• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

12.07.2022

18:41

NAPAD KRENUO SA PET STRANA, CILJ MUSLIMANSKO-HRVATSKIH SNAGA OSUJETILA DOBOJSKA BRIGADA! Mapa Srpske bi drugačije izgledala da pre 30 godina na ovaj dan život nije dalo 34 srpska borca (Video)

rtrs photo

Vesti

NAPAD KRENUO SA PET STRANA, CILJ MUSLIMANSKO-HRVATSKIH SNAGA OSUJETILA DOBOJSKA BRIGADA! Mapa Srpske bi drugačije izgledala da pre 30 godina na ovaj dan život nije dalo 34 srpska borca (Video)

Podeli vest

U naselju Vila obeleženo je 30 godina od Petrovdanske bitke za odbranu Doboja

To je jedna od ključnih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu, za odbranu ovog grada u kojoj su poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.

Bitke za odbranu Doboja na Petrovdan s posebnom emocijom priseća se i Predrag Lukić bivši pripadnik policije, koji je bio u sastavu posebne jedinice policije. Zatvarali su probijenu liniju a borbe su bile prsa u prsa.

Doboj je bio napadnut sa pet strana. Cilj muslimansko-hrvatskih snaga bio je da ga okruže, preseku komunikaciju sa Banjalukom, a istovremeno spoje snage zeničkog i tuzlanskog korpusa. Namere su im osujećene.

- Brzo je stiglo pojačanje i odmah je naređeno da se iz svih jedinica raspoloživo ljudstvo ide na liniju, da se izvlače ranjenici, da se dostavlja municija - rekao je  Dimšo Živanović bivši starešina Dobojske brigade.

Predsednik Gradske boračke organizacije u Doboju Pero Tubić istakao je da je ova bitka bila ključna za sam opstanak grada Doboja, Ozrena i šire okoline grada Doboja.

- Čak bi i mapa Republike Srpske bila drugačija da je tog dana Doboj pao u neprijateljske ruke - dodao je Tubić.

Doboj je odbranjen, ali je tokom celog rata granatiran . Za stradanja civila u gradu odgovornih nema dok se istovremeno sudi Srbima koji su organizovali odbranu Doboja.

- Zahvalnost Vojsci Republike Srpske i policijskim snagama koje su tada uspele da odbrane grad i sačuvaju stanovništvo u gradu Doboju i siguran sam postave temelje granica Srpske - naglasio je Boris Jerinić gradonačelnik Doboja.

Na Petrovdansku bitku za odbranu Doboja i na poginule u toj bici, podseća podignuto spomen obiležje u naselju Vila. U pomen na stradale služen je parastos i položeni venci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija