• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

02.08.2022

19:21

ŠOK! PELOSI PRE 31 GODINU PREDVODILA POBUNU NA TRGU U PEKINGU, KINA TENKOVIMA REŠILA PROBLEM! Mediji na Zapadu zašto je Nensi došla na Tajvan

Vesti

ŠOK! PELOSI PRE 31 GODINU PREDVODILA POBUNU NA TRGU U PEKINGU, KINA TENKOVIMA REŠILA PROBLEM! Mediji na Zapadu zašto je Nensi došla na Tajvan

Podeli vest

Pre trideset i jednu godinu, relativno nova kongresmenka iz Kalifornije iznenadila je kineske vlasti kada je na trgu Tjenanmen u Pekingu razvila transparent posvećen prodemokratskim studentskim aktivistima koji su tamo masakrirani

Sada je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi spremna da otputuje na Tajvan tokom turneje po azijskim zemljama ove nedelje, još jednom prkoseći Pekingu u trenutku izuzetne napetosti između SAD i Kine – ali i stvarajući mnoštvo problema za Džoa Bajdena.

Dugoočekivana diplomatska misija završava spoljnopolitičku karijeru definisanu nečim što ona smatra nepokolebljivom odbranom ljudskih prava i demokratskih vrednosti u inostranstvu. To je stav, izoštren decenijama u Kongresu, koji ju je učinio metom kritika u Pekingu i, povremeno, dovodio u sukob sa liderima obe stranke u Vašingtonu, piše "Gardijan".

Poseta predsednika Predstavničkog doma, drugog u predsedničkoj liniji sukcesije, učinila bi Pelosi najvišim američkim zvaničnikom koji je posetio samoupravno ostrvo u poslednjih četvrt veka. Kina, koja tvrdi da je Tajvan sopstvena provincija, zapretila je neodređenim posledicama za SAD ako Pelosi ode na put.

Foto: printscreen

Globalne odgovornosti

Pelosi je odbila da potvrdi posetu, navodeći bezbednosne razloge. Ali dolazak u Tajpej se sada naširoko očekuje – verovatno u utorak – i to su medijima potvrdili zvaničnici u SAD i Tajvanu. Fejnenšel Tajms je izvestio da je Pelosi trebalo da otputuje na Tajvan u aprilu, ali je bila pozitivna na kovid i odložila put za avgust.

Upitana nedavno o njenom interesovanju za putovanje na Tajvan, 82-godišnja poslanica je klimnula glavom na svoje predstavljanje San Franciska, gde je otprilike svaki treći stanovnik azijskog porekla.

- Imamo globalne odgovornosti, bilo da su u pitanju tri stvari, uvek kažem: bezbednost, ekonomija i upravljanje - rekla je ona novinarima na svojoj konferenciji za novinare prošle nedelje.

- Ovo će biti deo toga.

Vojna reakcija Kine

Oštra upozorenja iz Pekinga, koja impliciraju da bi poseta mogla da izazove vojnu reakciju Kine, dovela su Vašington u visoku pripravnost. Američka vojska je izvršila pripreme da zaštiti Pelosi tokom posete, dok se zvaničnici trude da protumače zveckanje sabljom u Pekingu.

Postoje i ozbiljni domaći rizici, jer se Pelosijeva stranka suočava sa teškim ponovnim izborom u novembru, a Bajden očajnički želi da stvori pozitivne naslove o svojoj ekonomskoj agendi - a ne o stranim problemima.

Odvraćanje pažnje

Republikanci pozivaju Pelosi da ode i spremni su da optuže demokrate da se povinuju Pekingu ako ona to ne učini. Fokus na putovanju Pelosi, tokom jesenje pauze Predstavničkog doma, takođe preti da odvrati pažnju od niza demokratskih pobeda u zakonodavstvu kod kuće.

Bajden se sprema da potpiše nacrt zakona kojim bi se potrošile stotine milijardi dolara dizajnirano da SAD da prednost u proizvodnji i tehnologiji u odnosu na Kinu. A iznenađujući dogovor sa demokratskim uzdržavanjem oživeo je Bajdenovu ekonomsku agendu, za koju se mislilo da je osuđena na propast pre samo nekoliko nedelja.

Poslednji govornik koji je predvodio delegaciju na Tajvanu bio je republikanac Njut Gingrič 1997. Pojavljujući se na Foks njuzu, Gingrič je rekao da se nada da će Pelosi doputovati.

- Kada bude javno, ne možete odustati. Morate da se suprotstavite kineskim komunistima ili će oni to protumačiti kao znak slabosti i postaće još agresivniji - rekao je Grinič.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija