• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.06.2022

22:35 >> 15:59

Artiljerija, a sada i tenkovi u napadu na Lisičansk! "Azov" i VSU postavili položaje po kućama  (Foto/Video)

Fotoilustracija

Vesti

Artiljerija, a sada i tenkovi u napadu na Lisičansk! "Azov" i VSU postavili položaje po kućama (Foto/Video)

Podeli vest

U toku je 127. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruske trupe opkolile ukrajinske snage u Lisičansku

22.35 - Mizincev: Azovci koriste škole kao snajperska gnezda

Strani plaćenici i ekstremisti nacionalističkog bataljona Azov imaju uporišta, snajperska gnezda u školi u Kramatorsku, gde su rasporedili teško naoružanje, izjavio je danas načelnik Ruskog centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

"U Kramatorsku, Donjecka Narodna Republika, strani plaćenici i militanti nacionalističke jedinice Azov uspostavili su uporišta, snajperska gnezda, rasporedili su oklopna vozila i uspostavili minobacačke vatrene položaje u školama i privatnim kućama, civile nasilno drže u podrumima kao živi štit", rekao je Mizincev, preneo je TAS S.


Prema njegovim rečima, ukrajinske snage raspoređuju teško naloružanje i u obrazovnim objektima u Harkovu, Slavjansku i Nikolajevu.

22.26 - Moskva razmatra prekid diplomatskih odnosa sa Bugarskom zbog skandala u koji je umešano 70 proteranih ruskih diplomata. 

Ovo je izjavila za BNT ambasadorka Ruske Federacije Eleonora Mitrofanova.
Rusija opisuje postupke vlade kao bez presedana.

22.25 - Obraćanje predsednika Ukrajine

"Bez sumnje, glavna reč danas je "Zmija". Po svemu sudeći, isto je za Zmiju rečeno samo onog dana kada je tamo stigao ruski brod. Onda je brod otišao - zauvek, a sada je ostrvo ponovo slobodno", rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

 

22.20 - Artiljerija, a sada i tenkovi u napadu na Lisičansk

Napad na Lisičansk se nastavlja. Tehnika ulazi u borbene redove, i to ne kao obično - u velikim kolonama, već u malim grupama.

Jurišne odrede stalno podržava artiljerija, koja neprekidno puca na neprijatelja,

22.00 - Azov i VSU postavili položaje po kućama

Ukrajinske snage oformile su kasarne i rasporedile oklopnu tehniku i artiljeriju na području Tehnološke srednje škole u Harkovu, saopštio je Međuvladin koordinacioni štab za humanitarno reagovanje.

21.29 - Uništeno više od 3.800 tenkova

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 224 aviona, 134 helikoptera, 1.400 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.859 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 698 VBR, 3.059 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 3.916 jedinica specijalnih vojnih vozila.

21.00- Pušilin prvo Lisičansk, pa onda ostatak DNR

Šef Donjecke narodne republike Denis Pušilin rekao je za "Rusija 24" da će se po okončanju borbi za Lisičansk jedinice sa tog fronta prebaciti u DNR.

20.20 - Građani Rusije slobodno mogu u Hersonsku oblast

Od 30. juna ruskim državljanima je dozvoljen slobodan ulazak u Hersonsku oblast, ranije je bilo potrebno prisustvo rođaka ili druge okolnosti, prenela je hersonska VGA.

20.20 - Habek: Severni tok može da se koristi u punom kapacitetu

Nemački vicekancelar, ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek smatra da su tehnički problemi koje Rusija navodi kao razlog smanjenja isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok samo izgovor i da gasovod može da obezbedi 100 odsto tranzita.
On je izneo ovo mišljenje na konferenciji koju je danas organizovao dnevnik "Zidojče cajtung", preneo je TAS S.

"Mi smo u sporu u trgovini gasom sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom i to neće prestati čak ni ako turbina dođe iz Kanade", rekao je Habek, misleći na deo gasovoda koji je poslat na remont.

Prema njegovim rečima, svi tehnički eksperti se slažu da je moguce stoprocentno snabdevanje gasa preko Severnog toka.

"Ovo je izgovor, tehnički izgovor koji se koristi", rekao je Habek.

Gasprom je 14. juna saopštio da je bio primoran da smanji isporuke prirodnog gasa preko Severnog toka u odnosu na raspored zbog neblagovremenog vraćanja pumpnih jedinica sa popravke od strane Simensa i identifikovanih kvarova na motorima.
Simens enerdži je ranije saopštio da je nemoguće vratiti iz Montreala jednu od gasnih turbina za Severni tok nakon popravke u Nemačku zbog kanadskih sankcija Rusiji.
Zbog toga Gasprom trenutno koristi samo 40 odsto kapaciteta Severnog toka za transport gasa.
Ovo dovodi u opasnost cilj Nemačke da do zime popuni skladišta što je više moguće.

20.00 - "Ima mnogo granatiranja iz više pravaca. Ruska vojska se približila"

Situacija u Lisičansku na istoku Ukrajine koji je pod pritiskom ruske vojske je "ekstremno teška" sa vrlo snažnim granatiranjima zbog kojih je nemoguća evakuacija civila, rekao je danas regionalni guverner.

"Ima mnogo granatiranja iz više pravaca. Ruska vojska približila se Lisičansku iz raznih položaja", rekao je Sergej Gajdaj u videu preko Telegrama.

On je rekao da su ruske snage ipak na periferiji grada a da se u samom gradu za sada ne vode ulične borbe.

Gajdaj je demantovao današnje tvrdnje proruskih separatista koji se bore na strani snaga Moskve da kontrolišu pola grada koji se nalazi preko reke naspram Severodonjecka, koga je ruska vojska zauzela prošle nedelje.

19.15 - 40 raketa iz VBR ispaljeno na grad

Ukrajinske trupe u 18.00 ispalile su 40 raketa iz "Grada" na Golmovski u DNR saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 19.00 - Vraćeni samo oni kojinisu počinili zločine

Kijevu je vraćeno 37 pripadnika iz „Azova“ i „Ajdara“, koji definitivno neće moći da se vrate u stroj, a za čije zločine nema dokaza, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

18.30 - Ruski mediji javljaju da je u blizini TV tornja u Hersonu došlo do eksplozije

 

 

18.00 - Jaka eksplozija u Hersonu

U Hersonu je odjeknula jaka eksplozija, prenose mediji. Eksplozija se dogodila u blizini TV tornja, operativne službe se nalaze na licu mesta. Po preliminarnim informacijama sam toranj nije oštećen.

17.16 - Nova granatiranja u Donjecku

Ukrajinske snage su skoro sat vremena (od 15.45 do 16.40) granatirale naselja Goljmovski i Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši ukupno 11 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17.15 - Predsednik Indonezije kaže da je Putinu preneo poruku Zelenskog, prenosi RT.

16.42 - Bajden: Upozorio sam Putina

Američki predsednik Džo Bajden održao je danas konferenciju za novinare na samitu NATO-a u Madridu. Američki predsednik je pomenuo i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Naime, Bajden je podsetio kako je pre rata upozoravao Putina da "ako napadne Ukrajinu, NATO ne samo da će ojačati, već i ujediniti".

Kaže da je ruskom lideru poručio da će se "demokratije širom sveta ujediniti i suprotstaviti ruskoj agresiji".

"I to je upravo ono što vidimo danas ovde", rekao je Bajden i dodao da je osnovna ideja NATO samita u Madridu "zaštita svetskog poretka zasnovanog na redu i pravilima".

16.24 - Britanska potrošnja na odbranu dostići će 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja ove decenije, izjavio je danas premijer Boris Džonson, obećavajući da će ojačati budžete za odbranu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

15.58 - Putin: Rusija ce nastojati da ostane najveci izvoznik psenice

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija nastojati da ostane najveći svetski izvoznik pšenice i odbacio tvrdnje da je Moskva blokirala izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Ponovio je raniju izjavu da su za probleme na globalnom tržištu hrane i rast cena krive sankcije Zapada, prenosi Rojters.

Dodao je da je potrebno da se preduzmu određene akcije da situacija na globalnom tržištu hrane ne postane, kako je rekao, tragična. Takođe je poručio da situacija sa cenama gasa nije vezana za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, već je u vezi sa pogrešnom politikom zapadnih zemalja.

15.51 - Lavrov: Između RUS i Zapada spusta se nova gvozdena zavesa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se između Rusije i Zapada spušta nova „gvozdena zavesa“. „To praktično već postaje realnost. Neka se samo ponašaju oprezno“, saopštio je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Odluka Rusije da pošalje desetine hiljada vojnika u Ukrajinu izazvala je reviziju evropske spoljne, odbrambene i bezbednosne politike i ojačala antiruska osećanja širom kontinenta, zaključuje britanska agencija.

 

14.45 - Makron potvrdio! Francuska razmešta nove brigade NATO-a u Rumuniji!

14.33 - Putin otkrio koji su ciljevi Rusije u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da se ciljevi specijalne operacije Rusije u Ukrajini nisu promenili i da razlike mogu biti prisutne samo u taktici

13.27 - "Treći svetski rat je počeo"

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, rekao je da je Treći svetski rat počeo, a ako bi Rusija zauzela Ukrajinu, druge evropske zemlje bi bile sledeće

13.56 - Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik izvređao je nemačke ličnosti koje su uputile javni apel za hitnim obustavljanjem sukoba u Ukrajini

13.38 - LNR:U čeličani Azot i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi

U prostorijama čeličane Azot u Severodonjecku i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi, uključujući civile, izjavio je danas prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Roman Vedmenko.

"Izveštaji su različiti, ali u prostorijama fabrike Azot nema više od 1.000 ljudi, ali naše snage rade u ovom pravcu, evakuišući ljude. Među njima ima civila, uključujući decu, žene i starije", poručio je Vedmedenko za agenciju TAS S. Kako navodi ruska agencija, nije rekao kada će ljudi biti oslobođeni, preusmerivši pitanje na vojsku.

"Sve se menja. Teško je reći kada, ali znam samo da ćemo pobediti", zaključio je Vedmenko. U subotu je Narodna milicija LNR uz podršku ruskih snaga potpuno zauzela Severodonjeck, a cela teritorija fabrike Azot stavljena je pod kontrolu snaga LNR.

 

13.12 - Više od 6.000 UKR zarobljenika se predalo ili je zarobljeno

Ukupan broj ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su se predali ili su zarobljeni premašuje broj od 6.000, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Moram da podsetim da ukupan broj ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su zarobljeni ili predati, prelazi 6.000", poručio je Konašenkov, prenosi agencija TAS S. Takođe je rekao da je razmena zarobljenika sa ukrajinskom stranom organizovana i obavljena po direktnom nalogu vrhovnog komandanta ruske vojske Vladimira Putina. Potvrdio je da je juče obavljena razmena 144 za 144 vojnika.

"Ova odluka je bila doneta zato što su životi, zdravlje i sloboda naših vojnika, boraca DNR i LNR koji čine većinu povratnika - najvažniji zadatak", kazao je Konašenkov. Dodao je da su praktično svi oslobođeni ranjeni, kao i da već dobijaju svu potrebnu medicinsku negu.

12.26 - Razmena zarobljenika obavljena po Putinovom nalogu

Razmena zarobljenika sa ukrajinskom stranom organizovana je i obavljena po direktnom nalogu vrhovnog komandanta ruske vojske Vladimira Putina, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je potvrdio da je 29. juna obavljena razmena 144 za 144 vojnika.

Ova odluka je bila doneta "pošto su životi, zdravlje i sloboda naših vojnika, boraca DNR i LNR koji čine većinu povratnika – najvažniji zadatak".

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su praktično svi oslobođeni ranjeni.

U ruskom zarobljeništvu se nalazi više od 6.000 ukrajinskih vojnika.

11.55 - Oboren ukrajinski su-27

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su ukrajinski lovac Su-27 i devet bespilotnih letelica, saopštila je u četvrtak pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

- Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u rejonu naselja Sofijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i devet ukrajinskih bespilotnih letelica u rejonima naselja Berestovoe, Petrovenki u Donjeckoj Narodnoj Republici, Žovtnevo, Bajrak, Hetmanovka, Ivančukovka, Peremoga Harkovska oblast - ​​navodi se u saopštenju.

10.51 - Ruska vojska povlači snage sa Zmijskog ostrva kao gest dobre volje

9.04 - Prvi brod sa žitom krenuo iz Ukrajine

Prvi za nekoliko meseci brod sa žitom isplovio je iz luke Berdjansk, saopštio je šef vojno-civilne administracije Zaporožja Evgenije Balicki.

- Sedam hiljada tona žita krenulo je u prijateljske zemlje - napisao je Balicki na telegramu.
 

8.52 - RANO SE RADUJETE - NEĆE NATO BITI BLIŽE RUSIJI, RUSIJA ĆE BITI BLIŽA NATO! Stoltenbergu stigla brutalna poruka povodom stupanja Finske i Švedske u alijansu!

 

 

8.35 - DNR o ukrajinskom granatiranju

Ukrajinske snage su granatirale više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici – Dolomitno, Verhnjetorecko, Goljmovski.

8.30 - Zelenski priznao da su u teškoj situaciji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškoj situaciji u Donbasu, u području Lisičanska, Avdejevke, Bahmuta (Artjomovska).

Ukrajinski lider je na svom telegram kanalu saopštio da rukovodstvo zemlje radi sve kako bi dobili savremene artiljerijske sisteme. Oni, navodno, mogu na odgovarajući način da odgovore na ofanzivu DNR i LNR, uz podršku ruske vojske.

8.25 - Civilni avioni neće leteti na Krim

Civilni avioni neće leteti na Krim do završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je predsednik Državnog saveta republike Vladimir Konstantinov.

Ipak, on očekuje dolazak letos oko 6,5 miliona turista. 

Foto: YoutubePrintscreen/MILITARY NEWS Today

08.07 - LNR: Svi putevi,rafinerija u Lisičansku pod ruskom kontrolom

Sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) su pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je danas ambasador LNR u Moskvi Rođon Mirošnik.

"Svi značajniji transportni putevi u i iz Lisičanska su pod kontrolom snaga Rusije i LNR, tako da je njima nemoguće napustiti lisičanski džep", napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage pokušavale su da pobegnu iz grada kroz predgrađa na severozapadu, ali da su ih ruske snage uočile i granatirale. Broj poginulih, kako je naveo, biće naknadno saopšten.

7.10 - Putin o optužbama da su gađali tržni centar u Kremečugu

U Kremenčugu nije bilo nikakvog terorističkog napada, ruska vojska ne gađa nijedan civilni objekat, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

7.00 - Rusi opkolili Ukrajince oko Lisičanska

Grupa ruskih trupa „O“ presekla je poslednji veliki put koji povezuje ukrajinske snage u Lisičansku sa gradom Seversk u Bahmutskom okrugu, javio je dopisnik Sputnjika pozivajući se na vojni izvor.

„Već sada možemo da govorimo o operativnom opkoljavanju neprijatelja u Lisičansku“, rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
madrid

pre 2 godine

A cutao si kad su spaljivali zive ljude u zgradi...Licemerje...tuzno i jadno...Natovci danas zale i rone lazne suze za Ukrajinom...gde su one bile dok su bestijali nad Srbijom...fujjjj

Buldog

pre 2 godine

"U čeličani Azot..." Hajde ne lupetaj, zar ti reč "azot" ništa ne govori?

119. DAN RATA! Obnavlja se Marijupolj, hit izjava Zelenskog! Kad Rusi posustanu, Britanci šalju pomoć (FOTO, VIDEO)
Planeta

119. DAN RATA! Obnavlja se Marijupolj, hit izjava Zelenskog! Kad Rusi posustanu, Britanci šalju pomoć (FOTO, VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je vojna situacija u regionu Luganska veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija. Vlasti Zaporoške oblasti pozvale su na ukidanje granica sa Rusijom, Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da nisu dobili nijedan zahtev iz Vašingtona u vezi sa dvojicom američkih zarobljenih u Ukrajini

22.06.2022

22:45 >> 19:10

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija