• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I-news

09.06.2022

10:26

"UKRAJINSKA VOJSKA SVE JAČA? KONTRAOFANZIVOM ĆE VRATITI HERSON, ALI I MARIJUPOLJ?!" Nekad su zdušno bili uz Putina, sada udaraju na Kremlj!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

"UKRAJINSKA VOJSKA SVE JAČA? KONTRAOFANZIVOM ĆE VRATITI HERSON, ALI I MARIJUPOLJ?!" Nekad su zdušno bili uz Putina, sada udaraju na Kremlj!

Podeli vest

Vojni analitičari, koji su u početku snažno podržavali Putinovu invaziju na Ukrajinu, sada upućuju kritičke tonove na račun operacija ruske vojske, tvrdeći da su Ukrajinci veoma napredovali i da tokom narednih meseci mogu čak povratiti neke izgubljene gradove

Ruski analitičari koji se bave vojnom tematikom, počeli su da iznose sve kritičnije stavove na račun Kremlja i strategija ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, pritom ne štedeći ni predsednika Vladimira Putina, piše portal I-News.

Poslednjih dana pojavili su se postovi na društvenim mrežama u kojima komentatori koji su do juče hvalili politku Kremlja i podržavali Putinovu "specijalnu vojnu opraciju u Ukrajini" upozoravaju na pretnju koju predstavljaju kontraofanzive ukrajinske vojske na jugu zemlje, dok vojni stratezi u Moskvi koncentrišu vojne napore na zauzimanje istočnog grada Severodonjecka i preuzimanje kontrole nad regionom Donbasa.

Jedan "milibloger" (kako se skraćeno nazivaju ovi analitičari), Igor Girkin, koji za sebe tvrdi da je bivši službenik ruske službe bezbednosti, pohvalio je, kako reče, učinak ukrajinskih vojnih snaga. U postu koji je imao više od 300 hiljada pregleda, Girkin je rekao kako veruje da su Ukrajinci sposobni da se probiju do ključnog grada na jugu koji drže Rusi – Hersona, te da ga možda i vrate u svoj posed.

Foto: AP/Tanjug

UKRAJINCI BRZO UČE I SVE SU JAČI 

"Oružane snage Ukrajine brzo uče kako da se bore i dobro ih vode strani vojni savetnici", konstatovao je Girkin.

Drugi komentator, koji ima respektabilnih 100 hiljada pratilaca, kritikovao je Kremlj što nije zaštitio ruske komunikacione linije oko Hersona i susednog regiona Zaporožja.

Bloger, koji objavljuje pod imenom Dmitriev, napisao je:

"Do jula, avgusta, odnos snaga će se promeniti u korist ukrajinske vojske i tada će ona biti sposobna da zadaje bolne, možda čak i kritične udarce ruskim linijama komunikacije".

Postovi koji se pojavljuju na popularnim internet platformama na ruskom jeziku, poput Telegrama i V-Kontakta, veoma su značajni jer predstavljaju jedan od retkih izvora kritike na račun Kremlja, a stižu iz same Rusije i od izvora koji su u početku pokazali čvrstu podršku Putinu i njegovoj ofanzivi na Ukrajinu.

Foto: AP/Tanjug

PUTIN ŠALJE U ZATVOR ZBOG KRITIKE

Zakoni koje je ruski predsednik uveo nakon početka rata u Ukrajini, koji će ovog vikenda ući u stoti dan, ne dozvoljavaju širenja bilo kakvih "lažnih informacija" o ukrajinskom ratu i predstavljaju krivično delo za koje je zaprećena kazna i do 15 godina zatvora! Upravo zbog ove činjenice teško je čuti kritične stavove na račun Putinove politike i vojnih operacija u Ukrajini.

Ovim povodom se oglasio i vašingtonski Institut za proučavanje rata koji smatra da su ovakvi komentari dokaz da se pojačava nezadovoljstvo unutar Rusije, posebno zbog toga što je Kremlj stavio u vojni fokus region Donbasa, gde je nekoliko gradova, uključujući Severodonjeck, uništeno neprekidnom artiljerskom vatrom, dok se zanemaruju ofanzive na jugu i severoistoku oko Harkova. Analitičari ovog instituta tvrde da je ukrajinska vojska napredovala u poslednjih nekoliko dana u kontraofanzivama na severu oko Hersona, preteći da prekine linije snadbevanja ruske vojske u ovaj oblasti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Zapadni analitičari sve više veruju da bi Herson, koji je ostao jedina ukrajinska regionalna prestonica koja je pala pod Moskvu otkako je zauzeta u ranim danima invazije, mogao da se pokaže kao odlučujuća bitka u ratu. Grad je jedini veći naseljeni centar koji drži Moskva na zapadnoj obali strateške reke Dnjepar. Ako bi Ukrajina bila u stanju da ga vrati pod svoju kontrolu, Kijev bi bio u odličnoj poziciji da nastavi sa kontraofanzivom ka uništenoj luci Mariupolj.

S druge strane, uspešna odbrana Hersona mogla bi da nagovesti eventualni napad ruskih snaga na vitalnu luku Odesu, čije bi zauzimanje predstavljalo potencijalno razoran udarac za ukrajinsku ekonomiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovana

pre 1 godinu

Mhm naravno "analitičari", ali u limburgu mesecu će Ukrajina to sve da vrati...

Štakor

pre 1 godinu

Nije pitanje ,dali če Ukrainci uništiti sve Ruske okupatore .Pitanje samo dana ,kada? Biče brže nego bilo ko može, da zamisli. Ako niste znali ,Ukrainci imaju i nuklearno oružje!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija