• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/DPA

07.06.2022

10:26

Embargo na ruski gas? Ne, ako se pitaju biznismeni u Nemačkoj i Austriji, sankcije više "gađaju" EU kompanije nego Moskvu

REUTERS/Dado Ruvic

Vesti

Embargo na ruski gas? Ne, ako se pitaju biznismeni u Nemačkoj i Austriji, sankcije više "gađaju" EU kompanije nego Moskvu

Podeli vest

Nemački i austrijski poslodavci kažu da embargo na ruski gas može da utiče na zaposlenost i stabilnost evropskog tržišta

Evropska unija je odobrila i zvanično embargo na uvoz ruske nafte i druge sankcije usmerene protiv velikih banaka i emitera zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Nemačka i Austrija podržavaju donesenu meru, ali bi poslodavci malo da uspore samo sprovođenje u praksi.

Ove dve privrede nisu spremne za trenutno uvođenje takve mere, a Nemačka i Austrija žele da ostanu snažne u međunarodnoj zajednici. Posledice brzog uvođenja sankcija na gas mogu da budu ozbiljne za preduzeća i zaposlenost, rekli su šef Saveza nemačkih poslodavaca Rajner Dulger i predsednik Udruženja austrijske industrije Georg Knil.

Ozbiljne posledice podrazumevaju zastoje, gubitke i dalju deindustrijalizaciju, naveli su Dulger i Knil. Evropska unija je zbog ruske agresije na Ukrajinu prekinula uvoz uglja, a delimično i uvoz nafte iz Rusije. Međutim, sankcije na ruski gas do sada nije uvela.

Embargo na gas ne samo što može da oslabi privrede Nemačke i Austrije, već i da poveća nezaposlenost i onemogući preduzeća da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze.

"Da Nemačka i Austrija ostanu pouzdane, potrebni su snažna privreda i stabilno tržište rada," kazali su Dulger i Knil.

Dva udruženja naglašavaju da podržavaju sankcije protiv Rusije.

"Političko rukovodstvo Rusije mora da oseti da ovaj rat povlači posledice - isto i na privredu i finansije. Ruska privreda može i mora da plati visoku cenu."

Međutim, ne ide da sankcije više pogode zemlje koje ih uvode nego Rusiju, do sada u najvećoj meri i nisu, zaključili su Dulger i Knil.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija