• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

29.05.2022

16:41

BRISEL KUPUJE RUSKU NAFTU DA PUTIN NE BI IMAO EKSTRA ZARADU! VEROVALI ILI NE, OVO JE ZVANIČNO OBJAŠNJENJE! Pametnom jasno...

Vesti

BRISEL KUPUJE RUSKU NAFTU DA PUTIN NE BI IMAO EKSTRA ZARADU! VEROVALI ILI NE, OVO JE ZVANIČNO OBJAŠNJENJE! Pametnom jasno...

Podeli vest

Evropa ne može odmah da uvede embargo na rusku naftu, rekla je predsednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, jer bi to omogućilo Moskvi da prodaje svoje gorivo negde drugde i možda zaradi više novca za finansiranje svoje vojne ofanzive u Ukrajini

Ako bismo potpuno, odmah, od danas isključili rusku naftu, Putin bi mogao da naftu koju ne prodaje EU iznese na svetsko tržište, gde će cene rasti, i prodati je za više, a to bi ispunilo njegove ratne ciljeve, rekla je lider EU u intervjuu za američke medije.

EU je, zajedno sa SAD i nekoliko drugih zapadnih zemalja, uvela sankcije Rusiji bez presedana u poslednja tri meseca kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, koju Zapad smatra aktom ničim izazvane agresije.

EU je do sada uvela pet paketa sankcija, a radi na šestom koji će uključiti detalje o zabrani ruskog goriva, posebno nafte. Prema Fon der Lajen, „sankcije snažno pogađaju rusku ekonomiju", ali bi potpuni embargo naneo ozbiljnu štetu evropskoj ekonomiji.

- Moramo da pronađemo pravi balans između toga da ne naudimo previše našoj ekonomiji, jer je to najjača poluga koju imamo protiv ove ruske agresije, Putinove agresije... Tako da moramo da budemo veoma strateški u načinu na koji pristupamo toj temi i stoga je takođe toliko važno da sazovemo ostatak sveta da zaista budemo sigurni da ćemo iscrpiti njegove ratne sanduke - rekla je ona.

Ipak, ona je insistirala na tome da je prevazilaženje zavisnosti od ruske nafte i gasa jedan od glavnih ciljeva EU na duge staze, posebno imajući u vidu ciljeve zelene tranzicije Evrope. Ranije ovog meseca, Brisel je predstavio novi paket mera koji kombinuje ova dva cilja, nazvan REPoverEU. On predviđa diverzifikaciju sa ruskog prirodnog gasa na druge dobavljače, na primer, kupovinu tečnog prirodnog gasa iz SAD, uz promociju uštede energije i ulaganja u obnovljive izvore kao što su vetar, solarna energija, hidroenergija i vodonik.
 
- S vremenom ono što radimo je da se oslobodimo sveukupne zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, sva tri, i da se više nikada ne vratimo... Ako je bilo šta što je Putin postigao, to je da je izgubio svog najboljeg klijenta i Evropa nikada neće doći nazad, a on nas je gurnuo, i to je dobro, u pravcu obnovljive energije - izjavila je fon der Lajen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SURDUKTOR

pre 1 godinu

МИ ЗНАМО, ДА ВИ ЗНАТЕ, ДА МИ ЗНАМО ДА ВИ ЗНАТЕ......

Rade

pre 1 godinu

Како их само није срамота, причају глупости, као да смо ми мала деца и ништа не разумемо. Да сам на њиховом месту убио бих се од срамоте. Или пак мисле да су много паметнији од остатка света. Стварно велика срамота за њих ! ! ! ! ! ! !

Ja

pre 1 godinu

Ne tropi, skroz realno objasnjenje. Da EU ne kupuje naftu, cena bi otisla u nebesa.

Aco

pre 1 godinu

Hahahhahahaah.Ameri kupuju i po duploj cjeni prodaju EU?????

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija