• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.06.2022

07:00

MERKELOVA SE NE KAJE ZBOG SVOJE POLITIKE: Znala sam da će Putin ratovati za Ukrajinu!

AP/Photo

Vesti

MERKELOVA SE NE KAJE ZBOG SVOJE POLITIKE: Znala sam da će Putin ratovati za Ukrajinu!

Podeli vest

Sprečila sam ulazak Ukrajine u NATO 2008. jer bi Moskva na to gledala kao na objavu rata. Znala sam kako Vladimir Putin razmišlja i nisam htela dalje da ga provociram. Minskim sporazumima kupila sam vreme Kijevu da se spremi za rat, rekla je bivša nemačka kancelarka

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se ne kaje zbog politike koju je vodila prema Ukrajini i Rusiji, za koju sada mnogi kažu da je bila pogrešna. Ona ističe da je znala da je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da ratuje za Ukrajinu, te da je svojim potezima kupila vreme Kijevu da se što bolje spremi za rat sa Moskvom.

Loš start

Ako krenemo kroz ovaj vek svađajući se koja teritorija pripada kome, onda ćemo biti non-stop u ratu
Angela Merkel

Diplomatija nije pogrešna

Merkelova se u utorak uveče, u svom prvom javnom nastupu nakon odlaska sa vlasti, branila od optužbi da je pogrešila kad je 2008. sprečila Ukrajinu da se priključi NATO. Tada je Alijansa obećala da će Gruzija i Ukrajina postati članice zapadnog vojnog bloka, ali se povodom toga ništa nije uradilo zbog protivljenja Nemačke.

- Moskva bi na to gledala kao na objavu rata. Znala sam kako ruski predsednik Vladimir Putin razmišlja i nisam htela dalje da ga provociram - kazala je bivša nemačka kancelarka.

Ona je dodala da je blokada ulaska Ukrajine u NATO tada bila u najboljem interesu te zemlje.

Foto: AP/Photo

- Ne možete danas poželeti da uđete u NATO, a sutra već postati članica Alijanse. To je proces. Tokom tog procesa znala sam da bi Putin uradio Ukrajini nešto što za nju ne bi bilo dobro. Da smo pokrenuli akcioni plan o članstvu, sukob bi se desio još brže - istakla je Merkelova.

Živim kao obična građanka

Merkelova je rekla da živi kao obična građanska otkako je otišla u političku penziju. Ispričala je da je prvih nedelja nakon povlačenja šetala sa kapuljačom na glavi da je ljudi ne bi prepoznali, slušajući audio-knjigu "Magbet" Vilijama Šekspira. Na pitanje zašto se tako retko oglašava, ona je kazala:

- Moram biti obazrivija u izjašnjavanju o onome što je aktuelno jer smatram da nije moj zadatak da dajem komentare sa aut-linije.

Prema njenim rečima, tada je Ukrajina bila demokratski nezrela i njom su vladali oligarsi.

- Ukrajina nije bila zemlja kakva je sada. Bila je podeljena, čak i reformističke snage - Julija Timošenko i Viktor Juščenko - bile su u zavadi. To znači da u pitanju nije bila zemlja u kojoj je demokratija jaka. Njome su vladali oligarsi - objasnila je bivša kancelarka.

Kad je reč o minskim sporazumima, koji su potpisani 2014. i 2015, Merkelova očigledno nije ni očekivala da oni budu poštovani.

- Ti sporazumi su postali deo rezolucije Saveta bezbednosti UN, pa su imali funkciju međunarodnog zakona. To je smirilo situaciju i kupilo vreme Ukrajini da postane zemlja kakva je sada - rekla je Merkelova.

Foto: AP/Photo

Angela Merkel

Bivša kancelarka morala je da se odbrani i od optužbi da je bila previše prisna sa Putinom, te da je pogrešila što je uopšte razgovarala sa njim.

- Osećala bih se veoma loše da sam rekla: Nema svrhe da pričam sa Putinom. Velika je tragedija što to nije uspelo, ali ne krivim sebe što sam pokušala. Diplomatija nije bila nešto pogrešno samo zato što nije uspela - naglasila je Merkelova.

Drhtavica zbog majčine smrti

Angela Merkel govorila je i o drhtavici koju je imala pred kraj poslednjeg mandata, što je izazvalo spekulacije da je teško bolesna.

- To je bilo u vezi sa smrću moje majke. Nakon toga i zbog straha da ponovo ne dođem u takvu situaciju - rekla je Merkelova

Kriv je i Zapad

Iako je jasno osudila rusku agresiju, Merkelova je sugerisala da je za aktuelnu situaciju Zapad takođe kriv.

- Rusija je napravila ogromnu grešku, prekršila je sva pravila i međunarodne zakone, koji su nam omogućavali miran suživot u Evropi. Ako krenemo kroz ovaj vek, svađajući se koja teritorija pripada kome, onda ćemo biti non-stop u ratu. Ne delim mišljenje gospodina Putina, moram da budem jasna. Međutim, nismo uspeli da izgradimo bezbednosnu arhitekturu koja bi sprečila ovaj rat. Trebalo bi o tome takođe da razmislimo - naglasila je Merkelova.

Bivša nemačka kancelarka na kraju je rekla da se mora naći način za mirnu koegzistenciju na kontinentu.

- Veoma je važno da EU sada bude ujedinjena. Međutim, uprkos svim razlikama, mora se naći način za miran suživot, jer su zemlje poput Rusije i Kine previše velike da bi bile izolovane ili ignorisane - zaključila je Merkelova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija