• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Vostok

19.07.2022

19:28

POLJSKA SPREMA BANKROT NEMAČKE! VARŠAVA TRAŽI ISPLATU RATNE ŠTETE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA! Toliko o savezništvu, Rusija i Ukrajina nisu prioritet!

Printskrin video

Vesti

POLJSKA SPREMA BANKROT NEMAČKE! VARŠAVA TRAŽI ISPLATU RATNE ŠTETE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA! Toliko o savezništvu, Rusija i Ukrajina nisu prioritet!

Podeli vest

Poljska je završila "veoma sveobuhvatan izveštaj" o ceni okupacije od strane nacističke Nemačke, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki novinarima. Kada bude preveden, dokument će podržati nastojanje Varšave za reparacije od Berlina.

Govoreći na konferenciji za novinare u selu Boronov, Moravjecki je rekao da je njegova vlada potrošila između tri i četiri godine na sastavljanje izveštaja. On je rekao da se trotomni izveštaj trenutno prevodi na nekoliko jezika, nakon čega „želimo da ga svet pročita".

Koristeći "foto dokumentaciju, kao i istorijske izvore", poljski premijer je rekao da će izveštaj "pokazati obim ne samo ratnih zločina koje su počinili Nemci, već i razaranja", i da će koristiti "veoma tačnu računicu" da se u novčanom iznosu oceni gubitak zemlje pod nacističkom okupacijom.

- Nemci se još uvek nisu nagodili sa nama - rekao je Moravjecki, dodajući da su reparacije „u interesu Poljske, u interesu Evrope, ali i u interesu sveta. Samo moralno degradirani ljudi mogu reći drugačije."

Prošle godine, Moraviecki je za nemačku novinsku agenciju DPA rekao da bi konačni račun za naknadu ratne štete mogao da iznosi preko 800 milijardi evra (807 milijardi dolara). Nemačka je, međutim, navela da se Poljska odrekla prava na reparacije sporazumom iz 1953. koji su potpisale njena komunistička vlada i Istočna Nemačka, kao i sporazumom između Istočne i Zapadne Nemačke i SSSR-a, SAD-a, Britanije i Francuske iz 1990. godine.

Poljska je uzvratila da je sporazum iz 1953. potpisan pod prinudom Sovjetskog Saveza i da nije bila uključena u pregovore 1990. godine.

Uprkos insistiranju Poljske na obezbeđivanju ratne odštete od Nemačke, zemlja je bila na suprotnoj strani odvojenog spora oko reparacija - sa Izraelom. Države su prošle godine opozvale svoje izaslanike nakon što je Poljska usvojila zakon kojim se ograničava mogućnost Jevreja da traže restituciju imovine oduzete od njih tokom okupacije od strane nacističke Nemačke.

Dok je izraelska vlada u to vreme nazvala zakon „antisemitskim i nemoralnim", obe zemlje su nedavno odlučile da obnove diplomatske odnose. Poljski predsednik Andžej Duda potvrdio je u utorak da je izraelski ambasador Jakov Livne predao akreditive i da će uskoro biti na čelu izraelske diplomatske misije u Varšavi.

Dudin izraelski kolega, predsednik Isak Hercog, nazvao je povratak ambasadora „važnim prvim korakom ka unapređenju izraelsko-poljskih odnosa" i rekao da se nada da će uzvratiti uskoro primanjem akreditiva novog poljskog izaslanika.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17