• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

21.06.2022

13:22

DA PADNEŠ U NESVEST, LITAR GORIVA U GRČKOJ SKORO 290 DINARA! Cene se menjaju preko noći, OVDE JE NAJEFTINIJE!

Informer

Vesti

DA PADNEŠ U NESVEST, LITAR GORIVA U GRČKOJ SKORO 290 DINARA! Cene se menjaju preko noći, OVDE JE NAJEFTINIJE!

Podeli vest

Skok cena sirove nafte uslovio je poskupljenje goriva gotovo u svim državama pa je vožnja automobila postala za mnoge luksuz i to ne samo u Srbiji već na globalnom nivou

Ta pojava je vidljiva i u našem regionu gde su cene raznolike i kreću se od 184,4 u Crnoj Gori do čak 283 dinara u Grčkoj u zavisnosti od vrste naftnih derivata.

Ono što upada u oči je to da je Severna Makedonija izgublia titulu najeftinije destinacije za kupovinu i dizela i benzina jer ju je otela Crna Gora. Naime, u ovoj državi, prema podacima portala GlobalPetrolPrices.kom, za litar benzina treba izdvojiti 1,64 a dizela 1,57 evra a kod našeg južnog suseda 1,824 odnosno 1,759 evra.

Foto: Informer

Kada je reč o Srbiji, ona je po cenovniku u zlatnoj sredini i za jednu i drugu vrstu goriva. Doduše, na ovom portalu su podaci od 13. juna, prenosi Blic, ali pošto srpsko Ministarstvo trgovine u petak 17. juna nije promenilo cenovnik onda su relevantni, jer se i dalje vodi da se litar BMB 95 plaća 1,686 evra a dizela 1,78.

Prevedeno u dinare evropremijum BMB 95 može da se proda za najviše 198 dinara po litru a evrodizela za 209 dinara.

Ipak, u regionu najviše para za benzin treba izdvojiti u Grčkoj jer se lirtar plaća 2,408 evra a što se tiče dizela prvo mesto drži Albanija sa 2,156 evra.

Ako je za utehu, postoje države u Evropi, gde su derivati nafte i značajno skuplji, a šampioni su trenutno, što se tiče BMB 95, Norveška sa 2,595 evra po litru a dizela Švedska sa 2,512 evra.

Cene u regionu

Kada je reč o regionu u jeftinije destinacije pored Crne Gore, vode se i Bosna i Hercegovina, gde se litar BMB 95 plaća 1,663 a dizela 1,676 evra, ali i Bugarska. U ovoj zemlji EU cena dizela je 1,697 a benzina 1,656 evra.

Stiče se utisak da ne postoje neka određena pravila za cenovnike naftnih derivata u Evropi i da ih svaka država određuje po nekoj svojoj računici. Da je to tako vidi se i iz primera Nemačke gde se dizel kreće od 2,09 do 2,16 evra po litru, a benzin od 1,89, do 1,92 do 1,98 evra, što zavisi od pumpe do pumpe. Te cene su niže od nekih država u regionu, pre svega Grčke i Albanije.

Sve to ukazuje da svako ima svoje kriterijume za određivanje cena pa je neizvesno da li će ovaj redosled GlobalPetrolPrices.kom važiti i narednih dana. Tu neizvesnost dodatno podiže i kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu.

Foto: TANJUG/ Miloš Milojević

Međutim, sasvim je izvesno da su neka poskupljenja već najvljena u zemljama u regionu, poput Hrvatske gde bi od utorka, 21. juna vene trebalo da se koriguju. Tako će litar BMB 95 sa sadašnjih 1,8 otići na 1,89 evra, a evrodizela sa 1,74 na čak 1,93.

Inače, za prethodna tri meseca, litar dizela na srpskim pumpama poskupeo je više od 20, a litar benzina za 17 dinara. Tačnije, 11. marta litar evrodizela je koštao 188 dinara, a benzina 176 dinara.

[OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel]


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17