• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

15.06.2022

15:29

TURSKA REKLA NE NATO! Ankara neće da učestvuje u pregovorima sa Finskom i Švedskom o Alijansi!

Pixabay

Vesti

TURSKA REKLA NE NATO! Ankara neće da učestvuje u pregovorima sa Finskom i Švedskom o Alijansi!

Podeli vest

Turska je odbila predlog NATO-a da održi trilateralne razgovore sa Finskom i Švedskom, a sastanak koji je bio okvirno zakazan za sredu nije održan, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore upoznate sa razgovorima

Kako se navodi, razgovori su za cilj imali pronalaženje rešenja za problem što Ankara ne odobrava da Švedska i Finska uđu u Alijansu. Prema izvorima, pre održavanja mogućih trilateralnih pregovora, Ankara je zahtevala da Helsinki i Stokholm daju konkretne predloge za prekid veza sa Radničkom partijom Kurdistana zabranjenom u Turskoj, za šta ih turska strana optužuje.


„Trilateralni sastanak uz posredovanje Alijanse bio je ‘krajnji cilj... ali do toga još nismo stigli’“, piše list, pozivajući se na izvor iz NATO-a.


Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.


U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu, dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je Rusija upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija