• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rferl

26.07.2022

11:24

ZELENSKI SMENIO KOMANDANTA SPECIJALNIH JEDINICA NA ISTOKU! Veliki slom, ono što se dogodilo u njegovoj zoni odgovornosti moglo bi da presudi rat!

Printskrin Youtube

Vesti

ZELENSKI SMENIO KOMANDANTA SPECIJALNIH JEDINICA NA ISTOKU! Veliki slom, ono što se dogodilo u njegovoj zoni odgovornosti moglo bi da presudi rat!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je glavnog vojnog komandanta na istoku, general-majora Grigorija Halahana, nakon velikih teritorijalnih gubitaka

Volodimir Zelenski je 25. jula izdao dekrete kojim je razrešio generala Halahana i imenovao Viktora Horenka da ga zameni na mestu komandanta snaga za specijalne operacije ukrajinske vojske.
 

Ključni razlog za smenu su ogromni gubici teritorije u rejonima Halahanove odgovornosti od početka specijalne ruske vojne operacije.

Halahan je predvodio jedinicu u istočnim regionima Donjecka i Luganska od avgusta 2020. godine. On je prebačen u Službu bezbednosti Ukrajine (SBU), gde će služiti kao zamenik šefa centra za borbu protiv terorizma.

Foto: Printskrin Youtube

Grigorij Halahan

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad regionom Lugansk i velikim delom regiona Donjecka otkako je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik požalio se nedavno da je Kijev izgubio kontrolu nad 20 odsto teritorija Ukrajine.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je 25. jula u svojoj proceni na frontu da su ruske jedinice postigle uspehe u termoelektrani Vuhlehirsk koja se nalazi oko 50 kilometara severoistočno od Donjecka. Ta elektrana danima je pod napadom, međutim, na obližnjem frontu ruski napadi u pravcu gradova Bahmut i Siversk su odbijeni, kako je saopštio Generalštab.

 

 

Ruske trupe su takođe izvršile nove napade na oblast Slavjansk-Kramatorsk u Donjecku, ali je većina napada odbijena. Na jugu, ukrajinski generalštab je izvestio o teškim artiljerijskim borbama i ruskim vazdušnim udarima u Hersonu. Generalštab je takođe izvestio da je ukrajinska vojska oborila još jedan ruski jurišni avion Su-25. Informacija se nije mogla proveriti.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pre nedelju dana smenio je glavnu tužiteljku Irinu Vendiktovu i šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivana Bakanova jer se među njihovim službenicima nalazi ogroman broj "izdajnika", odnosno ljudi koji rade za Rusiju.

Foto: Ilustracija

Smenjeni glavna tužiteljka Irina Vendiktova i šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov 

Nešto kasnije posle smene Vendiktove i Bakanova pojavila se informacija da je Zelenski smenio je i načelnike uprava Službe bezbednosti Ukrajine za pet oblasti i na njihova mesta imenovao nove ljude. Ubrzo zatim objavljeni su ukazi o imenovanju novih načelnika uprava Službe bezbednosti Ukrajine u Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Zakarpatskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Nemački "Deutschlandfunk" pisao je o Zelenskom kao o autoritarnom lideru koji sprovodi smene bez iznošenja dokaza o krivici zvaničnika. Nemački list komentariše smene generalnog tužioca Ukrajine i šefa državne bezbednosti SBU koje je izveo Vladimir Zelenski.

Prema navodima lista, zemlja koja je kandidat za članstvo u EU to ne bi trebalo da radi. List piše i da pored toga, Zelenski napominje da je više od 60 zaposlenih u Generalnom tužilaštvu Ukrajine i SBU sada sarađuje sa ruskom stranom, što postavlja pitanja direktno šefovima ovih odeljenja.

Foto: AP/Tanjug

Irina Vendiktova

Međutim, u normalnim okolnostima, predsednik ne može da smeni generalnog tužioca sa funkcije bez odobrenja parlamenta, primećuje list. Zelenski je imao takvo pravo samo u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja.

Zelenski je pod velikim pritiskom zbog popularnosti Venediktove, piše Deutschlandfunk. Na ovo, po svemu sudeći, može da računa i Ivan Bakanov, koji je dugogodišnji pristalica Zelenskog.

Međutim, ispostavilo se da nije sposoban da vodi specijalne službe koje su sada toliko važne za Ukrajinu: Bakanov je posebno optužen za to što su ruske trupe uspele da zauzmu strateški važan grad Herson za samo nekoliko dana, takođe zbog toga što most preko Dnjepra nije dignut u vazduh.

Foto: AP/Tanjug

Ivan Bakanov

Sve ove okolnosti postavljaju pitanja, da samo diktatorski lideri sprovode masovna otpuštanja bez dokaza, primećuje list. Ovakve radnje ne mogu se odvijati u pravnoj državi, koja je i kandidat za pristupanje EU.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

sklanja svoje saradnike na vreme .. pre konacnog sloma ukrajine ..

145. DAN RATA! RUSIJA UPOTREBILA 3.000 RAKETA PROTIV UKRAJINE, ZELENSKI POSTAVIO MALIJUKA NA ČELO BEZBEDNOSNE SLUŽBE! Zaharova: Kijev odbija pregovore, ne žele mir (FOTO/VIDEO)
Planeta

145. DAN RATA! RUSIJA UPOTREBILA 3.000 RAKETA PROTIV UKRAJINE, ZELENSKI POSTAVIO MALIJUKA NA ČELO BEZBEDNOSNE SLUŽBE! Zaharova: Kijev odbija pregovore, ne žele mir (FOTO/VIDEO)

145. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Seversk se nalazi pod operativnom kontrolom ruskih i proruskih snaga, borbe se vode u predgrađima grada. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Kijev još jednom potvrdio da ne namerava da pregovara sa Rusijom i da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne želi mir

18.07.2022

18:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija