• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/South China Morning Post

28.07.2022

16:00

MOSKVA I PEKING JAČAJU VOJNU SARADNJU KAKO BI USMERILI SNAGE "PROTIV TREĆE STRANE"!? Pogoršani odnosi sa Zapadom doveli do odluke

fotoilustracija

Vesti

MOSKVA I PEKING JAČAJU VOJNU SARADNJU KAKO BI USMERILI SNAGE "PROTIV TREĆE STRANE"!? Pogoršani odnosi sa Zapadom doveli do odluke

Podeli vest

Kina i još 37 zemalja učestvovaće u međunarodnim vojnim igrama koje organizuje Rusija, navodi "South China Morning Post". Izdanje napominje da Moskva i Peking dosledno jačaju svoju vojnu saradnju zbog pogoršanja odnosa sa Zapadom

Kina je poslala delegaciju u Rusiju da učestvuje na međunarodnim vojnim igrama, navodi "South China Morning Post".

Napominje se da se taj događaj održava prvi put od početka ukrajinske krize... Kako prenosi "South China Morning Post", kineski tim će se takmičiti protiv timova iz 37 zemalja. Igre će se održati od 13. do 27. avgusta u 12 zemalja, uključujući Rusiju, Iran, Indiju, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbejdžan i Jermeniju.

Pored toga, u Venecueli će biti održano takmičenje među snajperistima. Tako će igre biti održane prvi put, uključujući i Zapadnu hemisferu. Prema Vašingtonskom Centru za bezbedno slobodno društvo, ova činjenica bi mogla da bude „strateški potez“ za Kinu, Rusiju, Iran i Venecuelu u smislu „stvaranja terena za raspoređivanje vojnih sredstava u Latinskoj Americi i na Karibima.“

Publikacija podseća da su prve takve igre održane 2015. godine. Kina je redovan učesnik: ove godine će biti domaćin tri takmičenja. Rusija i Kina učestvuju u zajedničkim vežbama od 2005. godine, a broj ovih vežbi je u poslednje vreme povećan zbog pogoršanja odnosa Moskve i Pekinga sa Zapadom.

Kako navodi "South China Morning Post", kineska vojska očekuje da uči od svojih ruskih kolega. Istovremeno, Peking i Moskva poručuju da njihova vojna saradnja nije usmerena protiv bilo koje treće strane.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, Japan je izrazio zabrinutost zbog ovakvih vežbi: japansko ministarstvo odbrane je primetilo da bi produbljivanje vojne saradnje Kine i Rusije imalo direktan uticaj na bezbednost Japana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17