• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

26.07.2022

07:53

Britanski mediji: EVROPA U ŽEŠĆOJ PANICI, zemlje EU smanjuju potrošnju gasa za 15 odsto! Brisel sazvao hitan sastanak!

fotomontaža

Vesti

Britanski mediji: EVROPA U ŽEŠĆOJ PANICI, zemlje EU smanjuju potrošnju gasa za 15 odsto! Brisel sazvao hitan sastanak!

Podeli vest

U Evropi je zavladala panika nakon vesti o smanjenju tranzita gasovodom „Severni tok“ na 33 miliona kubnih metara dnevno, piše kolumnista britanskog lista „Ekspres“ Džejkob Pol

Kako navodi novinar, ministri energetike Evropske unije odmah su odreagovali na tu vest. Danas će se sastati u Briselu kako bi razgovarali o planu za vanredne situacije za uštedu gasa.


„Evropska komisija se plašila upravo takvog razvoja događaja“, navodi se u članku. Kako javlja agencija DPA, predstavnici zemalja EU dogovorili su plan za vanredne situacije za smanjenje potrošnje gasa koji će biti odobren na današnjem specijalnom sastanku u Briselu. Prema planu koji je predložila Evropska komisija, zemlje dobrovoljno treba da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine.

Foto: Ilustracija

Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.


Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija