• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/19fortyfive

21.07.2022

15:01

"Putin će biti u problemu, jedini izlaz mu je opšta mobilizacija"

Vesti

"Putin će biti u problemu, jedini izlaz mu je opšta mobilizacija"

Podeli vest

"Moskvi ponestaje ljudstva, a ako ruski predsednik Vladimir Putin ne naredi opštu mobilizaciju, čeka ih teško leto"

Situacija u Donbasu ostala je uglavnom nepromenjena. Ukrajinske snage drže liniju otpora i s ogromnom efikasnost koriste najnovije sisteme oružja koje su dobile od SAD i Zapada.

Precizni višecevni raketni sistemi (HIMARS) uništavaju ruske logističke linije i skladišta municije i time usporavaju rusku ofanzivu u istočnoj Ukrajini, piše američki portal "19fortyfive", koji se bavi stručnim analizama vojnih operacija i državnih sistema bezbednostii.

Ruske žrtve


Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su do utorka ukrajinske snage ubile oko 38.550 ruskih vojnika i ranile otprilike tri puta više, uništile 220 borbenih, jurišnih i transportnih aviona, 188 jurišnih i transportnih helikoptera, 1.691 tenk, 851 artiljerisko oružje, 3.892 oklopna transportera, 248 višecevnih raketnih sistema (MLRS), 15 čamaca, 2.767 vozila i rezervoara za gorivo, 113 protivvazdušne baterija, 693 taktička bespilotna avionska sistema, 70 platformi za specijalnu opremu i četiri pokretna balistička raketna sistema Iskander, kao i 167 krstarećih projektila koje je oborila ukrajinska protivzračna odbrana.

Foto: AP/Tanjug

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage ubile oko 38.550 ruskih vojnika

 

Dakle, prilično je jasno da ruska vojska i dalje trpi teške gubitke u Ukrajini. Moskvi ponestaje ljudstva, a ako ruski predsednik Vladimir Putin ne naredi opštu mobilizaciju, čeka ih teško leto. Ad hoc mere - poput oslanjanja na loše obučene dobrovoljačke bataljone ili plaćenike privatnih vojnih kompanija - biće dovoljne još neko vreme, ali one neće i ne mogu biti dugoročno rešenje, zaključuje "19fortyfive".

Još jedna mera, a koju će Kremlj verovatno aktivirati, jeste dalja mobilizacija etničkih manjina.
Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izveštaju tvrdi kako bi taj potez mogao izazvati otpor u etničkim enklavama u Rusiji.


- Uočili smo kako na frontu već prevladavaju trupe iz Čečenije, Južne Osetije, Tuve, Tatarstana, Baškortostana, Čuvašije... To sugeriše da Putin neće biti voljan da sprovede opštu mobilizaciju delimično zbog nevoljnosti da mobiliše veći broj etničkih Rusa - dodali su iz ISW-a.

Nevolje u ruskoj vojsci


U svojoj dnevnoj proceni stanja na ratištu, britansko ministarstvo odbrane usredsredilo se ipak na brojke, tačnije na brojnost ruske vojske.

Rusija je napala Ukrajinu s oko 200.000 vojnika. Gotovo pet meseci kasnije, ubijeno je njih 40.000, a ranjeno 120.000, prema ukrajinskim podacima. Ovi brojevi temelje se na zvaničnim tvrdnjama ukrajinskih vlasti, pa im treba pristupiti s dozom opreza, ali i podaci iz zapadnih i nezavisnih izvora potvrđuju da je veliki deo ukrajinskih tvrdnji tačan - ipak, CIA navodi 15.000 ubijenih ruskih vojnika i oko 45.000 ranjenih. Prošle nedelje, admiral Ser Toni Radakin, britanski načelnik Štabodbrane, procenio je da su Rusi izgubili (ubijeni plus ranjeni) čak 50.000 vojnika.

Foto: AP/Tanjug

Britanija: Glavni cilj Rusije je zauzimanje celog Donjecka

 

"Rusija se bori svim silama, od početka invazije, da uspostavi efektivnu ofanzivu. Kako vreme ide, taj problem postaje sve veći. Osim što se suočavaju s velikim nedostatkom ljudstva, rusko vođstvo ima ispred sebe dilemu: hoće li poslati rezerviste u Donbas ili će se koncentrisati na odbrane od ukrajinskih protivnapada kod Hersona. Glavni politički cilj Rusije je zauzimanje celog Donjecka. I dok Rusija još uvek može da ostvari i druge teritorijalne dobitke, njihov operativni tempo i stopa napredovanja verojatno će ostati vrlo spori i neće dobiti priliku za pauzu koja im je potrebna za reorganizaciju", procenila je britanska vojna obaveštajna služba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija