• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutarnji/new york times

24.06.2022

09:57

"Sada je jasno u kom smeru ide ovaj rat!"

Reuters

Vesti

"Sada je jasno u kom smeru ide ovaj rat!"

Podeli vest

Ovo je kritičan period za obe strane, rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija na C.N.A., istraživačkom institutu u Arlingtonu

Kada je Rusija s proleća svoje vojne aktivnosti usmerila na istočnu Ukrajinu, visoki zvaničnici u Bajdenovoj administraciji rekli su da će narednih četiri do šest nedelja borbi odrediti konačni smer rata, piše Njujork tajms.

Taj period je prošao, a zvaničnici kažu da je slika sve jasnija: Rusija će verovatno završiti s više teritorije, ali nijedna strana neće u potpunosti kontrolisati taj region jer je iscrpljena ruska vojska suočena s protivnikom čije je naoružanje sve sofisticiranije.

Iako je Rusija zauzela teritoriju u najistočnijoj Luganskoj oblasti, njen napredak je spor. U međuvremenu, dolazak američkih dalekometnih artiljerijskih sistema i Ukrajinaca obučenih kako da ih koriste, trebalo bi da pomognu Ukrajini u budućim bitkama, rekao je general Mark Mili, komandant američkog Združenog štaba.

Foto: AP/Tanjug

General Mark Mili

- Ako sisteme iskoriste ispravno, onda će imati vrlo, vrlo dobar učinak na bojnom polju, rekao je novinarima general Mili vraćajući se iz posete Evropi.

Zvaničnici Pentagona rekli su da to znači da Rusija možda neće moći da postigne slične uspehe u susednom Donjecku, koji zajedno s Luganskom čini region Donbas bogat mineralima i rudama. 

Nakon velikih gubitaka na ukrajinskoj strani, sa čak 200 vojnika dnevno, prema ukrajinskoj proceni, i sa verovatno sličnim brojem ubijenih ruskih vojnika - Rusija u Donjecku drži otprilike isti obim teritorije koju su separatisti kontrolisali u pre invazije.

Ipak, američki zvaničnici kažu da očekuju da će Rusija uskoro da preuzme celu Lugansku oblast. Jedan odbrambeni zvaničnik rekao je da je očekivao da će gradovi blizanci Severodonjeck i Lisičansk pasti za nekoliko dana, dok su ruske snage gađale područje teškom artiljerijom i tzv. ‘glupim bombama‘ - raketama bez navođenja koje nanosi velike žrtve.

Ruske kopnene trupe napredovale su polako, a američki izvori navode da je to ili zbog nedostatka pešadije, ili da bi se izbegli problemi sa linijama snabdevanja.

Foto: AP/Photo

Ukrajinski vojnik

"Još mnogo meseci"

Nekoliko vojnih analitičara kaže da je Rusija na vrhuncu borbene efikasnosti na istoku, jer artiljerijski sistemi dugog dometa obećani Ukrajini iz zemalja NATO-a još uvek pristižu. Ukrajina je, što se oružja tiče, uveliko nadjačana, što je činjenica koju je i predsednik Volodimir Zelenski priznao.

Predsednik SAD Džo Biden najavio je dodatnu pomoć od milijardu dolara u oružju za Ukrajinu, u paketu koji uključuje više dalekometne artiljerije, lansera protivbrodskih raketa i municije za haubice i za novi američki raketni sistav. SAD su do sada dale oko 5,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini u oružju d ulaska ruskih trupa 44. februara.

Zvaničnici  Pentagona očekuju da će dopremanje više dalekometnih artiljerijskih sistema promeniti stanje na frontu u Donjecku, ako ne i u Lugansku.

Frederik Hodžis, bivši najviši rangirani komandant američke vojske u Evropi, koji je sada u Centru za analizu evropske politike, rekao je da će rat verovatno trajati još "mnogo meseci". Ipak, predvide je da će ukrajinske snage, potpomognute teškom artiljerijom Zapada, usporiti napredovanje Rusije i početi da vraćaju zauzete teritorije do kasnog leta.

- Rat je test volje, a volja Ukrajinaca je superiorna, rekao je general Hodžis. Vidim da i ukrajinska situacija s logistikom postaje sve bolja iz nedelje u nedelju, dok će ruska logistička situacija polako slabiti. Nemaju saveznika ni prijatelja - naveo je Hodžis.

Ruska vojska pripremljena je za kratke, intenzivne akcije i karakteriše je velika upotreba artiljerije, kažu vojni analitičari. Nije pripremljena za trajnu okupaciju ili vrstu upornog rata na iscrpljivanje koji je u toku u istočnoj Ukrajini i zbog kojeg bi trebalo da zameni iscrpljene kopnene snage.

- Ovo je kritičan period za obe strane, rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija na C.N.A., istraživačkom institutu u Arlingtonu.

- Verovatno će naredna dva meseca obe snage biti iscrpljene. Ukrajina ima manjak opreme i municije. Rusija je već izgubila dosta svoje borbene moći, a njene snage nisu prikladne za kontinuirani kopneni rat ovih razmera i trajanja.

Rusija će pokušati da nastav da osvaja teritoriju kilometar po kilometar, a zatim će verovatno svoje linije fronta ojačati minama i drugom odbranom od ukrajinskog protivnapada, koji se očekuje nakon što artiljerijski sistemi velikog dometa stignu na front, kažu analitičari.

Foto: AP/Tanjug

Ruski udari s mora na ciljeve u Ukrajini

Razorna taktika

Poslednjih dana ni jedna ni druga strana nisu uspele da postignu veći proboj u linije svojih protivnika. Analitičari i bivši američki komandantgi dali su različite prognoze o tome kako bi rat mogao da se razvija.

Slabosti položaja ukrajinske vojske postaju sve očigledniji i izazivaju zabrinutost. Dok su neki nezavisni analitičari pogrešno predviđali da će rusko napredovanje biti zaustavljeno u Severodonjecku, stručnjaci američke vlade nisu tako sigurni. Neki veruju da bi rusko napredovanje moglo da se nastavi i da bi Rusi uskoro mogli više da napreduju u područjima gde su ukrajinski protivnapadi bili uspešni.

Taktika koju Rusija koristi, kažu sadašnji i bivši dužnosnici, ima razoran učinak u istočnoj Ukrajini, izazivajući toliko razaranja da je Zelenski rekao da se trupe bore za ‘mrtve gradove‘ iz kojih je većina civila pobjegla.

Drugi analitičari predviđaju natezanje napred-nazad koje moglo da protegne još mesecima ili čak godinama.

- Ovo će se verovatno nastaviti, a svaka strana će trgovati teritorijom na marginama. Biće dinamična situacija. Malo je verojatno da će doći do značajnijih kolapsa ili velikih predaja, rekao je Kofman. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija