• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srpska info

23.06.2022

22:03

BiH JEDINA U REGIONU IMA VIŠAK ELEKTRIČNE ENERGIJE! Ako nam zafali struje, pravac u Srpsku!

Reuters

Vesti

BiH JEDINA U REGIONU IMA VIŠAK ELEKTRIČNE ENERGIJE! Ako nam zafali struje, pravac u Srpsku!

Podeli vest

Cena električne energije doseže istorijske vrednosti. Sa tridesetak evra po megavatu od pre dve godine skočila je čak na 400 evra. Da li su ovo zlatna vremena za domaće trgovce strujom?

Bosna i Hercegovina je, uz Bugarsku, jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima suficit u bilansu električne energije. Bilansni suficit je prošle godine iznosio oko 4.900 gigavat časova od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Po podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom u BiH ima 16 pravnih subjekata. Tri se nalaze na području Republike Srpske.

Niko od njih ne otkriva detalje poslovanja, ali priznaju da se celokupna situacija pozitivno odrazila na njihovo poslovanje, piše Srpskainfo.

– Globalna energetska kriza dovela je do drastičnog poskupljenja svih energenata na svetskom tržištu, pa i električne energije što se pozitivno odrazilo na poslovanje MH “Elektroprivreda Republike Srpske”, obzirom da jedini u regionu imamo bilansne viškove i izvozimo struju na slobodno tržište po značajno višim cenama u odnosu na prethodni period – kažu za Srpskainfo u “Elektroprivredi RS”. Ova javna kompanija, koja je snabdevač domaćih kupaca u Republici Srpskoj, ima licencu i za međunarodnu trgovinu električnom energijom.

Foto: pixabay

– Međutim, viši su i svi troškovi poslovanja jer su cene održavanja pogona i sirovina za termoelektrane, kao i opreme za distributivnu mrežu značajno više – poručuju iz “Elektroprivrede RS” koji napominju da je nafta koja se koristi u termoelektranama poskupela i 100 odsto.

Pitali smo i koliko su im povećani prihodi ove godine, ali odgovori će biti poznati naknadno.

– Obzirom da prvo polugodište još nije završeno i obračun će se raditi do kraja jula, tada ćemo moći i da damo precizan podatak o finansijskom rezultatu. Ali, već je jasno da će on biti pozitivan – kartko poručuju iz ERS.

Savo Mirković, direktor EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari, za Srpskainfo kaže da bi trebalo da je situacija izuzetno povoljna za trgovce strujom u BiH.

– Međutim, naša kompanija nije baš u tom položaju jer imamo dugoročne ugovore, odnosno imamo kredit Kineske razvojne banke na deset godina, do kraja 2026. Zbog toga imamo imamo takozvane PPA ugovore za prodaju struje na dugoročno do povratka kredita. Zato mi u Stanarima, do kraja 2026. godine, možemo da isporučujemo električnu energiju samo po uslovima iz tih ugovora i ništa više – objašnjava Mirković.

Ova privatna kompanija izveze oko 90 odsto električne energije koju proizvede u Stanarima.

Mirković kaže da je u poslednje vreme održano nekoliko foruma sa temom o energetskoj krizi, ali da se niko ne usuđuje da daje dugoročne prognoze.

– Pogotovo što niko ne zna koliko će rat u Ukrajini da traje jer se svi vežu za to – dodaje Mirković i ističe da je ipak jedna validna kuća iz Evrope procienila stabilizaciju cena tek posle 2025. godine - priča Mirković i dodaje:

– Da, treba preživeti do tada. U svakom slučaju, cene se više nikad neće vratiti na prijašnji nivo. Recimo, pre dve godine je megavat bio tridesetak evra, a sada je od 120 do 160 evra, a za one koji kupuju dan unapred (SPOT tržište) je duplo više. Dakle, očekuje se stabilizacija cena na nešto iznad 100 evra. Ali, to je samo jedna procena i dolazi od jedne validne evropske kuće koja se time bavi – napominje Mirković.

On podseća da Republika Srpska i Bosna i Hercegovina imaju sopstvenu proizvodnju električne energije koje regulišu cenu za domaće kupce.

– To je izuzetno dobro za građane i privredu ove zemlje u situaciji globalne energetske krize. Prednost je da država ima svoju energiju, a RS čak ima višak za izvoz pa može da ostvari neke bolje prihode od kojih može da obezbijedi investiranje jer istovremeno održava cenu za domaće potrošače – ističe Mirković.

U Registru važećih licenci, na kraju 2021. godine, za delatnost međunarodne trgovine registrovano je 16 subjekata: EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari, HSE BH Energetsko preduzeće d.o.o. Sarajevo, JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, MH Elektroprivreda Republike Srpske – Matično preduzeće, a.d. Trebinje, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Energy Financing Team d.o.o. Bileća, G-Petrol d.o.o. Sarajevo, Axpo BH d.o.o. Mostar, Petrol BH Oil Company d.o.o. Sarajevo, HEP Energija d.o.o. Mostar, Danske Commodities BH d.o.o. Sarajevo, Interenergo d.o.o. Sarajevo, GEN-I d.o.o. Sarajevo, Alpiq Energija BH d.o.o. Sarajevo, B.S.I. d.o.o. Jajce i Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad.

PROIZVODNJA

U Bosni i Hercegovini je prošle godine proizvedeno nešto više od 17.000 gigavat časova električne energije što je 10,8 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna potrošnja električne energije u BiH iznosila je 12.170 gigavata ili 7,4 odsto više.

Broj kupaca električne energije u BiH iznosio je 1.570.415, od čega je 1.444.520 u domaćinstvima i 125.895 u svim ostalim kategorijama potrošnje. U Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju podsećaju da je istekom 2014. godine prestala regulacija tarifa za snabdevanje za sve kupce, osima za domaćinstva i kupce iz kategorije „ostala potrošnja“, odnosno mali kupci, a praksa regulacije tarifa za snabdijevanje za usluge distribucije je zadržana.

Podsećamo da je svih pet distributivnih preduzeća iz sistema ERS zatražilo od regulatora povećanje cene mrežarine koju plaćaju potrošači zajedno sa potrošenom električnom energijom. Do kraja godine biće poznato da li će od 1. januara računi biti uvećani.

POVEĆAN IZVOZ

Vrednost izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvih pet meseci ove godine iznosi oko 353 miliona konvertibilnih maraka. Po podacima Agencije za statistiku BiH, vrednost izvoza povećana je za 70,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, uvoz je povećan za 69,5 odsto i njegova vrednost iznosi 41,2 miliona KM.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija