• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/večernji.hr

11.06.2022

06:44

"TREBA SE SPREMITI!" CRNA PROGNOZA MILIJARDERA... Svet će pogoditi pandemija mnogo opasnija od kovida-19?!

AP/Photo

Vesti

"TREBA SE SPREMITI!" CRNA PROGNOZA MILIJARDERA... Svet će pogoditi pandemija mnogo opasnija od kovida-19?!

Podeli vest

"Šanse za izrazito smrtonosnu pandemiju u sledećih 20 godina, bilo prirodnu ili veštačku, više su od 50 posto", upozorio je milijarder

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, učestvovao je u utorak na Tajm 100 Samitu, gde je izjavio da kovid-19 dao priliku čovečanstvu da se pripremi za buduće pandemije, posebno one koje bi mogle da destabilišu društvo.

Dodao je kako bi na globlanom nivou samo za preventivne meere i pripreme za sledeću pandemiju trebalo izdvojiti najmanje milijardu dolara. 

"Pozivam svetske čelnike da oforme globalni tim od oko 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti. Oni svojim usaglašenim stavovima mogu da pomognu čovečanstvu da lakše i bezbolnije prebrodi razorne pandemije", kazao je Gejts

Ideju o udruženju 3.000 naučnika nazvao je "Global Epidemic Response and Mobilization", a tim telom bi upravljala Svetska zdravstvena organizacija. Prema Gejtsovim rečima, jedna od glavnih uloga GERM-a bila bi obaveza izvođenja vežbi izbijanja epidemije u pojedinim zemljama kako bi se proverilo koliko su pripremljene, piše Tajm. 

Foto: Reuters

Preti li nam zaista neka nova pandemija?

Gejts je dodao da bi sledeća pandemija mogla da ima mnogo veću stopu smrtnosti od kovida-19.

"Šanse za još jednu pandemiju u sledećih 20 godina, bilo prirodnu ili veštačku, više su od 50 posto", kazao je milijarder uz zaključak da društvo u celini treba da bude spremno i da ne sme da se događa da ijedna zemlja u tom smislu vodi izolovanu politiku jer bi to naštetilo zdravlju i sigurnosti drugih.

"Novac treba da ulažemo u istraživačke centre, kompleksne sisteme i visoke tehnologije, ali i razvoj novih vakcina. To je minoran trošak ako uzmemo u obzir koliko su države potrošile na kovid-19. Tokom te pandemije samo SAD su potrošile više od 14 milijardi dolara. Zašto? Jer država nije bila spremna za tako nešto. Srećom, smrtnost od koronavirusa iznosila je 0.2 posto, ali pitam se šta će biti kad nas pogodi daleko opasnija zarazna bolest", zaključio je Gejts.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZN

pre 1 godinu

A da bi vežbe bile što "realnije" pustiće koji virusčić iz bio-laboratorija, naravno u onim zemljama i nad onom rasom za koju cene da ne treba da postoji na kugli zemaljskoj, pa će da posmatraju sa sigurne udaljenosti kako narod masovno umire. Majmuni nadobudni "višerasisti".

BIL GEJTS IMA KORONU!
Planeta

BIL GEJTS IMA KORONU!

Softverski mogul i glavni donator Svetske zdravstvene organizacije Bil Gejts kaže da je pozitivan na korona virus

11.05.2022

09:03

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija