• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.08.2022

23:16 >> 15:11

KINA ISPUNILA OBEĆANJE, POČELE VOJNE VEŽBE KOD TAJVANA! Dolazak Pelosi izazvao haos u odnosima Amerike i Kine!

printscreen

Vesti

KINA ISPUNILA OBEĆANJE, POČELE VOJNE VEŽBE KOD TAJVANA! Dolazak Pelosi izazvao haos u odnosima Amerike i Kine!

Podeli vest

Povodom sastanka između delegacije Kongresa Sjedinjenih Država koju predvodi predsedavajuća Nensi Pelosi i predsednika tajvanskog parlamenta Jou Si-kuna zakazanog za sredu, 3. avgusta, rastu tenzije, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će žestoko uzvratiti ako Pelosi dođe na Tajvan

23:10 

Počele vežbe kineske vojske

U tri morska područja u blizini Tajvana počele su vežbe kineske vojske, prenose RIA Novosti.

Zvanični predstavnik Borbene komande istočne zone Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) Ši Ji najavio je početak vojnih vežbi.

– Uveče, 2. avgusta, istočna borbena komandna zona kineske narodnooslobodilačke vojske pokrenula je niz zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru na severu, jugozapadu i jugoistočno od Tajvana – rekao je Ši Ji.

 

22.00 - Očekuje se da će Pelosi odsesti u hotelu Grand Hajat u Tajpeju, gde će prespavati. Ispred hotela održava se mali protest prokineske grupe koja se protivi njenoj poseti

Neki su držali transparente s natpisom "idi kući, ratna huškačice", prenosi BBC.

Tajvanski mediji javljaju da će se Pelosi sutra ujutro sastati s predsednicom Tajvana Cai Ing-wen, pre odlaska u tajvanski parlament, a poslepodne u muzej ljudskih prava. Pelosi je najviša rangirana američka političarka koja je posetila Tajvan od tadašnjeg predsednika Kongresa Njut Gingriča koji je na Tajvan došao 1997. godine.

21.50 - "SAD moraju da povuku nuklearno oružje iz Evrope"

SAD moraju da povuku svoje nuklearno oružje iz Evrope i ne raspoređuju ga u drugim delovima sveta, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

20.50 - Kinesko MSP pozvalo američkog ambasadora

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je američkog ambasadora i protestovalo mu zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu, saopštilo je ministarstvo.

20.15 - Pelosi dovela svet na na ivicu opstanka!?

20.15 - Uočen 21 kineski avion u radarskoj zoni ostrva

Tajvanska protivvazdušna odbrana navodno je uočila 21 kineski avion koji ulazi u njihovu radarsku zonu posle dolaska predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

 

 

Ministarstvo je preciziralo da je grupa aviona, koja je ušla na jugozapadnu stranu zone, pre nego što se brzo vratila, uključivala osam borbenih aviona J-11, deset višenamenskih aviona J-16, avion za rano upozoravanje i kontrolu KJ-500 AEV&C., avion za elektronsko ratovanje Shaanki I-9 EV i avion za prikupljanje obaveštajnih podataka I-8 ELINT, navodi se u saopštenju.

20.00 - Kineska televizija prikazuje snimke vežbi koje počinju u blizini Tajvana

 

 

19.00 - Demonstranti se okupili u Tajpeju

Demonstranti su se okupili ispred hotela "Grand Hajat" u Tajpeju, gde će Pelosi boraviti, prenose mediji.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa otputovala je danas na Tajvan uprkos tome što se Kina protivila njenoj poseti i pretila da će uzvratiti.

 

 

18.36 - MSP Tajvana: Poseta Pelosi dokaz čelicne podrške SAD

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da današnja poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi toj zemlji pokazuje ''''čeličnu podršku'''' SAD Tajvanu.

Tajvansko Ministarstvo je izrazilo najiskreniju dobrodošlicu Nensi Pelosi, navodeći da će njena poseta doprineti poboljšanju odnosa Tajvana i SAD, preneo je Rojters.

Istovremeno je iz kabineta tajvanskog predsednika saopšteno da se Tajvan nada da će poseta Pelosi doprineti produbljivanju saradnje dve zemlje, kao i miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika, prenela je britanska agencija.

18.30 - Pelosi i pre 31 godinu provocirala Peking!

18.20 - Ruski senator: Poseta Nensi Pelosi Tajvanu – čista provokacija

Kina ima sva legitimna prava da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet u Tajvanskom moreuzu, i to u Vašingtonu treba jasno da razumeju, saopštio je potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Kako je istakao, sa velikom zabrinutošću prati situaciju u vezi sa „provokativnom posetom Nensi Pelosi Tajvanu“.

Kosačov navodi da, iako u američkoj administraciji govore da je predsednica slobodna da donosi bilo kakve odluke bez koordinacije sa drugim granama vlasti“, poseta Tajvanu koja nije dogovorena sa vlastima Kine je „čista provokacija koja se u potpunosti razilazi sa zvaničnim stavom SAD o postojanju jedne Kine“.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je u Tajpej, uprkos kineskim upozorenjima. U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da nije odgovorna za putovanje Pelosijeve na Tajvan.

18.14 - Pelosi: "Sloboda Tajvana se mora poštovati"

Nensi Pelosi je nakon sletanja, na svom profilu na Tviteru obavila da se sloboda Tajvana mora poštovati:

- Posetom Tajvanu odajemo počast našoj posvećenosti demokratiji: i opet naglašavamo da se sloboda Tajvana - i svih drugih demokratija - mora poštovati.

 

 

18.10 - Bela kuća: Poseta Pelosi nije krsenje suvereniteta Kine

Sjedinjene Američke Države smatraju da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, DŽon Kirbi.

"Ne verujemo da je ova poseta kršenje suvereniteta", rekao je Kirbi za Si-En-En.

Portparol Bele kuće je skrenuo pažnju na "napetost koja je pratila retoriku kineskih vlasti uoči puta Pelosi na Tajvan", prenose RIA Novosti.

S tim u vezi, Kirbi je rekao da SAD neće dozvoliti da budu zastrašene.

"Videli smo pretnje i ovakvu retoriku u poslednjih nekoliko dana. Snažno smo posvećeni po pitanju bezbednosti u ovom regionu, tu imamo pet do sedam saveza - i mi ovo shvatamo ozbiljno", rekao je visoki američki zvaničnik.

18.10 - Oštar protest Kine: To je veoma opasna igra vatrom

Kina je odmah po dolasku Pelosijeve na Tajvan izrazila odlučan protest zbog njene posete i oštro osudila taj potez. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kinekoje je prenela Kineska centralna televizija konstatuje se da poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja veliku političku provokaciju.

„Ignorišući odlučan protest i ozbiljno saopštenje Kine, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi je 2.avgusta posetila kineski Tajvan, ozbiljno kršeći princip jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja“, navodi se u tekstu.

Istovremeno se dodaje da je poseta Pelosijeve izvršila ozbiljan uticaj na političku osnovu kinesko-američkih odnosa, ozbiljno je narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ozbiljno je potkopala mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i poslala pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za „nezavisnost Tajvana“.

Ističe se da je pitanje Tajvana „najvažnije i najosetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima“.
„Glavni uzrok nove runde napetosti je u tome što tajvanske vlasti i SAD stalno menjaju status kvo“, precizirano je u saopštenju.

Kineska strana dodaje da su se vlasti Tajvana više puta obraćale SAD za pomoć u postizanju nezavisnosti.

„Američka strana pokušava da iskoristi Tajvan za obuzdavanje Kine. Oni stalno izvrću značenje principa 'jedne Kine' jačanjem zvaničnih kontakata sa Tajvanom i podržavajući njegovu separatističku aktivnost. To je veoma opasna igra vatrom. Oni koji se igraju vatrom – izgoreće“, poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kina poziva SAD da prestanu da igraju na „kartu Tajvana“ i da prestanu da koriste Tajvan u pokušaju da kontrolišu Kinu, da prestanu da se mešaju u poslove Tajvana i unutrašnje poslove Kine, a takođe da prestanu da podržavaju separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

Peking takođe poziva Vašington da poštuje princip „jedne Kine“, da izvršava preuzete obaveze i da „ne ide opasnim i pogrešnim putem“.

Kao odgovor na posetu Nensi Pelosi Tajvanu, Kina će preduzeti sve neophodne mere za odlučnu zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Odgovornost za sve posledice snosiće SAD i separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, navodi se u saopštenju.

Peking poručuje da je pitanje Tajvana isključivo unutrašnje pitanje Kine, te da „nijedna druga strana nema pravo da bude sudija po tom pitanju“.

17.53 . Oglasio se i Kadirov povodom posete Nensi Pelosi

Među zainteresovanima za dolazak Pelosi Tajvanu bio je i čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je na svom Telegram nalogu komentarisao čitavu situaciju. 

Najpre je Kadirov napisao da će se danas videti ko je velika sila, SAD ili Kina. Nakon toga se oglasio kada je američki avion ušao u vazdušni prostor Tajvana. 

- Avion se već nalazi u vazdušnom prostoru Tajvana, a Kina još uvek nije preduzela drastične mere. Za ovaj događaj je prikovana pažnja celog sveta, pa i naša. Pratimo, čekamo. Naravno, ne želimo da se sve ovo pretvori u rat tako velikih zemalja, ali je nemoguće i narušavanje interesa. Dakle, NEKO mora da umiri NEKOGA - rekao je on. 

 

 

Kako se ispostavilo, ni do kakvog "umirivanja" nije došlo i avion sa američkom političarkom sleteo je na teritoriju Tajvana. 

Kadirov se potom ponovo oglasio, ovaj put potpuno u svom stilu. 

- Zašto je trebalo toliko plašiti ljude i dizati galamu kada je bilo toliko lako pustiti jadnu staricu da odleti na Tajvan? Moglo se sve završiti tiho i nečujno, ali ne, jadna starica se nekoliko sati plašila lovaca, PVO, razarača i glasnih izjava - napisao je Kadirov. 

 

 

17.45 - Kineska vojska se nalazi u stanju povišene borbene gotovosti i počeće seriju vojnih vežbi, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Kine u trenutku kada se predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa nalazi u poseti Tajvanu.

Istočna komanda kineske vojske saopštila je da će kod Tajvana biti testirana raketa bez nuklearne bojeve glave

17.43 - Tajvan demantovao da su kineski avioni prešli Tajvanski moreuz

Ministarstvo odbrane Tajvana demantuje izveštaje da su kineski borbeni avioni Su-35 prešli Tajvanski moreuz.

Borbena komanda kineske vojske u Istočnoj zoni saopštila je da će sprovoditi bojnu paljbu dugog dometa u Tajvanskom moreuzu.

17.40 - Svuda je policija i blindirana vozila

Foto: printscreen

Broj vozila je nemoguće prebrojati.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

17.35 - Oglasila se i Bela kuća

Pelosijeva poseta Tajvanu u potpunosti je u skladu sa politikom SAD prema Kini, nema razloga da Peking dovodi situaciju do eskalacije, navode iz Bele kuće.

- SAD će preduzeti sve neophodne mere da osiguraju Pelosijevu bezbednost tokom njene posete Tajvanu - dodaju iz Vašingtona.

Foto: printscreen

17.15 - Oglasila se Kina

Kina najavljuje vojne vežbe u šest morskih oblasti oko Tajvana od četvrtka do nedelje.

- Kina će, kao odgovor na Pelosijevu posetu Tajvanu, preduzeti sve neophodne mere za zaštitu državnog suvereniteta - saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

17.10 - Nakon što je avion sleteo na Tajvan, Pelosi je odmah odvedena na fotografisanje.

Po dolasku na aerodrom Pelosi je rekla da njena poseta Tajvanu ni na koji način nije u suprotnosti sa politikom SAD prema ostrvu.

 

 

"Poseta naše delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike da podrži tajvansku demokratiju. Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana ponovo potvrđuju našu podršku našem partneru i promovišu naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona", napisala je Pelosi na Tviteru.

Foto: Printscreen

16.49 - Pelosi na Tajvanu, izašla iz aviona

 

 

16.51 - Avion u kom se navodno nalazi Pelosi sleteo!

Američki specijalni let sa Nensi Pelosi sleteo je u administrativnu prestonicu Tajvana - Tajpej, javlja Flajtradar

 

 

16.45 - Tajvanska televizija emituje direktan prenos sa aerodroma u Tajpeju gde predsednica američkog Kongresa Nensi Pelosi treba da sleti

Avion je ušao u vazdušni prostor Tajvana.

Kineski lovci Su-35 krenuli su ka Tajvanskom moreuzu, javlja Centralna televizija Kine.
U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da nije odgovorna za putovanje Pelosijeve na Tajvan.

16.10 - Avion predsednice američkog Kongresa Nensi Pelosi sleteće na aerodrom u Tajpeju, Sunšang, oko 22:00 po lokalnom vremenu (16:00 po srednjeevropskom vremenu), javila je tajvanska televizija „Sanli“.

Oko 300 pripadnika policije će učestvovati u obezbeđenju pratnje Pelosi.

 


16.05 - Osam borbenih aviona F15 i pet aviona tankera podignuto je iz američke baze na Okinavi, prenose japanske medijske agencije.

 

 

16.05 - Dobrodošla Nensi Pelosi“ i „Tajvan nije Kina“: Odbor za doček za Pelosi, koji su napravili lokalni stanovnici Tajvana, iz nekog razloga nose žuto-plave maske

 

 

15.05 - Pao sajt "FlightRadar24" zbog broja ljudi koji prate let Nensi Pelosi

Sajt "Flajt radar“, koji prati kretanje aviona u realnom vremenu, prestao je da se otvara za korisnike širom sveta, sledi iz podataka servisa „DownForEveryoneOrJustMe“ na kome se prijavljuju greške u radu sajtova.

Foto: Printscreen

Sajt je pao zbog povećanog interesovanja za let aviona, u kome se navodno nalazi predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, koji verovatno leti za Tajvan. Njegov put je uživo pratilo 300 hiljada ljudi.

14.35 - Očekuje se da uskoro avion sa Nensi Pelosi sleti u Tajpej

Foto: Printscreen

14.30 - Avion sa Nensi Pelosi izabrao dužu zaobilaznu rutu

Kako se moglo videti na sajtu FlightRadar24, avion sa potpredsednicom Predstavničkog doma Kongresa SAD zaobišao je Južnokinesko more iznad kojeg patroliraju kineski lovci.

Foto: Printscreen

13.40 - Oba kineska nosača aviona, Lijaoning i Šandong, isplovila su iz svojih luka, piše kineski Global Times.

13.36 - Sajbernapad na sajt predsedništva Tajvana

Na sajt predsedništva Tajvana danas je izvršen sajbernapad, pa veb prezentacija u jednom trenutku nije radila, rekao je za Rojters izvor upoznat s ovim pitanjem. Sajt je brzo vraćen u funkciju, dodaje izvor. Kako navodi britanska agencija, očekuje se da predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi dođe u Tajpej kasnije u toku dana, naveli su izvori.

13.31 - Vang: Pojedini američki političari se igraju vatrom

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da pojedini američki političari, koji se "igraju vatrom" po pitanju Tajvana, "neće dobro završiti", prenelo je kinesko ministarstvo.

Vang nije izgovorio nijedno ime američkog političara, odnosno, nije precizirao na koga misli, preneo je Rojters.

Kina je izrazila protivljenje potencijalnoj poseti Tajvanu predsednice Predsedavajućeg doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, koja boravi na azijskoj turneji.

13.21 - Avion u kom se, kako se pretpostavlja, nalazi predsednica Predstavničkog doma SAD Pelosi, skrenuo je kod Celebeskog mora i leti u pravcu Tajvana, pokazuje „Flajtradar“, prenosi Sputnjik.

Da li će Pelosi zaista sleteti u Tajpej, ostaje da se vidi.

Foto: printskrin Twiter/Flightradar

Letelica ide ka Tajvanu?

 

12.41 - Zaharova: Vašington destabilizuje svet

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je danas SAD da destabilizuju svet. Ona je to kazala komentarišući navode da je Kina obustavila uvoz određenog broja tajvanskih prehrambenih proizvoda zbog moguće posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

"Vašington unosi destabilizaciju u svet. Nijedan sukob nije rešen proteklih decenija, ali je mnogo njih isprovocirano", navela je Zaharova na svom nalogu na Telegramu, a prenosi TAS S.

Blumberg je ranije danas javio da je Kina uvela zabranu isporuka za više od 100 tajvanskih izvoznika hrane u pokušaju da izvrši ekonomski pritisak na ključnu industriju tog ostrva uoči očekivane posete Pelosi.
 

12.04 - Više od 200.000 ljudi uživo prati let Nensi Pelosi, trenutno je iznad Indonezije

 

 

11.52 - Kineske amfibije na plažama preko puta Tajvana

Sudeći prema video snimcima na Tviteru Kina šalje veliki broj amfibijskih vozila Tip 63A u provinciju Fudžijan, koja se nalazi tik uz Tajvanski moreuz, nekih 200 km od Tajvana.

 

 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da će Peking oštro uzvratiti ako predsednica Predstavnickog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan.

- Kina će preduzeti odlučne mere da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet ako predsednica Predstavnickog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan - izjavila je na brifingu portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.
 

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi

Ona je rekla da Peking sa velikom pažnjom prati maršrutu Pelosi, koja boravi na turneji po Aziji, prenosi RIA Novosti. Dodala je da su Kina i Sjedinjene Države u bliskom kontaktu na svim nivoima i putem različitih kanala i da je Kina više puta jasno stavila do znanja SAD da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

- Nadamo se da američki zvaničnici razumeju važnost i osetljivost ovog pitanja, kao i rizike u vezi s njim - dodala je Hua.

Agencija Rojters javila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Pelosi danas trebalo da doputuje na Tajvan. Mogućnost posete podigla je tenzije u Tajvanskom moreuzu, pošto Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 1 godinu

"Свако вече, кући лети, вештица на својој метли..."

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija