• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

19.07.2022

17:30

MOSKVI JE OVO SMEŠNO, ALI... EU PRONAŠLA ALTERNATIVU ZA RUSKI GAS, naručuje dvostruko više gasa od svog "pouzdanog partnera"!

Reuters/fotomontaža

Vesti

MOSKVI JE OVO SMEŠNO, ALI... EU PRONAŠLA ALTERNATIVU ZA RUSKI GAS, naručuje dvostruko više gasa od svog "pouzdanog partnera"!

Podeli vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je tokom posete Azerbejdžanu da EU namerava da udvostruči porudžbine gasa za par godina.

- EU se okreće pouzdanijim snabdevačima energijom. Azerbejdžan je jedan od njih. Danas sam u Azerbejdžanu kako bih potpisala novi sporazum. Naš cilj: udvostručiti isporuke gasa iz Azerbejdžana u EU u roku od nekoliko godina - napisala je Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Evropska komisija potpisala je danas sa Azerbejdžanom memorandum o razumevanju za udvostručenje uvoza azerbejdžanskog prirodnog gasa na najmanje 20 milijardi kubnih metara godišnje do 2027. godine.

- Ovim novim Memorandumom o razumevanju, otvaramo danas novo poglavlje u našoj energetskoj saradnji s Azerbejdžanom, ključnim partnerom u našim naporima da se udaljimo od ruskih fosilnih goriva - rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Rojters.

Azerbejdžan već povećava isporuke prirodnog gasa za EU sa 8,1 milijardi kubnih metara u 2021. godinu na očekivanih 12 milijardi kubnih metara ove godine, saopštila je Evropska komisija.

Predsednica EK je takođe napisala na Tviteru da Azerbejdžan ima ogroman potencijal kada je obnovljiva energija u pitanju.

- Danas pravimo osnovu za novo partnerstvo u ovoj oblasti -  navela je ona.

Pitanje je, međutim, može li Azerbejdžan da pomogne Evropi u oslobađanju od ruskog gasa?
Usled gneva međunarodne javnosti zbog intervencije u Ukrajini, Moskva je suočena s gomilom sve oštrijih sankcija. Budući da 40 odsto gasa koji koristi Evropska unija (EU) dolazi iz Rusije, Moskva je uzvratila. 

Predsednik Vladimir Putin naredio je da "neprijateljske" zemlje plaćaju gas u rubljama.
Skoro dve decenije Azerbejdžan radi na tome da postane značajan izvoznik gasa u Evropu, što je kulminiralo krajem 2020. puštanjem u rad Transjadranskog gasovoda (TAP) kojim azerbejdžanski gas ide kroz Grčku i Albaniju i preko Jadranskog mora do Italije.

TAP je poslednji deo Južnog gasnog koridora dugog 3.500 kilometara, koji pumpa gas iz gigantskog azerbejdžanskog polja Šah Deniz 2 u Kaspijskom moru.

Južni gasni koridor napravljen je da bi se diverzifikovalo snabdevanje prirodnim gasom EU i smanjio broj njenih članica koje imaju jedan izvor snabdevanja. 

Većina potvrđenih rezervi prirodnog gasa u Azerbejdžanu, koje su u januaru 2021. procenjene na oko 60 hiljada milijardi kubnih stopa (Tcf), nalazi se u polju Šah Deniz.

Mada gas iz Azerbejdžana može da pomogne državama EU da se odviknu od ruskog gasa, količine u toj zemlji jednostavno nisu dovoljne da ga u potpunosti zamene.

Kad je reč o gasovodu TAP, koji prenosi azerbejdžanski gas u Evropu, i drugih napora EU da smanji zavisnost od uvoza ruskog gasa uvek je bila reč o diverzifikaciji, a ne potpunoj eliminaciji i zameni ruskih isporuka.

Alisa de Karbonel (Alissa de Carbonnel), zamenica direktora programa za Evropu i centralnu Aziju u Međunarodnoj kriznoj grupi (ICG) poručuje da je i deja je da alternativni izvori energije - koliko god mali bili udeo u ukupnom uvozu - osiguraju da Gazprom ne bude u mogućnosti da iskoristi monopol nad bilo kojim tržištem.

Brisel po svaku cenu želi da obim gasa izvezenog iz Azerbejdžana u Evropu dostigne 10 milijardi kubnih metara. 

Međutim, čak i povećani izvoz azerbejdžanskog gasa samo će pokriti deo potreba Evropske unije za gasom, a štaviše, nejasno je da li Azerbejdžan može da ispuni svoje veće izvozne ciljeve.

Proizvodnja u Azerbejdžanu opada poslednjih godina i potrebno je vreme da se to preokrene, pa kada TAP kaže da bi mogao da udvostruči svoj kapacitet na 20 milijardi kubnih metara godišnje za nekoliko godina, ostaje pitanje koji gas će napuniti takozvani Južni gasni koridor.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ČEK, ŠTA ĆEMO MI I EU?! SRBIJA MEKA ZA STRANE RADNIKE, ČAK I ZA ONE IZ ZAMALJA EU! OTVORENI BALKAN "DOVEO" Ruse, Indijce... Ma, ljude iz celog sveta...
Društvo

ČEK, ŠTA ĆEMO MI I EU?! SRBIJA MEKA ZA STRANE RADNIKE, ČAK I ZA ONE IZ ZAMALJA EU! OTVORENI BALKAN "DOVEO" Ruse, Indijce... Ma, ljude iz celog sveta...

Najviše radnika u Srbiju dolazi iz Rusije, Kine, Turske i zemalja u okruženju. Potrebe privrednika za stranim radnicima su velike i ubuduće će rasti, posebno na građevinskim radovima, ističe Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju PKS. Naglašava da Srbiji nedostaju kadrovi i sa srednjom i sa visokom stručnom spremom i da je cilj promovisanje dualnog obrazovanja, da što više mladih ljudi ostane u zemlji

18.07.2022

20:03

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija