• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

26.07.2022

15:38

"HRANA I ENERGIJA POSTALI SU RUSKO ORUŽJE!"

Tanjug/AP

Vesti

"HRANA I ENERGIJA POSTALI SU RUSKO ORUŽJE!"

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, na početku afričke turneje, da su hrana i energija postali "rusko ratno oružje", odbacivši ocene da su sankcije Zapada doprinele globalnoj krizi u snabdevanju hranom


Kamerun, gde je Makron započeo posetu Africi, bori se, kao i mnoge zemlje u razvoju, s povećanim cenama nafte, đubriva i prehrambenih proizvoda. Zbog nestašice goriva prošle nedelje u glavnom gradu Jaundeu stvorili su se veliki redovi na benzinskim stanicama, naveo je Rojters.


"Neki nas krive da su evropske sankcije (Rusiji) uzrok svetske krize s hranom, uključujući u Africi. To je potpuno pogrešno", rekao je Makron tokom sastanka s predstavnicima francuske zajednice u Kamerunu.

Makron je istakao da se afričkom kontinentu mora pomoći da više sam proizvodi.

"Hrana, kao i energija, postali su rusko ratno oružje", ocenio je francuski predsednik.

Cilj Makronove posete Africi jeste jačanja političkih veza s kontinentom i pomoć u povećanju poljoprivredne proizvodnje zbog rastuće nestabilnosti u snabdevanju hranom usled rata u Ukrajini.

Kamerun je glavni proizvođač hrane u centralnoj Africi i očekuje se da će Makronova delegacija tokom posete tražiti investicione mogućnosti u sektoru poljoprivrede, javio je Rojters.

Istovremeno, mnoge afričke nacije se suočavaju s problemima u snabdevanju hranom i energijom zbog zavisnosti od ruskih žitarica i energetskih izvora, ali se žitom snabdevaju i iz Ukrajine, što je sada u zastoju zbog rata.

Makronova poseta Africi, prva od reizbora u aprilu, koincidira s posetama afričkim državama šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i specijalnog izaslanika SAD za Rog Afrike Majka Hamertoa. Makron će sutra posetiti Benin, a u četvrtak Gvineju Bisao. Jedan od ciljeva posete je i jačanje bilateralne saradnje Francuske sa afričkim zemljama u trenutku kada ruski zvaničnici takođe nastoje da pridobiju podršku afričkih država.

Makron se nada da će uspeti da pokrene i planove za povećanje ulaganja Evropske unije u afričku infrastrukturu i poljoprivredu najavljene na februarskom samitu EU - Afrika.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

A cije oruzje je Ukraina koju ste nagovorili da ratuje za vas? Sram vas bilo, rasturili ste drzavu, poubijali i oterali stanovnistvo u svet a Rusija vam je pokvarila planove. Gde je vasa odgovornost u celoj prici? Da li stvarno mislite da ste nam negativnom propagandom zatvorili oci? Nemoguce, bilo je mnogo unistenih drzava od strane NATO da bi narod i dalje verovao da ste odbrambena alijansa. Rusija je napala pre no sto ste napali.

svasta je moguce

pre 1 godinu

nikako da cujem od ovog tipa i slicnih, cime su se oni sluzili da izgladnu venezolance, koreance, iracane, sirijce pa i kubance i privole ih da odbace svoju vladu i prihvate zapadne marionetske placenike?! slusalimo smo kako sada, zbog rusije gladuju afrikanci a brodovi koji su isplovili iz ukrajine- zavrsili su svi na zapadu?! kako to da afrika, kojoj zapad uporno pomace preko 80god, i dalje gladuje, na koji joj se nacin pomaze da oni sami nisu u stanju rijesit problem gladi?!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17