• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.06.2022

07:55

ŠOK PREOKRET BAJDENA! Ipak šalje Ukrajini moćno oružje, napredni raketni sistemi dalekog dometa biće isporučeni Kijevu, za Rusiju to znači samo jedno...

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Vesti

ŠOK PREOKRET BAJDENA! Ipak šalje Ukrajini moćno oružje, napredni raketni sistemi dalekog dometa biće isporučeni Kijevu, za Rusiju to znači samo jedno...

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini, koji mogu precizno da pogađaju ruske ciljeve dugog dometa, u okviru paketa naoružanja vrednog 700 miliona dolara i koji će biti predstavljen danas, prenosi Rojters

SAD će obezbediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km, nakon što je Ukrajina dala „uveravanja“ da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

U članku Njujork tajmsa, objavljenom u utorak, Bajden je naveo da će se ruska invazija na Ukrajinu okončati diplomatskim putem, ali da SAD moraju da obezbede ključno naoružanje i municiju kako bi Ukrajini dale poluge moći za pregovaračkim stolom.

„Iz tog razloga sam odlučio da Ukrajincima obezbedimo naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini“, napisao je Bajden.

Paket takođe uključuje municiju, protivbaterijske radare, određeni broj radara za vazdušno osmatranje, dodatne protivtenkovske projektile "džavelin", kao i protivoklopno oružje, rekli su zvaničnici.
 

Foto: Tanjug/AP

Stižu i novi kontingenti "džavelina"

Naoružavanje Ukrajine raketama dugog dometa izazvalo je zabrinutost na Zapadu da bi se ovi sistemi mogli koristiti za napad na mete unutar teritorije Rusije, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba.

Da SAD neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu teritoriju Rusije saopštio je u ponedeljak i američki predsednik Džozef Bajden.

„Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da izvrše udar na Rusiju“, rekao je Bajden novinarima nakon što se vratio u Belu kuću posle vikenda u Delaveru, preneo je Rojters.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 2 godine

Sta god da posalju Rusiju nemogu pobediti . Ukraina ce samo jos vise stradati izginuce mnogo mladih i razaranje zemlje bice jos vece . Rezultat ce na kraju biti kapitulacija Ukraine . Ako Poljska udje u Ukrainu bice to kraj Poljske a nedaj Boze i pocetak nuklearnog rata izmedju SAD i Rusije. Americka prodaja najmodernijeg oruzija sa kojim se ubijaju Rusi rezultirace prodajom Ruskog najmodernijeg oruzija svuda po svetu protvnicima Amerike od Irana do S. Koreje. Prodaja oruzija Ukraini skupo ce kostati Ameriku .

kosta

pre 2 godine

Ima li bre negde statistika koliko imamo "polupismenih"? Kad citam komentare sve mi se cini da ih ima nenormalan broj....ljudi svatite jednu stvar Amerika Ukrajini NE PRODAJE oruzije, ona ga daje po Zakono o zajmu i najmu, po naski POSUDJUJE IM GA, pa kad se rat zavrsi da ga vrate ( isto su to radili u 2 sv. ratu , posudjivali oruzije i opremu Sovjetskom savezu, Englesko, Franciskoj, Kini....) Citajte malo po internetu a ne samo gledanje Pornhuba i brojanje lajkova na Instagramu

mikac

pre 2 godine

Ukrajinci su kod Harkova na granici i mogu da gadjau americkim haubicama M777 ruski grad Belogord (40km od granice) ali to ne rade, amerikanci su im strogo zabranili, tako i sa ovim sitemima M142 iako imaju domet od preko 100 km nema da smeju da gadjaju rusku teritoriju nego samo na svojoj inace amerikanci ima da kazne ukrajince...

Nikita Petrovic

pre 2 godine

pratite madam olgu i mariju, veliko je more a nebo jos vece ukrajina,mi i ostali nicim izazvano stradamo i +stradacemo planeta je na izmaku snaga razuma

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija