• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

25.06.2022

21:40

Lisičansk i kombinat "Azota" pod kontrolom Luganska, Ukrajina namerava da digne u vazduh branu

Tanjug/AP

Vesti

Lisičansk i kombinat "Azota" pod kontrolom Luganska, Ukrajina namerava da digne u vazduh branu

Podeli vest

Danas je 122. dan rata u Ukrajini. Nakon što su zauzeti strateški važni gradovi Zoloto i Gorski, pripadnici ruske vojske i snaga LNR stigli su do Lisičanska i zauzeli tri položaja. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju gradove DNR i LNR. NATO ocenjuje da će se situacija oko Ukrajine najverovatnije rešiti pregovorima

21.39 - Ukrajinski borci nameravaju da dignu u vazduh branu na akumulacionom jezeru kod Kurahova i da potom za to optuže ruske snage, izjavio načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.


„Raspolažemo pouzdanom informacijom da ukrajinski borci u gradu Kurahovo u Donjeckoj Narodnoj Republici nameravaju da miniraju i dignu u vazduh branu kako bi potom optužili rusku vojsku. Ta cinična akcija bi mogla da dovede do poplave usled čega bi stradali civili koji žive u nasljima Maimilijanovka, Georgijevka i Marinka“, upozorio je on.

21.23 - Za protekla 24 časa ruska vojska i snage Donjecke Narodne Republike uništile su jedan ukrajinski sistem „grad“, jedan dron „furija“, kao i dva oklopna vozila. Kako se navodi u saopštenju narodne milicije DNR, eliminisane su i dva položaja ukrajinske vojske u Avdejevki i Novgorodskom.

 

18.46 - Ukrajina potvrdila da su ruske snage zauzele Severodonjeck

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Severodonjecka na istoku Ukrajine. "Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje svoje položaje u Severodonjecku", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske prenosi Rojters.
 

18.33 - "Sigurno će me streljati u Donjecku"!

Ejden Aslin, koji je kao strani plaćenik osuđen na smrt u DNR, u razgovoru telefonom svojoj majci rekao da mu ističe vreme i da će biti pogubljen jer vlada u Londonu nije uradila ništa da bi ga oslobodila

18.13 - Pao Severodonjeck

Gradonačelnik Severodonjecka izjavio da su ruske snage potpuno zauzele Severodonjeck

17.17 - Industrijska zona "Azot" u potpunoj kontroli LNR i Rusije

 

16.42 - U Ukrajini uništene dve američke haubice

Vojnici samoproglašene DNR i Rusije uništili su tri višecevna raketna bacača „grad“, dve američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR. Takođe su uništena tri protivnička položaja u područjima mesta Avdejevka, Kamiševka i Pervomajsk, preneo je Sputnjik.


Tokom proteklog dana ukrajinske trupe su ispalile na teritoriju samoproglašene DNR preko 180 granata iz sistema „grad“, „uragan“, tenkova, topovske artiljerije kalibra 155,152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara.

U napadima su poginule najmanje četiri osobe.

15.03 - Snage LNR i Rusije ušle u Lisičansk!

Snage LNR i Rusije ušle su u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, rekao je izvor blizak Narodnoj miliciji LNR za Sputnjik. Pod njihovom kontrolom je i rudnik i fabrika u gradu.

14.12 - Rusija pokrenula serijsku proizvodnju raketa "sarmat"

13.14 - Medvedev: Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju

Moldavija gubi državnost po ukrajinskom scenariju, stavljajući iznad svega mržnju prema Rusiji, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

„Ubrzana devalvacija moldavske državnosti ide po ukrajinskim šablonima: mržnja prema našoj zemlji postaje glavni prioritet“, naveo je Medvedev, prenosi TAS S.

On je dodao da je Moldavija usvojila „jezivi zakon“ o zabrani Georgijevske lente, koja je postala simbol pobede nad nacizmom, i naglasio da se u toj zemlji ruski mediji „iskorenjuju“, a nepoželjni opozicioni lideri zatvaraju pod izmišljenim optužbama, navodi ruska agencija.

Foto: Reuters

Dmitri Medvedev

13.00 - Ruska vojska likvidirala 780 ukrajinskih ekstremista, ubijeno 80 plaćenika, bataljon iz Lavova odbio da ide u Donbas

U udarima ruske avijacije, raketnih snaga i artiljerije likvidirano je više od 780 ukrajinskih ekstremista, osam tenkova i drugih oklopnih vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U oblasti oko Nikolajeva u poslednja 24 sata likvidirano je preko 300 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

U saopštenju Ministarstva odbrane RF navodi se i da su vazdušno-kosmičke snage Rusije gađale fabriku „Megateks“ u Konstantinovki i tom prilikom ubijeno je 80 poljskih plaćenika, a uništeno je i osam raketnih sistema „Grad“.

Navodi se i da su vojnici 64. bataljona 103. Ukrajinske brigade raspoređeni u Lavovu odbili da idu u Donbas, u zonu borbenih dejstava.

12.37. Pobeda protiv Rusije nam je obećana

12.35 - Kadirov: Preuzeli smo kontrolu nad aerodromom i industrijskom zonom u Severodonjecku

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je preuzeta kontrola nad aerodromom u Severodonjecku i industrijskom zonom gde se nalazi fabrika „Azot“.

"Industrijska zona Severodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni. Jedna od složenih tačaka ukrajinske odbrane nije dugo izdržala", napisao je Kadirov na Telegramu.

Sa teritorije fabrike "Azot" u Severodonjecku oslobođeno 800 civila. U toku je čišćenje mesta Borovsko.

 

 

11.50 - Džonson: Ukrajinu možda prinude...

10.56 - Kijev će dobiti bespovratnu pomoć od Nemačke u iznosu od milijardu evra

Ovo je saopštio ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko. Sredstva su, kako je rekao, namenjena za prioritetne rashode.

10.22 - Uništene dve američke haubice

Vojnici DNR i Rusije uništili su tri višecevna raketna bacača „grad“, dve američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR. Takođe su uništena tri protivnička položaja u područjima mesta Avdejevka, Kamiševka i Pervomajsk.

Tokom proteklog dana ukrajinske trupe su ispalile na teritoriju DNR preko 180 granata iz sistema „grad“, „uragan“, tenkova, topovske artiljerije kalibra 155,152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara. U napadima su poginule najmanje četiri osobe.

 

 

09.09 - "LIkvidirano 50 ukrajinskih boraca"

Narodna milicija LNR saopštila je da je u poslednja 24 sata likvidirano 50 pripadnika ukrajinskih snaga.

10.00 - "Neće biti totalnog rata NATO i Rusije"

09.20 - Udari na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast

Ruske snage izvele su danas raketne udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji. Ruske trupe ispalile su šest raketa na vojni objekat u Javorivu u Lavovskoj oblasti, a u napadu su povređene četiri osobe, prenosi Unian objavu načelnika regionalne administracije Maksima Kozickog.

On je rekao da je raketni napad izveden iz Crnog mora i da je lansirano šest projektila, od kojih su dva oborena.

Interfaks Ukrajina prenosi da je na Žitomirsku oblast ispaljeno oko 30 raketa i da je u tom napadu jedan vojnik poginuo, a drugi ranjen. Napadnuto je i selo Desna u Černigovskoj oblasti sa 20 raketa. Pričinjena je šteta na infrastrukturi, a prema prvim informacijama nema žrtava.

Operativna komanda Sever saopštila je da su rakete ispaljene iz aviona i sa zemlje sa teritorije Belorusije, navodi Interfaks Ukrajina. Pod raketnom paljbom našla se i Dnjepropetrovska oblast, gde je povređena 60-godišnja žena, prenosi Unian.

 

 

08.51 - "Male grupe pokušavaju proboj"

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se probiju u malim grupama iz Lisičanska, ovi pokušaji se suzbijaju, rekao je Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR.

07.56 - "Kornet" u akciji, rusko ministarstvo odbrane objavilo snimak

 

 

07.49 - LNR: Oko 4.500 ukrajinskih vojnika završiće u kotlu kod Lisičanska

07.32 - "Skladište municije u stambenoj zgradi"

Ukrajinske snage imale su skladište municije u podrumu višespratnice u Gorskom, rekao je zvanični predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko. Prema njegovim rečima, u skladištu je bilo minobacačkih granata kalibra 120 milimetara, 82 milimetra, granate VOG 17i drugo.

07:26 - LNR: Ubijen zloglasni "Dušman"

Prema navodi pripadnika snaga LNR u oblasti oko Lisičanska likvidiran je zloglasni ukrajinski ekstremista, zamenik komandanta mehanizovane brigade Igor Duška poznat kao "Dušman".

 

 

07.15 - ​Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da će se situacija oko Ukrajine najverovatnije rešiti pregovorima.

06.46 - Za dan ispalili četiri projektila Točka-U

Oružane snage Ukrajine za dan su ispalile četiri projektila taktičkog kompleksa Točka-U na naselja Luganske Narodne Republike, javilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre na svom Telegram kanalu.

Foto: Tanjug/AP

 

06.34 - Ukrajinci gađali Svatovo

Oružane snage Ukrajine su u subotu iz taktičkog kompleksa Točka-U gađale grad Svatovo u LNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

06.31 - Zapad ne šalje moderne tenkove i avione

Kijev nastavlja da ubeđuje zapadne partnere da obezbede moderne avione i tenkove, ali takva odluka još nije doneta, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drakula

pre 1 godinu

Svaka kao I ukrainska situacija bilo gde u svetu resava se kad vas sprze,Eno stanca masovnu proizvodnju sarmata,kaao da I njemu postalo jasno Kako jedino

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17