbasa sledećih jednica ukrajinske vojske 17. tenkovske, 58, motorizovane pešadijske brigade, kao i 111. i 118. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine i nacionalnog bataoljna "Donbas". U ovoj zoni se nalazi i 15. puk Nacionalne garde Ukrajine.

Foto: AP/Tanjug

Prema operativnim planovima koji se navodecilj je da u nardne dve nedelje plus-minus jedan ili dva dana se završi sa opkoljavanjem ovih snga i da početkom i najkasnije do sredine juna započne treća faza u nastupanju ruske vojske u ratnim operacijama u Ukrajini.

Ukrajinski obaveštajci prema informacijama ukrajinske vojne obaveštajne službe, koje je saopštio portparol Vadim Skibicki, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane saopštila je da je ruska vojska počela da gradi treću liniju odbrane na jugu Ukrajine. Prema Skibickom, to ukazuje na to da Rusija namerava da se konsoliduje na ovim teritorijama na duže vreme.

Kako je saopštila ukrajinska obaveštajna služba, u toku je izgradnja dodatnih vojnih utvrđenja u okviru kampanje za premeštanje ruskih trupa sa teritorije poluostrva Krim, odakle dolaze iz Ruske Federacije. Generalna obaveštajna uprava Ukrajine saopštava da su u ovoj oblasti već koncentrisane velike snage ne samo kopnenih već i pomorskih snaga, kao i vazduhoplovstva Ruske Federacije.

„Pripremaju se odgovarajući inženjerski objekti, a grade se ne samo prva i druga, već i treća linija odbrane, što ukazuje da se govori o mogućnosti da Ruska Federacija želi da ostane duže. Upravo ovi vojni aspekti – vojni pokazatelji – ukazuju na nameru Rusije da zadrži ove teritorije, otkriva Skibicki.

Prema podacima ukrajinskih obaveštajnih službi, u Hersonskoj oblasti i na teritoriji Zaporožja, koju kontrolišu ruske oružane snage, ruske trupe se ponovo ujedinjuju i jačaju. Istovremeno, ruska vojska aktivno uspostavlja logističke lance i kreira sistem kontrole koristeći železnicu, kao i, prenosi Skibicki, „zauzete luke i aerodrome direktno u Melitopolju“.

S druge strane, šef pres-centra snaga bezbednosti i odbrane Operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk rekla je tokom sastanka da je Odesa sledeća prioritetna meta ruskih trupa.

Naime već nekoliko dana sa pravca Crnog mora ka Odeskom džepu figurira veća borbena grupa površinskih plovila Crnomorske flote sastavljena od desantnih brodova i raketnih fregata. Ukrajinska vojska pretpostavlja da će glavna meta biti rečno-morska luka Reni, sa čijim zauzimanjem Rusija bi izbila na granicu sa Rumunijom i stavila pod kontrolu Sulinski kanal i izlaz prema reci Dunav.

Foto: Printscreen/tvzvezda

S druge strane i ukrajinska vojska se već duže vreme utvrđuje u Zapadnoj Ukrajini i priprema odbramneu liniju sličnu onoj koja je postojala u Donbasu sastavljena od niza betonskih i rovovskih fortifikacija. Inače ova informacija pojavila se sredinom aprila meseca i ukazuje da ukrajinska vojska planira da brani ovaj potez zapadno od reke Dnjepar u slučaju da ne dođe do strateškog preokreta na istoku u korist vlasti u Kijevu.

Inače sveobuhvatna analiza ukrajinske vojske iz aprila meseca ove godine ukazivala je da će ruska vojska do kraja maja da uništi ukrajinsku grupaciju u Donbasu, kao i da toliko mogu da izdrže snage u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti, koja je inače cela pala u ruke ruske vojske.

Zato je ukrajinski generalštab Zelenskog savetovao da se na istok ne šalju jake vojne snage nego da se one zadrže u centralnom delu zemlje kako bi se sprečilo napredovanje ruske vojske dalje i da se nova odbrambena linija formira u Kijevskoj regiji i južno od nje.

Zbog toga se i novoprimljena količina vojne opreme sa zapada i dalje zadržava južnom i centralnom delu zemlje, ali i u Lavovoskoj oblasti da bi zadržala ruske snage i u slučaju strateškog preokreta mogle da se formiraju čak 5 kompletnih brigada oklopnih i mehanizovanih koje bi zadale odlučujući udar ruskoj vojsci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pajko

pre 1 godinu

Ma nista za 2 nedelje , ako do sledeceg ponedeljka ne opkole Severnodonjec, nece nikada, zato sto u ponedeljak u borbu stupaju 2 nove ukrajinske tenkovske brigade , naoruzane sa T-72M1 tenkovima iz Poljske koje samo sto su zavrsile obuku... okolo 200 tenkova i 250 oklopnih vozila ( dobijenih iz holandije i ceske) dolazi na front ( ukrajinci to najavljuju vec nedelju dana) , tesko da ce rusi moci posle toga da zatvore obruc pa ce ostati na 90% zauzeto....a danske rakete harpoon su vec stigle u okolicu Odese, sada se samo ceka koji ruski brod ce prvi da dobije raketu i da padne blokada crnomorske obale od strane ruske flote

Gratis snakcije

pre 1 godinu

Blago njima! Dobijaju gratis sankcije zauvek + sravnjernu i sprzenu zemlju + KGB, da pojede mrak kad i koga god hoce + siromastvo + izlapelog KGBepeca, koji caskom ubije svakog ko je visi od njegovih imapresivnih 155 cm... Ima li sta lepse?! Kako tome odoleti? O, kako je lepo biti glup! Hahahahha!!!

milan lala

pre 1 godinu

Do jeseni cela istocna Ukraina do reke Djepar bice pod Ruskom kontrolom kao i celi jug Ukraine sa Odesom . Ukraina vise nece imati izlaz na more a Kiev ce biti na puskomet od Nove Ruske granice. Kiev i Rusiju radvajace samo reka Dnjepar . Rusofobi mozete samo da ga cuclate.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija