• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

14.06.2022

14:25

NATO UPOZORAVA NA SVE VEĆI UTICAJ KINE! PROMENIĆE SVET I UGROZITI BEZBEDNOSNE GRANICE!? Članice moraju bliže da sarađuju, inače...

Tanjug

Vesti

NATO UPOZORAVA NA SVE VEĆI UTICAJ KINE! PROMENIĆE SVET I UGROZITI BEZBEDNOSNE GRANICE!? Članice moraju bliže da sarađuju, inače...

Podeli vest

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je upozorio da je uticaj Kine sve veći i da može da ugrozi bezbednost

Očekuje se da novi strateški koncept NATO-a, koji će biti predstavljen na predstojećem samitu u Madridu, može doprineti jačanju evroatlantske bezbednosti i obnovi međunarodnog svetskog poretka zasnovanog na vrednostima i vladavini prava.

U intervjuu Atinsko-makedonskoj novinskoj agenciji, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je to najvažniji dokument NATO-a.

- Na Samitu NATO-a u Madridu donećemo važne odluke, uključujući usvajanje novog Strateškog koncepta. Pored Severnoatlantskog ugovora, Strateški koncept je najvažniji dokument NATO-a. Ponovo potvrđuje vrednosti, svrhu i zadatke NATO-a. On će pružiti kolektivnu procenu bezbednosnog okruženja i poslužiće kao nacrt za buduću adaptaciju Alijanse - istakao je Stoltenberg.

Foto: Reuters

"Koncept iz 2010. kaže da je Evropa u miru. Ali Putinov rat protiv Ukrajine razbio je taj mir. Koncept iz 2010. ne pominje Kinu ni jednom. Danas sve veći uticaj Kine preoblikuje svet, sa direktnim posledicama po našu bezbednost i demokratije. Drugi izazovi kao što su sajber pretnje i klimatske promene gotovo da se nisu pominjali 2010. godine, a sada ih je nemoguće ignorisati", kaže on.

Podrška miru i pomoć Ukrajini

- NATO se zalaže za međunarodni poredak zasnovan na pravilima. U eri strateške konkurencije, očuvanje ovog poretka zahtevaće još bližu saradnju sa partnerskim zemljama istomišljenika i sa Evropskom unijom. Saradnja NATO-EU već je na visokom nivou po nekim pitanjaima, uključujući podršku Ukrajini, očuvanje mira na Zapadnom Balkanu i pomorsku bezbednost. Takođe pozdravljam napore Evropske unije u oblasti odbrane, što može dovesti do većih investicija i kapaciteta u odbranu. Kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine, potrebne su nam još jače multilateralne institucije i još dublja saradnja u Evropi i preko Atlantika - rekao je Stoltenberg.

Najveća kriza od Drugog svetskog rata

Sada se suočavamo sa sve složenijim bezbednosnim okruženjem, sa mnogo izazova u isto vreme istakao je sekretar NATO-a i dodao:

- Nemamo luksuz da biramo sa kojim od njih ćemo se prvo pozabaviti. Brutalan i nezakonit rat Rusije protiv Ukrajine stvorio je najozbiljniju bezbednosnu krizu u Evropi od Drugog svetskog rata. U isto vreme, suočavamo se sa pretnjama i izazovima terorizma, sajber-napada, kineske politike prinude, razornih tehnologija i uticaja klimatskih promena na bezbednost.

Foto: Reuters

- Zajedno, ovi izazovi su veći nego što bilo koja zemlja - ili bilo koji kontinent - može da se suoči sama. Zajedno u Alijansi, naše nacije u Evropi i Severnoj Americi se kao jedna prilagođavaju opasnijem svetu. Transatlantska veza je očuvala našu slobodu i sigurnost više od sedamdeset godina, a zajedno ćemo nastaviti da čuvamo mir, sprečavamo sukobe i štitimo naš narod i naše vrednosti - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 2 godine

Trebalo bi pod hitno razbiti NATO alijansu, jer nikako ne doprinosi miru u svetu, već zapravo podstrekuje na ratne sukobe i poziva na mržnju i netrpeljivost. Upravo suprotno njihovoj konstantnoj retorici, trebalo bi po svaku cenu sprečiti uticaj ovog svetskog zla pod nazivom NATO. Svaki pozitivan uticaj je dobrodošao, ma o kojoj državi ili naciji da se radi. Kakav je to negativan uticaj Kine, Rusije ili bilo koje druge države koja svojom politikom i ekonomijom uopšte loše utiče na bilo koga. Upravo ti koji prozivaju su i te kako jaki influenseri i baš sada, u ovom momentu, pozivaju na sprečavanje Kine da vrši uticaj.

master

pre 2 godine

Kina ce ugroziti sigurnost sveta, tako da vi fasisti nemozete vrsljati i unistavati drzavu po drzavu bez odgovornosti, treba neko kao Rusija i Kina da vam stane na put, dosta je bilo vaseg bezobrazluka.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija