• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

14.06.2022

12:18

VARŠAVA SE UZNEMIRILA! "VRATITE NAM SVE ŠTO SMO DALI UKRAJINI", POMOĆ KIJEVU CRPI POLJSKI ARSENAL! Duda pozvao Zapad da mu obezbedi vojnu opremu

Tanjug/AP

Vesti

VARŠAVA SE UZNEMIRILA! "VRATITE NAM SVE ŠTO SMO DALI UKRAJINI", POMOĆ KIJEVU CRPI POLJSKI ARSENAL! Duda pozvao Zapad da mu obezbedi vojnu opremu

Podeli vest

Pomoć Kijevu iscrpila je vojne zalihe Varšave stvarajući "praznine", kaže poljski predsednik

Poljski arsenal oružja previše je ogoljen zbog vojne pomoći Ukrajini i zemlji su potrebni zapadni saveznici da nadomeste vatrenu moć koja je isporučena Kijevu, rekao je poljski predsednik Andžej Duda svojim komandantima.

- Očekujemo da će praznine koje su nastale u našim resursima biti popunjene i u okviru savezničkih mehanizama podrške - rekao je Duda na vojnom brifingu.

Poljska je najveći snabdevač Ukrajine teškim naoružanjem, uključujući stotine tenkova, artiljerijskih oruđa i druge opreme, dodao je on. Pomoć je uključivala i stotine hiljada metaka, kao i dronove i PVO sisteme.

Duda je rekao da je Varšava brzo krenula da ispuni potrebe susedne Ukrajine na bojnom polju, obezbeđujući samo vojnu pomoć u iznosu od oko 1,7 milijardi dolara, nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u februaru. Za zamenu takvog oružja mogu proći godine, dodao je on.

- Stoga, sada se obraćamo gotovo svim našim saveznicima, posebno našim glavnim, da nam pošalju opremu, koja ne mora nužno da bude nova - rekao je Duda.

Foto: Tanjug/AP

- Naprotiv, donirali smo polovnu opremu, tako da smo u mogućnosti da prihvatimo i polovnu opremu sve dok ona barem delimično nadoknađuje ono što smo izgubili na način koji smatramo opravdanim i očiglednim."

Poljska je bila vodeći zagovornik kažnjavanja Rusije sankcijama i davanja Ukrajini naprednog naoružanja da se odbrani od ofanzive.

Radoslav Sikorski, član Evropskog parlamenta i bivši poljski ministar spoljnih poslova, otišao je toliko daleko da je sugerisao da bi Zapad Kijevu mogao dati nuklearne bojeve glave da se brani. Međutim, uporna proukrajinska politika Varšave ima svoju cenu.

Poljska je primila više od tri miliona ukrajinskih izbeglica i zamerila EU što nije obezbedila nadoknadu za njene ogromne troškove. Očigledno, nije svo oružje koje je Poljska donirala stiglo na ratište u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije ovog meseca da su u vazdušnim udarima uništeni tenkovi T-72 i druga oklopna vozila koje su Ukrajini isporučile zemlje istočne Evrope.

Tenkovi su bili sakriveni u objektima za popravku vagona u Kijevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija