• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/B92

28.05.2022

19:14

KRIMSKA EPARHIJA PROTIV! Ukrajinska i ruska pravoslavna crkva prekinule odnose, oglasila se Moskovska patrijaršija

Vesti

KRIMSKA EPARHIJA PROTIV! Ukrajinska i ruska pravoslavna crkva prekinule odnose, oglasila se Moskovska patrijaršija

Podeli vest

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) juče je izrazio neslaganje sa stavom patrijarha ruskog i cele Rusije Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini

Sabor je usvojio izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost, prenosi Interfaks.

Sabor UPC, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, usvojio je odgovarajuće dopune i izmene ustava o upravljanju UPC, koje znače njenu potpunu samostalnost i nezavisnost, navedeno je saopštenju objavljenom na sajtu UPC.

Moskovska patrijaršija saopštila je danas da ne može da odgovori na odluku Ukrajinske pravoslavne crkve da proglasi nezavisnost jer joj se ona ni na koji način nije obratila.

"S obzirom da Ruska pravoslavna crkva nije dobila nikakvo obavestenje Ukrajinske pravoslavne crkve ne možemo da odgovorimo na informacije koje dobijamo iz štampe i sa interneta. Molimo se za očuvanje jedinstva Ruske pravoslavne crkve. Molimo se za skori mir i kraj krvoprolića", napisao je na svom Telegram kanalu portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda.

On je ocenio da se Ukrajinska pravoslavna crkva nalazi u veoma teškoj situaciji i da je pod pritiskom "sa raznih strana - vlasti, raskolnika, nacionalistički nastrojenih predstavnika određenog dela javnosti, medija", prenosi Interfaks.

"U situaciji kada spoljne sile pokušavaju da unište jedinstvo Ruske pravoslavne crkve, bilo bi krajnje neodgovorno sa naše strane da ulazimo u detaljan komentar odluka donetih u samoupravnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi", naglasio je Legojda.

Da počnu razgovori sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve- moskovska patrijaršije osudilo je kršenje Božije naredbe "Ne ubij" i izrazilo neslaganje sa stavovima patrijarha Moskve i čitave Rusije, Kirila o ratu u Ukrajini.

Osim toga iz ove crkve su predložili da se započnu razgovori sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine.

Pravoslavni vernici u Ukrajini su podeljeni u pripadnosti između dve crkve. Većina pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi koja je osnovna krajem 2018. godine, a od ekumenskog patrijarha Konstantinopolja priznata 5. januara 2019. godine.

Ova crkva je nastala ujedinjavanjem do tada od ostalih crkava nepriznatih Ukrajinske pravoslavne crkve - Kijevska patrijaršija, Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve i nekih delova do tada jedine priznate Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije.

Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi- Moskovske patrijaršije pripada oko 25 posto ukrajinskih pravoslavaca i smatrano je da je pod jakim uticajem Rusije. Kijevski mitropolit iz ove crkve je 24. februara izjavio da ruski napad nema opravdanje ni od Boga ni od ljudi te pozvao sve da budu hrabri i pokažu ljubav ka domovini.

Foto: AP Photo

Krimska eparhija protiv

Simferopoljska i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve.

"Simferopoljska i krimska eparhija ostaje pod omoforom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije", saopštila je danas pres-služba te eparhije, prenosi Interfaks.

U saopštenju se ističe da je delegacija Simferopoljske i krimske eparhije jednoglasno glasala protiv usvajanja odluke Sabora i predloženih izmena i dopuna povelje UPC, prema kojima ona postaje nezavisna.

Dodaje se da je mitropolit simferopoljski i krimski Lazar skrenuo pažnju članovima Sabora da je trenutni kanonski status UPC kao samoupravnog dela Ruske pravoslavne crkve optimalan.

Sabor UPC, koji je održan dan ranije u Kijevu, izrazio je neslaganje sa stavom patrijarha Kirila u vezi sa ratnim dejstvima u Ukrajini i usvojio izmene i dopune povelje UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost.

Kasnije se ispostavilo da ove promene neće uticati na sve eparhije UPC, a posebno neće imati značaja za Donjecku eparhiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Da li je pred nama sezona otkazanih letova? Velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme
Društvo

Da li je pred nama sezona otkazanih letova? Velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme

Letnja sezona u avio-industriji je u punom jeku, a prilike u avijaciji ponovo su veoma izazovne. Velike evropske avio-kompanije već su podigle crvenu zastavicu i otvoreno upozoravaju na probleme sa kojima se suočavaju usled loših vremenskih prilika, brojnih infrastrukturnih radova i nedovoljnog broja zaposlenih na aerodromima, ali i nepovoljnog stanja u evropskoj kontroli letenja.

04.07.2024

23:07

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija