• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

22.06.2022

19:49

EVROPA U PANICI, MORAJU DA SE PRIPREME ZA NAJGORI SCENARIO! Šok upozorenje šefa Međunarodne agencije za energiju: ŠTO SMO BLIŽI ZIMI, SHVATAMO PUTINOVU NAMERU...

Reuters

Vesti

EVROPA U PANICI, MORAJU DA SE PRIPREME ZA NAJGORI SCENARIO! Šok upozorenje šefa Međunarodne agencije za energiju: ŠTO SMO BLIŽI ZIMI, SHVATAMO PUTINOVU NAMERU...

Podeli vest

Šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol upozorava da Rusija možda pokušava da spreči evropske zemlje da napune skladišta pre zime

Evropa se mora odmah pripremiti na to da bi Rusija ove zime mogla isključiti sav izvoz plina, rekao je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) te je pozvao vlade da rade na smanjenju potražnje i na tome da nuklearne elektrane nastave s radom.

Fatih Birol kaže da bi smanjenje isporuka poslednjih nedelja, za koje Kremlj tvrdi da su ih uzrokovali radovi na održavanju plinovoda, zapravo mogao biti početak širih rezova u snabdevanju, osmišljenih kako bi se sprečilo punjenje skladišnih objekata u pripremi za zimu, dok Rusija nastoji ojačati svoju snagu i uticaj u odnosu na Evropu.

- Evropa bi trebalo da bude spremna u slučaju da isporuke ruskog plina budu u potpunosti prekinute - rekao je on u intervjuu za Financial Times. - Što se više približavamo zimi, to više razumemo namere Rusije. Verujem da su rezovi usmereni na izbegavanje punjenja evropskih skladišta i povećanje ruskog uticaja u zimskim mesecima".

Trka za popunu zaliha

Zemlje Evropske unije se utrkuju u cilju dopunjavanja kapaciteta skladišta, a Nemačka se nada da će popuniti 90 odsto kapaciteta do novembra, ali njihova skladišta su trenutno samo napola puna.

Države članice takođe rade na smanjenju stepena oslanjanja na ruska fosilna goriva nabavljanjem plina iz drugih zemalja, uključujući i SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljive izvore energije, iako nadležni priznaju da bi trka s ciljem postupnog izbacivanja ruske nafte i plina značila sagorevanje više ugljendioksida i održavanje rada nuklearnih elektrana.

Birol ističe da hitne mere koje su evropske vlade preduzele u cilju smanjenja potražnje za energijom verovatno nisu dovoljne te je pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

Moskva je poslednjih nedelja smanjila ili čak prekinula isporuke plina u nekoliko zemalja EU, kao odgovor na sankcije nametnute Kremlju zbog dešavanja u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija