• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

25.06.2022

18:30

"SIGURNO ĆE ME STRELJATI U DONJECKU!" Britanski plaćenik zarobljen u Ukrajini izgubio svaku nadu

Tanjug/AP

Vesti

"SIGURNO ĆE ME STRELJATI U DONJECKU!" Britanski plaćenik zarobljen u Ukrajini izgubio svaku nadu

Podeli vest

Ejden Aslin, koji je kao strani plaćenik osuđen na smrt u DNR, u razgovoru telefonom svojoj majci rekao da mu ističe vreme i da će biti pogubljen jer vlada u Londonu nije uradila ništa da bi ga oslobodila

Britanski plaćenik Ejden Aslin, koji je u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) osuđen na smrt zbog učešća u ratu u Donbasu, tvrdi da vlada u Londonu ne radi ništa kako bi ga oslobodila, zbog čega će gotovo sigurno biti pogubljen! On je u telefonskom razgovoru svojoj majci rekao da mu "ističe vreme" i da će biti streljan ukoliko britanski premijer Boris Džonson hitno ne kontaktira sa zvaničnicima u Donjecku.

Porodica očajna

Ejden, koji je pre odlaska u Ukrajinu 2018. tri meseca boravio u Beogradu kao gost lidera opozicione koalicije "Moramo", zarobljen je sredinom aprila u Marijupolju, zajedno sa još dva strana plaćenika, Britancem Šonom Pinerom i Marokancem Sadunom Bragimom. Oni su na sudu delimično priznali krivicu, posle čega su, kao psi rata na koje se ne odnosi Ženevska konvencija, osuđeni na smrt streljanjem. 

Iako je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras u međuvremenu više puta izjavila da "cela vlada predano radi na oslobađanju državljana Velike Britanije", ispostavilo se da niko od londonskih zvaničnika nije ni kontaktirao sa Donjeckom u vezi sa ovim slučajem.

- Ejden je bio veoma uznemiren kad je telefonom razgovarao sa svojom majkom. Mislio je da će se izvući i vratiti u domovinu, da britanska vlada pregovara o njegovom oslobađanju, ali su mu vlasti u Donjecku rekle da do sada niko iz Londona nije kontaktirao sa njima. Objasnio je majci da mu vreme ističe i da mu je rečeno da će biti pogubljen - ispričala je Aslinova baka Pamela Hol za britanski BBC. 

I Amerikancima preti smrtna kazna

Američki psi rata Aleksander Druki i Endi Hjuin iz Alabame, koje je ruska vojska zarobila pre desetak dana u okolini Harkova, takođe se suočavaju sa smrtnom kaznom zbog učešća u sukobu u Donbasu. Kako je objasnio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, oni su strani plaćenici, nemaju veze sa ukrajinskom regularnom vojskom i ne podležu odredbama Ženevske konvencije.
- Učestvovali su u granatiranju naših vojnika, ugrozili su im živote i moraju da odgovaraju za svoje zločine. Oni su strani plaćenici koji su se u Ukrajini bavili ilegalnim operacijama - rekao je Peskov.    

Ona je novinarima rekla da nema razloga da ne veruje Ejdenu, te je još jednom apelovala na britanske zvaničnike da se što pre angažuju za njegovo oslobađanje. 

- Ne postoje reči kojima se može objasniti kroz šta prolazimo. Ovo nam je svima najgori košmar. Kad neko na taj način preti vašem sinu i unuku, onda je to najveći pakao. Verujem Ejdenu kad kaže da će biti ubijen ako vlasti u Donjecku ne dobiju neki predlog od naših zvaničnika. Naravno da bih volela da to nije istina, ali sad već mnogo strepimo za njegov život - izjavila je Ejdenova baka. 

Britanci Ejden Aslin i Šon Piner, kao i marokanski državljanin Sadun Bragim u aprilu su zarobljeni u Marijupolju, a početkom juna osuđeni su na smrt pred sudom u Donjecku. Nekoliko puta javno su se obraćali vlastima u Velikoj Britaniji, Rusiji i Ukrajini, tražeći da budu razmenjeni za zarobljene Ruse, ali im je to odbijeno jer nisu regularni vojnici. U toku je žalbeni postupak, ali se veruje da presuda neće biti preinačena. Plaćenike je smrtne kazne mogao da spase lider DNR Denis Pušilin tako što bi ih pomilovao, te bi dobili kaznu od 25 godina zatvora, ali je on to odbio da uradi.   

Drug Gundi

Podsetimo, Aslin je kao strani plaćenik učestvovao i u sukobima u Siriji, boreći se na strani kurdskih oružanih jedinica. U Ukrajinu je stigao iz Beograda, gde je tri meseca čekao odobrenje Kijeva da se priključi tamošnjoj vojsci. Tokom tog perioda, prema svedočenju Teodore Gavran, kandidatkinje koalicije "Moramo" na parlamentarnim izborima, bio je gost lažnih ekologa.

"Ovo je naš drug Gundi. Inače Britanac. Nakon Rožave i borbe protiv ISIS u jednoj ženskoj ekološkoj revoluciji otišao je u Ukrajinu pre četiri godine. Bio je naš gost tri meseca, dok je čekao dozvolu ukrajinske vojske da joj se priključi. U nadi da će još jedna fašistička vlast poštovati Ženevsku konvenciju, nadamo se da ćemo sa našim Gundijem opet otići na Bir fest, Kalemegdan, Savski nasip, gde je svakog jutra trčao", napisala je Gavranova nakon što je Aslin zarobljen u aprilu.    

 

London arogantan, Rusija tako neće da sarađuje

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin izjavio je da su se britanske vlasti obratile zvaničnoj Moskvi u vezi sa oslobađanjem Ejdena Aslina i Šona Pinera, ali je dodao da je pismo bilo napisano toliko arogantnim tonom da je Kremlj izgubio volju da sarađuje. 
- Poruka iz Londona je ekstremno arogantna, te mi ne želimo da sarađujemo po tom pitanju. Najbolje bi bilo da se britanski zvaničnici obrate direktno vlastima u Donjeckoj Narodnoj Republici - rekao je Kelin.
Međutim, malo je verovatno da će London zvanično kontaktirati sa liderima u DNR, jer bi to defakto značilo da je Britanija priznala nezavisnost te države. 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija