• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

01.07.2022

11:15

FRONT BI MOGAO DA NAM SE PRIBLIŽI BRŽE NEGO ŠTO IKO MISLI! Orban digao Mađarsku na noge, "vojna realnost" se polako vidi u Ukrajini, ali treba se spemiti

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Vesti

FRONT BI MOGAO DA NAM SE PRIBLIŽI BRŽE NEGO ŠTO IKO MISLI! Orban digao Mađarsku na noge, "vojna realnost" se polako vidi u Ukrajini, ali treba se spemiti

Podeli vest

Mađarska će ubrzati program za razvoj svoje odbrane, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban, navodeći da bi ratna zona mogla da završi bliže Mađarskoj mnogo brže nego što iko misli da je moguće!

- Moramo radikalno da povećamo naše odbrambene sposobnosti - saopštio je Orban za državni radio, prenosi Rojters.

On je ponovio i da je interes Mađarske da se rat u susednoj Ukrajini okonča što pre. U obraćanju nakon samita NATO-a, na kojem je dogovoreno pridruživanje Finske i Švedske alijansi, Orban je rekao da se u Ukrajini polako manifestuje „vojna realnost“ pošto ova zemlja gubi mnogo vojnika svakog dana.

On je naveo da iako se i dalje čini da je front još uvek udaljen od Mađarske, ta situacija bi mogla da se promeni, a da njegova zemlja kao saveznik u NATO-u, mora da ostane izvan rata.

- Moramo pokrenuti motore i ubrzati naš program razvoja odbrane - rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da njegova vlada nije voljna da pregovara o bilo kakvom potencijalnom embargu EU ili ograničenjima na uvoz ruskog gasa jer bi to potkopalo ekonomiju zemlje.

- Nisu potrebne sankcije, već hitan prekid vatre i mirovni pregovori - rekao je Orban, uz napomenu da je mir potreban i za suzbijanje onoga što je nazvao "ratnom inflacijom".

Mađarska inflacija je dvocifrena uprkos ograničenjima cena goriva, električne energije i osnovnih životnih namirnica, što je primoralo Narodnu banku Mađarske da u utorak podigne referentnu kamatnu stopu za 185 baznih poena na 7,75 odsto, navodi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija