• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pepe Eskobar/Standard

01.07.2022

18:30

KOM CARSTVU DA PRIĐE SRBIJA?! BRIKS PROTIV NATO, SVET JE PODELJEN I TO ZA MNOGO VREMENA! Gvozdena zavesa ponovo je nikla...

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

KOM CARSTVU DA PRIĐE SRBIJA?! BRIKS PROTIV NATO, SVET JE PODELJEN I TO ZA MNOGO VREMENA! Gvozdena zavesa ponovo je nikla...

Podeli vest

Zapad se nostalgično vraća zastareloj politici „obuzdavanja", ovog puta protiv integracije Globalnog juga. Na njihovu nesreću, ostatak sveta nastavlja da se udružuje

Nekada davno, postojala je Gvozdena zavesa koja je delila evropski kontinent. Skovan od strane bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, termin se odnosio na napore tadašnjeg Sovjetskog Saveza da stvori fizičku i ideološku granicu prema Zapadu. Zapadu koji je vodio politiku obuzdavanja uticaja komunizma.

Ako film ubrzamo do današnje epohe tehno-feudalizma, videćemo da sada postoji ono što bi trebalo nazivati Limenom zavesom, fabrikovanom od strane plašljivog, neupućenog kolektivnog Zapada, i to pomoću G7 i NATO. Ovog puta kako bi se obuzdala integracija Globalnog Juga.

Briks protiv G-7

Najnoviji i najznačajniji primer ove integracije ispoljio se u obliku prošlonedeljnog BRIKS+ onlajn samita koji je organizovao Peking. Ovo je daleko prevazišlo iscrtavanje kontura „novog G8", a kamoli alternativu G7.

Dovoljno je pogledati predstavnike pet istorijskih članica BRIKS (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike): nailazimo na mikrokosmos Globalnog Juga koji obuhvata Jugoistočnu Aziju, Centralnu Aziju, Zapadnu Aziju, Afriku i Južnu Ameriku - što daje istinsku težinu onom „globalnom" u kovanici „Globalni Jug".

Jasne poruke ruskog predsednika Vladimira Putina na pekinškom samitu puno otkrivaju i u oštrom su kontrastu sa propagandom G7, a namenjene su čitavom Globalnom Jugu:

- Rusija će ispuniti svoje obaveze isporučivanja energenata i đubriva.
- Rusija očekuje dobru žetvu - pa će moći da snabde svetska tržišta količinama od oko 50 miliona tona žitarica.
- Rusija će omogućiti prolaz brodovima koji transportuju žito u međunarodne vode, iako je Kijev minirao ukrajinske luke.
- Negativna situacija povodom ukrajinskog žita veštački je naduvana.
- Oštar rast inflacije širom sveta rezultat je neodgovornosti zemalja G7, a ne „Operacije Z" u Ukrajini.
- Disbalans u međunarodnim odnosima kuva se dugo vremena i postao je neizbežan rezultat erozije međunarodnog prava.

Alternativni sistem

Putin je takođe direktno posvetio pažnju i jednoj od ključnih tema koje se u BRIKS-u temeljno razmatraju još od početka 2000-ih: stvaranju i implementaciji međunarodne rezervne valute.

„Ruski finansijski mesindžer sistem je otvoren za povezivanje sa bankama zemalja BRIKS".
„Ruski platni sistem MIR širi svoje prisustvo. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute zasnovane na korpi valuta BRIKS", rekao je ruski lider.

Ovo je neizbežno nakon histeričnih sankcija kojim je Zapad ispratio „Operaciju Z": Moskva će nametnuti totalnu dedolarizaciju, a uvećaće se trgovina između zemalja BRIKS. Na primer, do 2030. godine, četvrtina svetske naftne potražnje poticaće iz Kine i Indije, a Rusija će biti njihov glavni snabdevač.

U njegovom sadašnjem obliku, BRIKS predstavlja 40 odsto svetske populacije, 25 odsto svetske ekonomije, 18 odsto svetske trgovine, a njegov doprinos svetskom ekonomskom rastu iznosi preko 50 odsto. Svi indikatori rastu.

Sergej Storčak, direktor ruske banke VEG, objasnio je ovo vrlo diplomatično: „Ukoliko glasovi nastajućih tržišta ne budu saslušani u godinama pred nama, moraćemo vrlo ozbiljno da razmislimo o uspostavljanju paralelnog regionalnog, pa možda i globalnog sistema".

- Paralelni regionalni sistem" već je predmet aktivne diskusije između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Kine, čime koordiniše ministar za makroekonomske integracije Sergej Glazjev, koji je nedavno objavio zapanjujući manifest u kojem se ističe njegova ideja svetskog ekonomskog suvereniteta.

Razvijanje sveta u razvoju

Ono što se bude događalo na transevroazijskom finansijskom frontu odvijaće se paralelno sa za sada malo poznatom kineskom razvojnom strategijom: Globalnom razvojnom inicijativom (Global Development Initiative  GDI), koju je predsednik Si Đinping najavio na sednici Generalne skupštine UN prošle godine.

GDI se može tretirati kao mehanizam podrške za sveobuhvatnu strategiju koja ostaje u formi Inicijative „Pojas i put" (Belt and Road Initiative - BRI), a sastoji se od ekonomskih koridora koji povezuju Evroaziju sve do njenog zapadnog poluostrva - Evrope.

Foto: AP/Photo/Clip art/Fotoilustracija

Srbija je energetski bezbedna sve dok je snabdeva Rusija

Ukratko, GDI ima za cilj da saradnju povodom međunarodnog razvoja stavi u turbo napon, i to dopunjujući njene finansije čitavom paletom institucija, na primer: Fondom saradnje Jug-Jug, Međunarodnom razvojnom asocijacijom, Azijskim razvojnim fondom i Svetskom ekološkom asocijacijom.

Prioriteti uključuju „smanjenje siromaštva, prehrambenu bezbednost, reakciju na COVID-19 i vakcine", industrijalizaciju, te digitalnu infrastrukturu. Posledično, početkom 2022. godine uspostavljena je Grupa prijatelja GDI, a u njenim redovima već je 50 zemalja.

BRI i GDI bi trebalo da napreduju kao tandem, a Si je tokom BRIKS samita jasno ukazao da „neke države politizuju i marginalizuju razvojnu agendu tako što grade zidove i nameću obogaljujuće sankcije drugima".

No, održivi razvoj nije baš po ukusu G7, a kamoli NATO.

Sedmorka protiv sveta

Proklamovani glavni cilj samita G7 u Šlos-Elmau na Bavarskim Alpima je „projekcija jedinstva", kako bi se pristalice kolektivnog Zapada (uključujući i Japan) ujedinile u održivoj i neograničenoj „podršci" nepovratno propaloj ukrajinskoj državi.

To je deo „borbe protiv Putinovog imperijalizma", ali tu su takođe i „borba protiv gladi i siromaštva, zdravstvenih kriza i klimatskih promena", kako je nemački kancelar Šolc rekao Bundestagu.

U Bavarskoj, Šolc je predstavio Maršalov plan za Ukrajinu - suludi koncept ako se ima u vidu da bi Kijev i njegovi posedi mogli da budu svedeni na bedni komadić države do kraja 2022. godine. Ideja da će G7 raditi na „sprečavanju katastrofalne gladi", kako je Šolc to formulisao, dodatno zaoštrava vrhunac ovog ludila, pošto lebdeća opasnost od gladi predstavlja direktnu posledicu sankcionaške histerije G7.

Italijanski premijer Mario Dragi, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik SAD Džo Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc, britanski premijer Boris Džonson, kanadski premijer Džastin Trudo, japanski premijer Fumio Kišida, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poziraju za grupnu fotografiju prvog dana trodnevnog samita G7 u Šlos Elmau, u blizini Garmiš-Partenkirhena, 26. juna 2022. (Foto: EPA/EFE)

Činjenica da je Berlin pozvao Indiju, Indoneziju, Južnu Afriku i Senegal kao dodatke G7 služi kao dodatni komični detalj.

Bilo bi uzaludno očekivati od skupine izuzetnih mediokriteta koji su se „ujedinili" u Bavarskoj pod de fakto liderom Evropske komisije (EK) - firerom Ursulom fon der Lejen - bilo kakvu ozbiljnu analizu sloma svetskih lanaca snabdevanja i razloga koji su primorali Moskvu da smanji isporuke gasa Evropi. Umesto toga, okrivili su Putina i Sija.

Dobrodošli u Limenu zavesu - verziju intermarijuma za 21. vek, koja se proteže od Baltika do Crnog mora, dirigovana od strane Imperije laži, kompletirana apsorpcijom zapadne Ukrajine u Poljsku, trojcem baltičkih patuljaka, Bugarskom, Rumunijom, Slovenijom, Češkom, pa čak i natoljubivom Švedskom i Finskom - svi oni biće zaštićeni od „ruske pretnje".

EU van kontrole

Uloga EU, koja dominira nad Nemačkom, Francuskom i Italijom unutar G7, naročito je poučna, naročito sada kada je Britanija ponovo u statusu nevažne ostrvske države.

Čak 60 evropskih „direktiva" biva izdato svake godine. One se moraju bespogovorno prevesti u unutrašnje zakonodavstvo svake članice EU. U većini slučajeva, o njima nema nikakve debate.

Tu je još i preko 10.000 evropskih „odluka", u kojim „eksperti" Evropske komisije (EK) iz Brisela izdaju „preporuke" svakoj vladi, i to izvlačeći ih pravo iz neoliberalnog kanona, povodom njihovih izdataka, prihoda i „reformi" (zdravstva, obrazovanja, penzija), što se sve naravno mora poštovati.

Stoga su izbori u svakoj članici EU apsolutno besmisleni. Šefovi nacionalnih vlada - Makron, Šolc, Dragi - su puki izvršioci. Demokratska debata nije dozvoljena: „demokratija", kao i „vrednosti EU", nisu ništa više od dimne zavese.

Foto: Fotoilustracija/Clipart/AP

Eu se opasno preigrala, sankcije nisu srušile Rusiji. Šraviše, Moskva je dobro profitirala

Realnu vlast ima gomila aparatčika koja deluje vrhunski tajnovito, a odabrana je kompromisom izvršnih vlasti.

EK je potpuno van svake kontrole. Zato je onakav zapanjujući mediokritet kakav je Ursula fon derj Lejen - ranije poznata kao najgori ministar odbrane u istoriji savremene Nemačke - katapultiran da postane aktuelni firer EK koji diktira spoljnu, energetsku, pa čak i ekonomsku politiku.

Predjelo

Sa tačke gledišta Zapada, Limena zavesa je, i pored svih svojih zlokobnih tonova Hladnog rata 2.0, samo predjelo za ono glavno: tvrdokornu konfrontaciju duž azijsko-pacifičke regije (preimenovane u „Indo-Pacifik"). Biće to preslikan ukrajinski scenario za obuzdavanje kineskih projekata BRI i GDI.

Kao kontraudar, interesantno je posmatrati kako kinesko ministarstvo spoljnih poslova sada detaljno ističe kontrast između BRIKS, odnosno BRIKS+, i imperijalističkog tabora AUKUS/Četvorka (Quad)/IPEF.

BRIKS se zalaže za de fakto multilateralizam, fokusiran je na globalni razvoj, saradnju za ekonomski oporavak i unapređenje upravljanja svetom.

Sa druge strane, tabor okupljen oko SAD zalaže se za hladnoratovski mentalitet, eksploataciju zemalja u razvoju, gangstersko obuzdavanje Kine i politiku „Amerika na prvom mestu" koja cementira monopolistički „na pravilima bazirani međunarodni poredak".

Bilo bi naivno očekivati od vođa G7 okupljenih u Bavarskoj da shvate, na primer, apsurdnost nametanja plafona cena na ruski izvoz nafte i gasa. Ukoliko se to zaista desi, Moskvi neće biti nikakav problem da u potpunosti preseče snabdevanje G7 energentima. A ukoliko druge države budu isključene, cena nafte i gasa koji uvoze drastično će skočiti.

BRIKS krči put

Tako da ne treba da čudi što budućnost nije šarena. U zapanjujućem intervjuu za belurusku državnu televiziju, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sumirao je da se „Zapad boji poštene konkurencije".

Otuda vrhunac kulture ukidanja i „suzbijanja svega što na bilo koji način kontrira neoliberalnoj viziji i poretku sveta". Lavrov je takođe sumirao i buduće korake za dobrobit čitavog Globalnog Juga.

„Nije nam potreban novi G8. Već imamo strukture, pre svega u Evroaziji. EAEU aktivno promoviše procese integracije sa Narodnom Republikom Kinom, pridružuje kinesku Inicijativu Pojas i put sa evroazijskim integracionim planovima. Članovi Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije pažljivo proučavaju ove planove. Jedan deo njih zaključuje sporazume o zonama slobodne trgovine sa EAEU. Šangajska organizacija za saradnju takođe je deo ovih procesa. Postoji još jedna struktura izvan geografskih granica Evroazije".

To je BRIKS. Ova asocijacija sve manje se oslanja na zapadnjački način poslovanja i na zapadnjačka pravila o međunarodnim valutnim, finansijskim i trgovinskim institucijama. Oni (zemlje okupljene u BRIKS, prim. prev.) preferiraju ravnopravnije metode u kojim nijedan proces ne zavisi od dominantne uloge dolara ili neke druge valute. G20 u potpunosti predstavlja BRIKS i još pet zemalja koje dele pozicije BRIKS, dok su G7 i njihove pristalice sa druge strane barikada".

- Ovo je ozbiljan balans. G20 mogao bi da se raspadne ukoliko ga Zapad upotrebi za rasplamsavanje konfrontacija. Strukture koje sam spomenuo (ŠOS, BRIKS, ASEAN, EAEU i ZND) oslanjaju se na konsenzus, uzajamno uvažavanje i balans interesa, umesto na zahtev da se prihvati realnost unipolarnog sveta".

Limena zavesa? Pre će biti pocepana zavesa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luks

pre 1 godinu

Čini mi se da će mo se odreći Kosova i Metohije i zvanično.Hoćemo mi u raspalu EU kojom komanduje SAD na čelu sa dementnim starcem.Mada nam i onako omladina odlazi pa nas neće ni biti za kojih 100-200 godina.

Marija

pre 1 godinu

Situacija u svetu je takva, da od Zapada i njihovih satelita (USA, EU, Kanada, Australija, Novi zeland, Japan, Južna Koreja), svi beže kao od kuge, a Srbiji ionako nikada i nije bilo mesto među njima. Sve krize koje trenutno imamo su oni kreirali, implementacija agende 2030. je u punom jeku, a to između ostalog podrazumeva smanjenje proizvodnje hrane da bi se očuvala priroda (u Holandiji su trenutno veliki protesti farmera jer žele da im devastiraju stočarstvi i broj grla stoke smanje za 30 posto), zatim prelazak na zelenu energiju koja nije dovoljna da nadomesti postojeću potrošnju, što dalje vodi u poskupljenja i čak deindustrijalizaciju zemalja koje ovo sprovode, plus sankcije Rusiji koje su samo nastavak agende. Na taj način, Zapad srlja u samoubistvo i neka im je sa srećom. Političari u Srbiji, ako misle dobro svom narodu, treba da se klone ovoga bez obzira na pritiske. Srbija je ionako dosta propatila zbog globalističke politike. Ako želimo da budemo pragmatični, njihova propast može samo da bude benefit za nas.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija