• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji webtribune

26.07.2022

18:19

AMERI OD UKRAJINE KRIJU EKSPLOZIVNE INFORMACIJE! STRUČNJAK PROGOVORIO O TAJNOJ TRGOVINI SA RUSIMA Tovar iz Sankt Peterburga krenu u Nju Orleans

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

AMERI OD UKRAJINE KRIJU EKSPLOZIVNE INFORMACIJE! STRUČNJAK PROGOVORIO O TAJNOJ TRGOVINI SA RUSIMA Tovar iz Sankt Peterburga krenu u Nju Orleans

Podeli vest

Sjedinjene Države kriju svoje trgovinske sporazume sa Rusijom od Evropske unije, tvrdi ekonomista Vasilij Koltašov

Vašington je sakrio informacije o tovaru, koji se iz Sankt Peterburga šalje u Nju Orleans, piše Nasdak. Reč je o tankeru Džoni Rendžer sa ruskim tečnim đubrivima koji u SAD ide pod zastavom Liberije.

Prema podacima servisa Refinitiv Eikon, brod je u junu ukrcan u ruskoj luci: trebalo bi da isporuči 39.000 tona rastvora amonijum nitrata. Važno je napomenuti da su američke vlasti zatajile ovu informaciju. Ministarstvo finansija i Carina i granična zaštita SAD odbili su da komentarišu pošiljku.

Analitičari publikacije su podsetili da su đubriva, medicinska oprema i lekovi u februaru isključeni iz antiruskih sankcija. Ministarstvo finansija SAD je tek 14. jula dozvolilo transakcije sa Ruskom Federacijom u vezi sa isporukom ove robe. Istovremeno, tovar za SAD u Sankt Peterburgu je pripremljen pre mesec dana.

Kako je Vasilij Koltašov, šef Centra za politička i ekonomska istraživanja Instituta za novo društvo, objasnio, Vašington je namerno zaobišao sopstvena ograničenja, jer su mu potrebne zalihe ruskog đubriva. Istovremeno, informacije o trgovini sa Rusijom nisu smele da postanu vlasništvo evropske javnosti, jer su države te koje pozivaju evropske zemlje da uvedu nove sankcije Ruskoj Federaciji.

- Građani Evropske unije i njihove vlasti treba da ostanu, takoreći, u mraku. Vlasti EU se, naravno, samo prave da ništa ne primećuju, a evropski narodi to jednostavno ne smeju da razumeju. Države deluju na dva načina. Oni se trude da ne naškode sebi, već da nanesu razornu štetu ekonomiji EU tako da ova privreda za Amerikance igra ulogu periferije. Stoga Vašington ne želi da te informacije budu javne: Sjedinjene Države nisu htele da mare za sopstvene sankcije - kaže Koltašov.

Sjedinjene Američke Države nikada nisu nameravale da nanesu štetu sopstvenoj ekonomiji tako što će prekinuti trgovinske veze sa Rusijom i lišiti se mogućnosti nabavke neophodnih dobara, napominje ekonomista.

Istovremeno, Vašington zahteva od evropskih zemalja da uvedu nova ograničenja protiv Ruske Federacije i izbegavaju rusku robu. U takvim okolnostima, zaobilaženje američkih sankcija je opasan manevar koji može izazvati nasilno nezadovoljstvo u evropskoj zajednici.

Foto: Reuters

- Svima u EU usađen je jedan stav: moramo da nastavimo ekonomski rat protiv Rusije, bez obzira na uništenje sopstvene ekonomije. Evropska komisija ovaj stav brani sa krajnjim cinizmom. Međutim, to zavisi od Vašingtona. Evropljani herojski podnose gubitke u ekonomskom ratu, dok Amerikanci mirno kupuju sve što im treba od Rusije. Ovo je izuzetno eksplozivna informacija - naglasio je govornik.

Prema ekspertu, ako Evropljani shvate da same države krše svoja ograničenja, to bi moglo dovesti do narodnih pobuna i kolapsa Evropske unije.

- Vašington se plaši ustanaka naroda Evrope, ustanka industrijskog kapitala. To su, između ostalog, i zaposleni, i mali vlasnici, i proizvodni i bankarski kapital. Strahuju da će se svi zakopčati i srušiti administracije koje su orijentisane na Vašington. Američka kontrola nad Evropom će na kraju biti izgubljena. Ovo će biti kolaps Evropske unije. Dakle, Evropljani ne moraju da znaju šta se dešava - rekao je Vasilij Koltašov.

U slučaju da EU prestane da se rukovodi interesima Sjedinjenih Država, evropske zemlje će odustati od ekonomskog rata protiv Ruske Federacije, pošto konfrontacija ne donosi nikakvu korist.

Prema takvom scenariju, države ne samo da će izgubiti uticaj u ovom regionu, već će izgubiti i moćnu polugu pritiska na Rusiju, objasnio je ekonomista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija