• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.07.2022

09:56

KISINDŽER UPOZORAVA, SAD NE SMEJU U RAT S KINOM, TO BI BILA GLOBALNA KATASTROFA! Bajdenu poručio da "smanji doživljaj", Peking ne može poraziti!

Reuters

Vesti

KISINDŽER UPOZORAVA, SAD NE SMEJU U RAT S KINOM, TO BI BILA GLOBALNA KATASTROFA! Bajdenu poručio da "smanji doživljaj", Peking ne može poraziti!

Podeli vest

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (99) upozorio je aktuelnog šefa Bele kuće Džoa Bajdena da ne ulazi u otvoreni sukob sa Kinom jer bi to moglo da izazove globalnu katastrofu

Iskusni diplomata, koji je bio šef kabineta američkim predsednicima Džeraldu Fordu i Ričardu Niksonu, sadašnjem lideru SAD predložio je fleksibilnost u spoljnoj politici, navodeći da se samo tako može sprečiti eskalacija konflikta između Amerike i Kine, ali i između Rusije i ostatka Evrope.

Niksonovska fleksibilnost

Nakon što su tenzije između Pekinga i Vašingtona ponovo porasle zbog odluke SAD da snabde Tajvan oružjem u vrednosti od 108 miliona dolara, Kisindžer je ocenio da bi otvoren i dugotrajan sukob sa zemljom poput Kine bio strašna greška.

- Bajdenova, ali i prethodne administracije, bile su previše pod uticajem domaće politike prilikom formiranja pogleda na Kinu. Naravno, važno je sprečiti kinesku ili hegemoniju bilo koje druge države na svetu. Ali to nije nešto što se može postići beskrajnim konfrontacijama. Bajden ne bi trebalo da ulazi u otvoreni sukob sa Kinom, morao bi da bude pažljiv i da shvati da ta zemlja neće nestati sa mape. Današnja geopolitika zahteva "niksonovsku fleksibilnost" i Bajden ne bi smeo da dozvoli da unutrašnja politika utiče na spoljnu - rekao je Kisindžer, koji je kao deo izrazito antikomunističke Niksonove administracije bio jedan od zaslužnih za ponovno uspostavljanje odnosa između SAD i Kine sedamdesetih godina prošlog veka.

Bivši američki državni sekretar je, takođe, kritikovao sadašnje evropske lidere, za koje je rekao da su samo "bleda senka" svojih prethodnika. Komentarišući učinak evropskih zvaničnika, od francuskog predsednika Emanuela Makrona do nemačkog kancelara Olafa Šolca, Kisindžer izjavio je da niko od njih nema viziju potrebnu za izlazak iz krize.

- Tužan sam kad vidim da sadašnje evropsko vođstvo nema osećaj za pravac i misiju, što su prethodni lideri, poput posleratnog nemačkog kancelara Konrada Adenauera i francuskog državnika Šarla de Gola, i te kako imali. Zbog toga su i mogli da odigraju tako velike i značajne istorijske uloge. Bojim se da niko od aktuelnih lidera nema te osobine - ocenio je Kisindžer.

Pregovori o Krimu

Govoreći o krizi u Ukrajini, Kisindžer je demantovao da je ikada rekao da bi "Kijev trebalo da žrtvuje deo ukrajinskih teritorija zarad mira sa Rusijom", navodeći da su ga mediji pogrešno preneli. On je, međutim, ocenio je da se bliži trenutak za početak pregovora između te dve zaraćene države.

- Taj trenutak je sve bliži. Ali, rasprave o budućnosti i statusu Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, treba ostaviti za pregovore. Ne treba donositi konačnu odluku pre nego što sukob bude okončan - rekao je Kisindžer.

Za pregovore s Putinom potreban novi De Gol

Veteran američke diplomatije Herni Kisindžer objavio je knjigu "Liderstvo: Šest studija o svetskoj strategiji", u kojoj je pisao o šestoro državnika sa kojima je tokom višedecenijske karijere sarađivao - o Konradu Adenaueru (Nemačka), Šarl de Golu (Francuska), Ričardu Niksonu (Amerika), Anvar el Sadatu (Egipat), Margaret Tačer (Britanija) i Li Guangjaou (Singapur). Upitan s kim bi najviše voleo da ode na večeru, Kisindžer je odgovorio da bi to svakako bila Margaret Tačer, dok je De Gola označio kao osobu koja bi bila najpogodnija za pregovore sa Vladimirom Putinom.



 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija