• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ukraina.ru

16.07.2022

07:00

ZELENSKI PRAVI PAKT SA ĐAVOLOM?! BIVŠI DIPLOMATA OTKRIO ŠEMU PRED KONTRAOFANZIVU: Priprema se poseban zakon za Poljake, u zamenu za  20.000 njihovih vojnika! Poljska invazija na Ukrajinu postaje realnost?

AP/Photo

Vesti

ZELENSKI PRAVI PAKT SA ĐAVOLOM?! BIVŠI DIPLOMATA OTKRIO ŠEMU PRED KONTRAOFANZIVU: Priprema se poseban zakon za Poljake, u zamenu za 20.000 njihovih vojnika! Poljska invazija na Ukrajinu postaje realnost?

Podeli vest

Bivši ruski diplomata Rostislav Iščenko saopštio je da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo Vrhovnoj radi predlog zakona o posebnom statusu Poljaka u Ukrajini - u zamenu za 20.000 poljskih vojnika na zapadu zemlje!

Iščenko je objasnio kakvu to pretnju predstavlja za Ukrajinu, Rusiju i kako se situacija može spasiti pre nego što dostigne razmere katastrofe.

- Sada samo vojni udar sa trenutnom predajom na istočnom frontu može spasiti zemlju od katastrofe - smatra ruski ekspert, iako odmah napominje da je takav scenario malo verovatan, pošto je „ukrajinska vojska integrisana u isti zapadni koordinatni sistem kao i ukrajinski političari“.

Iščenko naglašava da Zelenski svojom odlukom zapravo pretvara Ukrajinu u poljski protektorat.

- Kijev (i Vašington i London) očekuje da će videti dvadeset hiljada poljskih vojnika u zapadnoj Ukrajini - kaže Iščenko.

On objašnjava da je to Zelenskom potrebno za organizovanje ozloglašene kontraofanzive, o kojoj je nekoliko visokorangiranih ukrajinskih zvaničnika već ranije govorilo.

Međutim, prema rečima Iščenka, ako Varšava pošalje najmanje 10.000-20.000 vojnika u zapadnu Ukrajinu, Poljska će vremenom „povećati kontingent i proširiti obim okupacije u meri u kojoj može“. Moguće je zaustaviti takav scenario poljskog razmeštanja, ali po cenu potpunog uništenja infrastrukture zapadne Ukrajine, objašnava ruski ekspert.

Za Rusiju, ova poljska invazija na Ukrajinu, koju je odobrio Kijev, mogla bi rezultirati masovnim udarima na "regionalne centre oslobođenih teritorija i susedne regione naše zemlje".

Foto: AP/Photo

Ukrajinska vojska nema snage da sama izvede kontraofanzivu?

Zadatak je dvostruk: oštetiti zalihe potrošnog materijala i štabove, kao i demoralisati stanovništvo pozadinskih područja, podstaći njihovo bekstvo duboko u rusku teritoriju uoči i u prvim danima početka kontraofanzive, beleške stručnjaka u kolumni za  Ukraina.ru . – Ukrajincima je to neophodno kako bi izbeglice blokirale puteve i paralisale pozadinu armije, lišavajući komande mogućnosti manevrisanja rezervama duž fronta, kao i prebacivanja delova i zaliha iz dubine. Osim toga, potreba da se bavi naseljavanjem stotina hiljada, pa čak i miliona izbeglica u oblastima fronta, trebalo bi da privremeno odvrati pažnju i resurse ruskog rukovodstva sa situacije na frontu.

Čudna podudarnost

Iščenko naglašava da vremenska podudarnost pripreme Oružanih snaga Ukrajine za kontraofanzivu i predaja ukrajinskog suvereniteta od strane Zelenskog Poljskoj ne može biti slučajna.

- Ovo je očigledno koordinirana akcija. Shodno tome, Rusija će morati da odgovori na promenu formata borbe koja Zapad vodi protiv nje. Moraćemo da započnemo nešto što još nije započeto.
Ne mislim da će se to dogoditi odmah. Rusija se obično ljulja dosta dugo, ali uvek uspe da stigne na vreme. Sa moje tačke gledišta, ovo je prednost. Ni ja ne volim da žurim i da se ponašam po principu: ako nešto ne možeš da uradiš, ne radi to (naročito u slučaju sukoba). Sudeći po postepenom porastu obima i žestine ruskih udara, Moskva je već napustila režim preciznog udara i ubrzano ne samo da povećava snagu udara, već i proširuje domet ciljeva -
kaže Iščenko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rat

pre 1 godinu

Zar Poljaci nisu u NATO paktu? Ovakav razvoj bi direktno potvrdio da se rat vodi izmedju NATO i Rusije. Ako Rusi "eliminisu" Poljske vojnike u Ukrajini, da li to znaci i aktivranje clana o odbrani svake NATO clanice, ili se odnosi samo na napad na teritoriju zemlje. Ne cudi me da se Poljaci mesaju i pokusavaju da izazovu ovakah haos, jer oni, kao i Englezi, vekovima ratuju sa Rusima i bolesno ih mrze.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija