• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.05.2022

09:50

Mediji: Vašington ŠALJE višecevne bacače raketa Kijevu, dok se Rusi nadaju da će ipak prevladati ZDRAV RAZUM

Vesti

Mediji: Vašington ŠALJE višecevne bacače raketa Kijevu, dok se Rusi nadaju da će ipak prevladati ZDRAV RAZUM

Podeli vest

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena donela je odluku o slanju višecevnih bacača raketa Ukrajini, objavio je „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore. Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov apeluje na zdrav razum i nada se da se Vašington neće odlučiti za ovakvu provokaciju

Američki list piše da se radi o sistemima M31 GMLRS, čiji je domet u zavisnosti od municije od 70 do 500 kilometara. Ovi sistemi mogu biti opremljene raketama koje navodi satelit. Prema izvorima „Njujork tajmsa“, ovo naoružanje biće deo novog paketa vojne pomoći koji će Vašington najaviti naredne nedelje.


Američki mediji ističu da Bela kuća još nije saopštila o isporukama ovih sistema da ne bi došlo do eskalacije konflikta. Ruski ambasador je izrazio nadu da će pobediti zdravi razum.

„U ovom momentu polazimo od izjave portparola Pentagona Džona Kirbija da konačna odluka još nije doneta. Nadamo se da će preovladati zdrav razum i da se Vašington neće odlučiti na takvu provokaciju“, napisao je on na Telegramu.


Antonov je dodao da je Rusija diplomatskim kanalima u više navrata skretala pažnju Sjedinjenim Državama da „pumpanje“ Ukrajine naoružanjem bez presedana drastično uvećava rizik od eskalacije konflikta.


„Amerikanci su i te kako svesni da svojim postupcima udaljavaju perspektive za postizanje mira. SAD se sve više uključuju u krizu u Ukrajini a to može imati nepredvidljive posledice po globalnu bezbednost“, naveo je on.


Ukoliko takvo naoružanje bude isporučeno postoji opasnost da bude postavljeno u blizini ruske granice i Ukrajinci će imati mogućnost da gađaju ruske gradove, upozorava ambasador.
„Tako nešto je za nas neprihvatljivo. Uveren sam da će naše Oružane snage preduzeti mere kako bi neutralisale mogućnosti ukrajinske vojske“, naveo je on.
Prema njegovoj oceni, da bi se završio konflikt u Ukrajini potrebno je da Vašington i Kijev priznaju realnost.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija