• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.06.2022

13:08

OVO JE OPASNO! Evropska policija na nogama, izdali su upozorenje, tiče se naoružanja koje stiže u Ukrajinu!

Tanjug/AP

Vesti

OVO JE OPASNO! Evropska policija na nogama, izdali su upozorenje, tiče se naoružanja koje stiže u Ukrajinu!

Podeli vest

Ne znamo ni gde se ni kod koga nalazi zapadno oružje poslato Ukrajini. Kad se sukob završi, biće važno da se spreči ono što se desilo po okončanju ratova na Balkanu, kad je oružje završilo u rukama terorista i kriminalaca, kaže šefica Evropola Ketrin de Bol

Zvaničnici Evropske policijske službe (Evropol) strahuju da će ogromne količine oružja koje Amerika i NATO svakodnevno dopremaju u Ukrajinu završiti u rukama terorista i kriminalaca nakon što se rat u toj zemlji završi. Oni tvrde da je gotovo nemoguće znati gde se i kod koga u Ukrajini nalazi naoružanje pristiglo sa Zapada, te da se po svaku cenu mora sprečiti scenario sličan onom od pre 30 godina, kada su posle ratova na prostoru bivše Jugoslavije velike količine oružja i municije prodate na crnom tržištu.

Nasilje u Evropi

Evropa se već sada suočava sa neviđenim talasom nasilja na ulicama, te će se s novim oružjem situacija samo pogoršati
Ketrin de Bol

Korupcija i kriminalci

Šefica Evropola Ketrin de Bol izjavila je za nemačke medije da je neophodno formirati međunarodnu grupu koja će se baviti kontrolom oružja u Ukrajini, naročito nakon što se sukob okonča. Prema njenim rečima, organizacija na čijem se čelu nalazi veruje da će, zbog izražene korupcije u Ukrajini, vojna oprema završiti u pogrešnim rukama kad prestanu ratna dejstva, kao i da će Evropu i svet preplaviti naoružanje koje je Zapad poslao Kijevu da bi zaustavio trupe Ruske Federacije.

- Mi ne znamo ni gde se ni kod koga nalazi oružje koje se doprema u Ukrajinu. Kad se sukob završi, biće jako važno da se spreči situacija koja se desila pre 30 godina, kada su okončani ratovi na Balkanu. Oružje iz tih sukoba završilo je na crnom tržištu, u rukama terorista i kriminalaca. I danas ga koriste mnoge kriminalne grupe. Strahujemo da će se isto desiti i sa vojnom opremom koju Zapad trenutno šalje u Ukrajinu - rekla je De Bolova.

Ona upozorava da se Evropa već sada suočava sa neviđenim talasom nasilja na ulicama, te da će se situacija samo pogoršati ako se na crnom tržištu pojave novi kontingenti naoružanja.

Foto: Tanjug/AP

Sistem Džavelin stiže u Ukrajinu

Moskva odavno upozorava

Zvanična Moskva još je davno upozorila javnost da će vojna oprema koju Zapad šalje Ukrajini na kraju biti prodata na crnom tržištu, navodeći da će to predstavljati ogroman bezbednosni problem.

- Isporuke zapadnog oružja Ukrajini služe samo da bi sukob bio produžen. Međutim, veliki deo tog naoružanja mogao bi da se nađe u rukama terorista i kriminalaca. Naročito smo zabrinuti zbog toga što Zapad isporučuje Kijevu prenosive protivvazdušne projektile, koje bi teroristi kasnije mogli da upotrebe za gađanje civilnih aviona - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Svedoci smo nezapamćenog talasa nasilja na ulicama evropskih gradova, kakav se do sada mogao videti još samo u zemljama Afrike i Latinske Amerike. Dodatni problem predstavlja korupcija u Evropskoj uniji, koja je poprimila razmere veće nego što smo mogli i da pretpostavimo. Više od polovine kriminalnih organizacija koristi usluge korumpiranih evropskih zvaničnika, koji ih štite i olakšavaju im nezakonito poslovanje i aktivnosti. Sprega između država i kriminala je takva da će oružje iz Ukrajine, ukoliko ga ne budemo kontrolisali, sigurno završiti u rukama kriminalaca i terorista - rekla je šefica Evropola.

Švercovano oružje iz SFRJ

Mediji podsećaju da je, nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ogromna količina naoružanja prošvercovana u sve delove Evrope i sveta, kao i da ga od tada koriste praktično sve terorističke i kriminalne grupe. Oružje iz ratova na Balkanu upotrebljavalo se u sukobima u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i u mnogim likvidacijama i terorističkim napadima u Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija