• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail/newsweek

28.07.2022

11:42

'SPREMITE SPASILAČKE EKIPE' AKO PELOSI KRENE NA TAJVAN! Amerikanci se boje da će Kina oboriti avion sa šeficom Kongresa, Pentagon smiruje situaciju, Bajden najrealniji

printscreen

Vesti

'SPREMITE SPASILAČKE EKIPE' AKO PELOSI KRENE NA TAJVAN! Amerikanci se boje da će Kina oboriti avion sa šeficom Kongresa, Pentagon smiruje situaciju, Bajden najrealniji

Podeli vest

Američki zvaničnici rekli su danas da je mala verovatnoća da bi Kina mogla da napadne avion Nensi Pelosi ako odleti za Tajvan, dok je Peking ponovio pretnju da će preduzeti "čvrste i snažne mere" ako predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD poseti ostrvo

 

Ako Pelosi otputuje na Tajvan, što je još uvek neizvesno, američka vojska bi povećala prisustvo svojih snaga i sredstava u indo-pacifičkom regionu, rekli su zvaničnici Pentagona, prenosi Dejli mejl.

Odbili su da daju detalje svojih planova, ali su naveli da će borbeni avioni, brodovi, sredstva za nadzor i drugi vojni sistemi verovatno biti korišćeni za obezbeđivanje zaštitnih prstenova za njen let na Tajvan. 

Američka vojska takođe navodno razmatra raspoređivanje operativne grupe sa više domena koja bi koristila raketne, elektronske i sajber sposobnosti na integrisan način u Aziji, navodi japanska novinska agencija Nikkei Nevs. 

Američki general Mark Mili, glanvokomandujući vojske SAD, rekao je danas da će američka vojska "osigurati" da Pelosijeva poseta bude bezbedna, dodajući da je za razgovor o bilo kakvom konkretnom putovanju prerano. 

Mili je pojasnio:

- Ako bude doneta odluka da predsednica Pelosi ili bilo ko drugi putuje, učinićemo sve što je neophodno da obezbedimo bezbedno sprovođenje njihove posete.

Pojedini američki zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, naveli su da bi u slučaju odlaska Pelosijeve na Tajvan morala da se stvori tampon zona oko njenog aviona. SAD već imaju značajne snage raspoređene širom regiona, tako da bi se svaka povećana bezbednost uglavnom mogla rešiti sredstvima koja su već na licu mesta.

Vojska bi takođe morala da bude spremna za svaki incident - čak i nesreću u vazduhu ili na zemlji. Rekli su da će SAD morati da imaju spasilačke kapacitete u blizini i sugerisali su da bi to moglo uključiti helikoptere na brodovima koji su već u toj oblasti, prenosi Dejli mejl.

Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Neizvestan put na Tajvan... Nensi Pelosi

Bela kuća je u ponedeljak odbila da se direktno izjasni o ovom pitanju, uz napomenu da Pelosijeva nije potvrdila putovanje. Ali predsednik Bajden je prošle nedelje izrazio zabrinutost zbog toga, rekavši novinarima da vojska misli da njeno putovanje „trenutno nije dobra ideja“.

Pelosi je u sredu rekla šta misli o toj Bajdenovoj izjavi.

- Mislim da je ono što je predsednik govorio – možda se vojska plaši da će naš avion biti oboren od strane Kineza, ili nešto slično - rekla je Pelosi, dodajući da joj Bajden ništa još zvanično nije rekao.

- Ne znam tačno. Čula sam to anegdotski, ali nisam čula od predsednika - rekla je Pelosi, preneo je Njuzvik.

Podsetimo, kineske vlasti saopštile su da su uputile oštro upozorenje zvaničnicima SAD zbog, kako je pisao Fajnenšel tajms, moguće posete Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa.

"Kineska strana je jasno naznačila Sjedinjenim Državama u više navrata da se snažno protivi poseti predsedavajuće Pelosi Tajvanu. U potpunosti smo spremni", rekao je u ponedeljak portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian na dnevnom pres brifingu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17