• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegram boris_rozhin

10.07.2022

07:28

(MAPA) SA FRONTA! Bataljon "Kraken" raspoređen! Vodi se kontra-baterijiska borba, iz pravca Harkova moguć prelazak ruskih vojnika preko reke Severski Donjec

Ilustracija riafan.ru

Vesti

(MAPA) SA FRONTA! Bataljon "Kraken" raspoređen! Vodi se kontra-baterijiska borba, iz pravca Harkova moguć prelazak ruskih vojnika preko reke Severski Donjec

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Donbasu i na harkovskom pravcu

Na harkovskom pravcu u očekivanju mogućeg prelaska ruskih vojnika preko reke Severski Donjec, nekoliko grupa stranih plaćenika i nacionalistički bataljon Kraken raspoređeno je u Stari Saltov i Molodovaju. Ukrajinska komanda, kako bi sprečila proboj odbrambenih linija, namerava da pojača grupisanje trupa u oblasti Harkova zbog prinudnog uključivanja mobilisanih građana.

Pripadnici Teritorijalaca koji su završili dvonedeljni kurs borbene obuke upućeni su u Udi, Bezruki i Slatino. U Zoločevu, Slatinu, Molodovi i Starom Saltovu, mineri 92. brigade miniraju prilaze naseljima.

Za otkrivanje ruta moguće ofanzive Oružanih snaga RF, ukrajinska strana aktivno koristi izviđačke bespilotne letelice različitih tipova u Zrubanki, Udiju, Slatinu, Petrovki i Molodovi.

Minobacački i artiljerijski napadi izvedeni su na identifikovane ciljeve u okolini Sosnovke, Kazačje Lopana, Lipcova i Neskučnog. Pored toga, primećena je upotreba UAV-a za izviđanje, a za napad - dronovi Svičblejd u oblasti Sosnovke.

Zauzvrat, ruske trupe su napale područja koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Petrovki, Ruskoj Lozovi, Čerkasima Tiški, Pitomniku, Zoločivu, Kutuzovki, Staroj Gnjilici, Bazaljevki, Prudjanki, Adamovki i Harkovu.

Foto: Ilustracija riafan.ru

Na Slavjanskom sektoru fronta završene su borbe za Grigorovku. I danas je oslobođeno selo Klinovoje. Aktivna je ofanziva u blizini sela Veselaja Dolina, koje je samo pet kilometara od Artemovska. U toku je čišćenje. Artiljerija Oružanih snaga RF pegla položaje Oružanih snaga Ukrajine u Družbovki i Kramatorsku.

Danas nema promena na Donjeckom frontu. Vodi se kontra-baterijiska borba.

Dva Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oborena su na južnom krilu u Mikolajvskoj oblasti. Na pravcu Zaporožja, neprijatelj jača svoje ofanzivne sposobnosti: 7. jula do 18 tenkova je prebačeno u oblasti Novoivanovke, Nikolskoje i LJubicko. U Zelenodolskom regionu pogođeno je mesto razmeštaja bataljona Tornado, gde je ubijeno više od 40 militanata.

Ispaljene su rakete Oružanih snaga Ukrajine. Danas u Hersonu od jutra deluje ruski PVO sistem. Oružane snage Ukrajine u 5.30 časova ispalile su dve rakete iz VBR HIMARS na grad Irmino iz pravca Artemovska (Bahmut). Takođe u popodnevnim satima, još jedna raketa iz HIMARS ispaljena je na grad Alčevsk iz pravca Artemovska. Lenjinski, Kalinjinski i Kirovski okrug Donjecka danas su ponovo bili pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine.

Teroristički napad. U regionu Brjanska, pokušana je sabotaža železničke pruge u Unečkom okrugu na potezu Robčik-Peščanka. Neposredno ispred teretnog voza eksplodirala je nepoznata eksplozivna naprava, usled čega su oštećena stakla na kabini mašinovođe - druge materijalne štete i povređenih nije bilo.

Oružane snage RF izvele su masovne udare na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Družkovki, južno od Kramatorska. Uništeni su i strateški objekti u Harkovu i Nikolajevu.

"MEGA" POBEDA

Ukrajinski mediji su još jednom inscenirali mega pobedu sa Zmijskog ostrva, na kraju krajeva, postavili svoju zastavu na njega. Sudeći po fotografijama, operacija je bila kratkog daha, ukrajinski specijalci su postavili zastavu direktno na obalu, plašeći se čak i da se popnu na napuštenu poziciju PVO Pancir, koja je osvetljena na fotografiji. Sve ovo zbog činjenice da je ostrvo odlična meta za ruske avione i rakete, a prisustvo ukrajinskog kontingenta na njemu je ravno samoubistvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

137. DAN RATA! POČINJE KONTRAOFANZIVA KIJEVA, NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA, PORUKA ZAPADU: Razmotrite direktnu intervenciju protiv Rusije! (Foto/Video)
Planeta

137. DAN RATA! POČINJE KONTRAOFANZIVA KIJEVA, NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA, PORUKA ZAPADU: Razmotrite direktnu intervenciju protiv Rusije! (Foto/Video)

Specijalna vojna operacija u Ukrajini – dan 137. Ukrajinske snage granatirale su Kirovski rejon Donjecka i tom prilikom su dve žene poginule, dok je pet osoba ranjeno, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin. Rusi su unštili tokom jučerašnjeg dana oružje sa Zapada, a ukrajinska snaga se, kako oni kažu, trudi koliko god može da zaustavi naoružane grupe Rusa preko linije fronta

10.07.2022

22:52

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Poslanik SPS Igor Braunović, preti Vučiću?
Politika

Nebojša Bakarec: Poslanik SPS Igor Braunović, preti Vučiću?

Igor Braunović, poslanik SPS, generalni direktor državnog preduzeća „Srbijašume“ već 15 godina, član Glavnog odbora SPS, je 28.6.2024. godine, na Vidovdan, na planini Bobiji, u zapadnoj Srbiji, održao sramni govor na kome bi mu pozavideli Milovan Brkić, Srđan Milivojević, Ćuta Jovanović i Radomir Lazović zajedno. Snimak tog govora Braunović je objavio na društvenim mrežama političkog udruženja „Naša Drina“ čiji je predsednik.

04.07.2024

17:46

Republika Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića
Politika

Republika Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi deo Desete redovne sednice usvajanjem set zakona koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka, može obavljati platni promet i primati novčane depozite, a podršku je dobio i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

04.07.2024

17:33

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija