• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/The national interest

11.06.2022

20:07

VREME DA SE UKRAJINA NATERA NA TERITORIJALNO PRILAGOĐAVANJE?! Ali, ako Zapad nastavi da istrajava, pretvoriće i Rusiju u "kinesku Belorusiju"! Nova analiza "NI"

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

VREME DA SE UKRAJINA NATERA NA TERITORIJALNO PRILAGOĐAVANJE?! Ali, ako Zapad nastavi da istrajava, pretvoriće i Rusiju u "kinesku Belorusiju"! Nova analiza "NI"

Podeli vest

Konzervativni časopis The National Interest (NI) snažno je podržao Kisindžerovu poziciju o Ukrajini, pozivajući Kijev na „teritorijalno prilagođavanje“

Ceo smisao članka, profesora Damjana Krnjevića Miškovića, izvršnog direktora u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivšeg urednika NI, uperen je protiv „maksimalista Zapada“ koji teže totalnoj pobedi nad Rusijom. Zaustavite se i gledajte na svet očima realiste - kaže on.

On ih poziva da gledaju na svet očima realista i prestanu da guraju svet ka globalnoj nuklearnoj katastrofi.

Rat nije holivudski film gde dobar momak uvek pobeđuje na kraju, a diplomatija nije igra morala. Sukob je doba civilizacije, nema „večnog mira“. Samo odnos snaga između sila vodi stabilnosti na planeti, a ne vaš crno-beli pogled na ukrajinske događaje kao na borbu Dobra i Zla.

"Prestanite da mešate geopolitiku sa eshatologijom, poziva Mišković. Koliko god neprijatno zvučalo, Ukrajina je bila i ostaje objekat odnosa velikih sila, a ne subjekt međunarodnog poretka“, piše autor NI.

Foto: Tanjug/AP

„Ali sada maksimalisti žele da svoju spoljnu politiku prenesu na državu koja je skoro u potpunosti zavisna od zapadne velikodušnosti!“

Profesor smatra da je najrealniji način za to da se Ukrajina primora na teritorijalne ustupke. Međutim, bez obavezujućeg dokumenta za Kijev i sa nadom u „herojski preokret” nekada u budućnosti.

Ako maksimalisti nastave da istrajavaju, onda, prema Miškoviću, Rusija može da se pretvori u „kinesku Belorusiju“, a Ukrajina „rizikuje da bude nepopravljivo onesposobljena“.

Drugim rečima, ako se vojna situacija u Ukrajini oduži, onda povratka neće biti, što će izazvati eventualno potpuno rasparčavanje Ukrajine po jugoslovenskom scenariju. Istovremeno se izražava nada da Moskva može da se zadovolji Krimom i LDNR, vraćajući Hersonsku i Zaporošku oblast i ne pokušavajući da zauzme Odesu i Nikolajev.

Ovakav pristup je potpuno u američkom duhu, zaključuju ruski mediji – suprotna strana se poziva da se odrekne onoga što je već u njegovim rukama, i to bez zvanične saglasnosti Kijeva.

A za ovo je dužan da da teritoriju. Ipak, pozitivni pomaci su evidentni – Amerika se postepeno kreće od rata „do poslednjeg Ukrajinca” ka svom uobičajenom cenkanju, u kojem na sve moguće načine pokušava da prevari Rusiju.

Nemački Bundestag je primetio da izjave bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera i objave u američkoj štampi ukazuju na promenu stava Vašingtona o situaciji u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Jedini normalan i trajan završetak rata je da se rat završi! A to znači, da Ukrajinu oslobodi od Ukrajine i ovakve ukrajinske vlasti!

DA LI UKRAJINCI ZAISTA GUBE RAT?! MILANOVIĆEVE REČI CEO SVET PREISPITUJE! Poručio da su Rusi "neuništivi", A SITUACIJU SA TERENA OVAKO JAVLJAJU
Planeta

DA LI UKRAJINCI ZAISTA GUBE RAT?! MILANOVIĆEVE REČI CEO SVET PREISPITUJE! Poručio da su Rusi "neuništivi", A SITUACIJU SA TERENA OVAKO JAVLJAJU

Кo pobeđuje u krvavom ratu u Ukrajini? Od početka ruske invazije 24. februara na ovo pitanje nikada nije bilo važnije, a ni teže odgovoriti. Niz kontradiktornih informacija sa terena i žestoki sukob narativa svakako ne pomažu. Međutim, primetno je da u javnosti raste utisak da je Rusija ta koja će neminovno pobediti, pa čak i da je dalji ukrajinski otpor uzaludan

11.06.2022

18:47

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija