• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.07.2022

13:25

POTRES U EVROPI! Mađarska usvojila rezoluciju o EU - Sadašnji sporazumi nisu adekvatni

Pixabay

Vesti

POTRES U EVROPI! Mađarska usvojila rezoluciju o EU - Sadašnji sporazumi nisu adekvatni

Podeli vest

Mađarski parlament usvojio je na današnjoj sednici rezoluciju po pitanju stava te zemlje o budućnosti Evropske unije, u kojoj se navodi da sadašnji EU sporazumi „nisu adekvatna osnova za saradnju u vreme krize“

Rezolucija je usvojena sa 130 glasova "za", 50 "protiv" i sedam uzdržanih, prenosi agencija MTI. Zbog krize u Ukrajini i ishitrenih odluka EU o uvođenju sankcije Rusiji, kontinent se suočava sa periodom „krize i neizvesnosti“, piše u rezoluciji.

Kao odgovor na promenu situacije, mađarski parlament predlaže da se u evropskim ugovorima potvrde vrednosti evropskih hrišćanskih korena i kulture. Evropska komisija, dodaje se, takođe treba da se proglasi politički i ideološki neutralnom.

Sve države bi trebalo da imaju pravo da odluče sa kim žele da žive, stoji u rezoluciji.
Mađarska predlaže takođe formiranje zajedničke evropske vojske, uvođenje zabrane bloku da dalje uzima kredite i protivi se cilju „jače integracije unije“, navodi se u dokumentu.

Pored toga, Budimpešta predlaže da poslanike za Evropski parlament delegiraju nacionalni parlamenti i poziva da se zaštita autohtonih manjina utvrdi u ugovorima i da se ojačaju izgledi zemalja Zapadnog Balkana za evropske integracije, prenosi Tanjug.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 2 godine

Madjari se opet "zaigrali", izgleda nije im bilo dovoljno pre 4 godine kada su ih kaznili 1 godinu bez prava glasa u EU i kada su im smanjili pare sto pristizu iz EU kase, oce opet, a sve ovo je verovatno zato sto Orban oce vise para za Madjarsku posto su pogresne "antikrizne" odluke koje je doneo izpraznile madjarsku kasu i napravile je zemljom sa najvecom inflacijom u EU , celih 31% na mesecnom nivou!

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija