• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

19.07.2022

07:00

RUSIJA ĆE OBARATI AMERIČKE AVAKSE I SATELITE KOJI NAVODE RAKETE BACAČA HIMARS DOSTAVLJENJE UKRAJINI?! Svet nikad bliže kataklizmi...

Vesti

RUSIJA ĆE OBARATI AMERIČKE AVAKSE I SATELITE KOJI NAVODE RAKETE BACAČA HIMARS DOSTAVLJENJE UKRAJINI?! Svet nikad bliže kataklizmi...

Podeli vest

Britanski kolumnista i ekspert Džek Bakbi - u tekstu napisanom za 19FortyFive - ocenio je uništavanje višecevnih raketnih sistema HIMARS i skladišta protivbrodskih raketa Harpun u Odesi loša vest za NATO.

Bakbi je naveo da su SAD Ukrajini već poslale osam takvih bacača i da će Kijev uskoro dobiti još četiri.

Bakbi smatra da je rusko uništavanje HIMARS -a i Harpuna, koji su najbolji zapadni raketno-artiljerijski, „tužna vest i za Ukrajinu".
       
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage HIMARS blizini Krasnoarmejska u Donjeckoj Republici.

       
Isporuke teškog naoružanja Ukrajini od strane zapadnih zemalja povećavaju rizike početka Trećeg svetskog rata - upozorila je poslanica Bundestaga Sevim Dagdelen.
       
Prema Dagdelen, dve trećine Nemaca je zabrinuto zbog toga.
       
- Cilj SAD je dugoročno oslabiti Rusku Federaciju, a da bi se to postiglo, Zapad je spreman za desetine hiljada smrti i bezgranične patnje miliona, kao i za uništenje Ukrajine - rekla je nemačka poslanica.

Vojni analitičar i kolumnista Liam Doile je 29. aprila u članku za Dejli ekspres ocenio da bi Nemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Države mogle prve da napadnu Rusiju u slučaju zaoštravanja svetskih tenzija, čime bi pokrenule Treći svetski rat.
       
Isporuka HIMARS-a ima još zloslutniju pozadinu.
       
Ti višecevni raketni sistemi imaju domet do 120 km (kao ruski Smerč), ali su nešto manjeg kalibra.
       
Amerikanci Kijevu (za taj sistem) mogu isporučiti i rakete dometa trista ili čak pet stotina kilometara, ali se zasad uzdržavaju.
       
Međutim, HIMARS je istovremeno i precizno oružje. Njegove rakete mogu biti navođene na cilj pomoću GPS.
       
Pošto SAD obezbeđuju Ukrajini i obaveštajne podatke i označavanje ciljeva preko svojih izviđačkih aviona, kao i korišćenjem sistema satelita, SAD pod maskom raketnih bacača Ukrajinu snabdevaju visoko- precizne raketama kratkog dometa.
       
Ukrajinci su počeli da koriste HIMARS za udare po ruskim skladištima municije i komandnim mestima.
       
Amerikanci su im razradili i taktiku: zasjedno sa dve HIMARS-projektila počeli su da istovremeno lansiraju po nekoliko taktičkih raketa Točka-U i/ili starih sovjetskih projektila za bacače. Zadatak tih projektila je da preopterete ruski sistem PVO i obezbede HIMARS-ima prodor do cilja.
       
Isporuka visokopreciznih raketa dugog dometa Ukrajini značiće prelaak crvene linije.
       
Ukrajina to oružje ne može efikasno da koristi bez direktne američke asistencije. Odnosno, SAD  su već ušle u otvorenu oružanu konfrontaciju sa Rusijom.
       
Pošto su HIMARS znatno povećali efikasnost ukrajinske artiljerije, Rusija će morati da gađa više ciljeva i da poveća broj projektila u po plotunu.
       
Ako Amerikanci počnu da snabdevaju Ukrajinu svojim najnovijim PVO sistemima, kao što zahteva Zelenski, broj raketa u ruskim plotunima će morati da se dodatno poveća.
       
Glavni izvor opasnosti za Ruse je to što američki sistemi za navođenje ostaju van zone mogućeg uzvratnog udara.
       
Isporuka Kijevu raketa dugog dometa koje mogu da stignu bar do Smolenska, pa čak i do Moskovske oblasti, pitanje je vremena jer će Amerikanci svakako želeti da nanesu što više štete Rusiji.
       
Shodno tome, Rusija će se u bliskoj budućnosti suočiti sa problemom uništavanja američkih „Avaksa" koji deluju u zoni sukoba, i potrebom za mogućim udarima na američku satelitsku grupaciju kako bi se bacači HIMARS lišili visoke preciznosti.
       
U stvari, situacija je na ivici direktne, iako još uvek ograničene, konfrontacije Rusije sa Sjedinjenim Državama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baća

pre 1 godinu

Bajden i oni koji stoje iza njega se igraju vatrom verujući da će preko Ukrajine poraziti Rusiju. Pri tom olako prelaze preko činjenice da je Rusija nuklearna sila koja svojom trijadom, a posebno hipersoničnim oružjem i podvodnim dronovima, moze da nanese razorne udare po ñjihovoj teritoriji i njihovim vojnim potencijalima tako da ne znam na koliko to svojih građana računaju da će preživeti kataklizmu dok se oni, njihove vođe, budu sklanjale u bunkere.Ja mislim da je na vlast u SAD došla jedna od najopasnijih i najgorih administracija koja direktno gura planetu u Treći svetski i nuklearni rat. Kada pogledate to jadno i vazalno postrojavanje evropskih zemalja pod jednim Bajdenom, onda nam se ne piše ništa dobro, a kada pročitate šta izjavljuju Žozef Borelj i Ursula fon der Lajen, pitate se ko je tu sumasišavši. Urušavaju sopstvene države, ekonomije i svoj narod, nudeći mu stupidne predloge o hrani, grejanju i kupanju, samo da bi pokazali gotovo ropsku odanost svom ostarelom i poprilično senilnom Vođi. Mašala!

ChuChu

pre 1 godinu

Zanimljivo, vrlo zanimljivo je da samo 8 HIMARS-a gadaje bas toliko problema Rusima...sta bi bilo da su Ukrainci dobili jedno 100 komada... Šta se desilo sa tri~četiri dana rata i sve je naše...neverovatno mi ke da pedesetak zapadnih haubica i samo 8 himars-a stvaraju toliki problem moćnoj ruskoj armadi....

Baća

pre 1 godinu

Pa, ne znam da li si ispratio. Navođeni su Avaksima i GPS-om preko satelita. Dok Rusi ne počnu da ih obaraju. A kako je počelo, bojim se da to sledi. Toliko o tome. Svaka faka ima i nafaka.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija