• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - M. M. D.

17.06.2022

07:00

SVE JE POSKUPELO NA OMILJENOJ LETNJOJ DESTINACIJI SRPSKIH TURISTA! Kugla sladoleda u  Grčkoj čak 2 evra!?

Vesti

SVE JE POSKUPELO NA OMILJENOJ LETNJOJ DESTINACIJI SRPSKIH TURISTA! Kugla sladoleda u Grčkoj čak 2 evra!?

Podeli vest

Obroci u restoranima, piće u kafićima i osnovne namirnice u prodavnicama skuplji za pet do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu

Jedna od omiljenih letnjih destinacija srpskih turista je i ove godine Grčka, ali svi koji se zapute na letovanje u ovu zemlju treba da znaju da su cene u radnjama i kafićima u odnosu na prethodnu godinu više za pet do 20 odsto. Iako cene variraju od mesta do mesta, spremite se da za kuglu sladoleda platite, verovali ili ne, čak dva evra!


Turisti iz Srbije uglavnom u Grčkoj letuju u privatnom smeštaju, pa se po društvenim mrežama najčešće i razmenjuju informacije o cenama hrane u restoranima, ali i namirnica u trgovinskim lancima, kao i na pijacama. Pored toga što su sami aranžmani svuda poskupeli i do 20 odsto, turisti moraju da se pripreme da, kada dođu na letovanje, izdvoje više para za prodavnice, kafiće i restorane nego prethodnih godina. 

Foto: pixabay.com


Raznolike cene


 U omiljenoj srpskoj destinaciji - Paraliji hleb košta 1,2 evra, što je 140 dinara, kajsije su 4 evra, što je 470 dinara, dok se kod nas najčešće mogu naći za 250. U Pefkohoriju ćete deset jaja platiti tri evra, suncokretovo ulje je 3,5 evra, što je čak tri puta skuplje nego kod nas. Piletinu ćete platiti skoro kao i kod nas, i njena cena se u gotovo svim mestima kreće od 2,8 do 3,5 evra, ali ako kupujete pileće krokete (popularne nagetse), oni u pojedinim radnjama koštaju papreno i idu i do 20 evra za kilogram. Sveža riba košta i do 15 evra, dok je obrok u jeftinijim restoranima do 12 evra, a u skupljim i do 50. 


Direktor Asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić kaže da su cene skočile zbog inflacije koja je pogodila ceo svet.

Cene namirnica u radnjama 


                                      Paralija  Stavros  Pefkohori
hleb                                     1,2        1,2         1
10 jaja                                 2,5        2,5-3      2-3
trešnje                                 3,85      2-3         1,5-3
kajsije                                  4          2,5          2,5-3
lubenica                                1,5-2    2             2
giros i suvlaki                         3         3,5          4
ulje                                       3-4      3,35         2,5-3,5
piletina kg                             3-3,5    2,8          3-3,5
svinjsko meso kg                     5-8      4-8          4-8

* cene su izražene u evrima

Cene na plaži
                                        Paralija Stavros Pefkohori
kafa/sok                                3,5     2-3,5      3,5
sendvič sa pomfritom              6        5-6         5-6
kolači                                    2,5-3,5  3          3
 


- Velika je inflacija u Evropi i normalno je da poskupljenja nisu zaobišla ni Grčku. Cene jesu skočile i po nekoliko puta, ali naši ljudi i dalje biraju Grčku za odmor. Mnogi su uspeli da iskoriste zamenske vaučere, ostalo je još nekih 20 odsto neiskorišćenih putovanja - kaže Seničić.


Sve zbog goriva


Ana Nikolić, koja živi u Grčkoj desetak godina, kaže za Informer da je Srbima omiljeni giros u proseku poskupeo za nekih 30 centi, ali i da su ostale namirnice skuplje barem deset odsto.- Turisti koji svake godine dolaze na odmor u Grčku ne mare mnogo za poskupljenja. Svakako da je ozbiljan "skok" cena goriva povukao sa sobom i sve ostalo i neke stvari su zaista poskupele, što je u skladu sa opštom ekonomskom krizom. Gostima savetujem da hranu kupuju u supermarketima, kojih ima u blizini svakog mesta, jer su mnoge namirnice povoljnije nego u manjim, lokalnim radnjama - kaže Nikolićeva.

Foto: Tanjug/AP

 

Okvirne cene pića u restoranima i kafićima

 

Giros sendvič 2,5 - 4,5

Giros porcija 7 - 10

Suvlaki sendvič 2,5 - 4

Obrok u jeftinijim restoranima 10-12

Obrok u skupljim restoranima 30-50

Pica 6-12

Roštilj 6-14

Salate 6-8

Domaće pivo 3-4,5

Strano pivo 4-6

Sokovi 3-5,5
Vino 2,5-22
Kafa 1,8-4
Kapućino 2,7-3,5

Milkšejk 2-3

Kokteli 7-15

Flašica vode (0,33 l) 0,5-1

* cene su u evrima


Ona dodaje da skoro svi smeštaji imaju kuhinju, tako da ukoliko putnici ne žele da potroše mnogo više novca ili treba da se uklope u neki predviđeni budžet, savetujemo da hranu spremaju u apartmanima.


- Činjenica je da cene u Grčkoj variraju i od oblasti do oblasti. Tako su u Olimpskoj regiji cene najniže, na Halkidikiju i u Solunskoj regiji malo više, dok su u Pargi i na Lefkadi i Kefaloniji cene daleko više - dodaje Nikolićeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija