• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

03.08.2022

07:50

POSLE OVOGA PEKING ĆE TEK POBESNETI! Pelosi drskom porukom bacila so u oči Kini, evo šta je poručila u tajvanskom parlamentu!

Tanjug/AP

Vesti

POSLE OVOGA PEKING ĆE TEK POBESNETI! Pelosi drskom porukom bacila so u oči Kini, evo šta je poručila u tajvanskom parlamentu!

Podeli vest

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi obratila se danas u tajvanskom parlamentu, zahvalivši se predsednici Caj Ingven na njenom liderstvu i pozvala na jačanje međuparlamentarne saradnje


- Pohvaljujemo Tajvan što je jedno od najslobodnijih društava na svetu - kazala je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenosi Rojters.


Pelosi je istakla da želi da "nedvosmisleno bude jasno" da SAD neće napustiti Tajvan, navodi CNN.

- Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo - navela je Pelosi, prenosi CNN.

Ona je rekla i da Vašington namerava da ojača industriju čipova kako bi na tom polju mogao da se takmiči sa Kinom, te da to „nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD i Tajvana“, navodi Rojters.
 

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi i predsednica Tajvana Caj Ingven

Caj je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu. Ona je dodala da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

- Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD - istakla je Caj, prenosi CNN.

Ona je izjavila da je Pelosi „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“, kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.
 

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi u poseti Tajvanu

Do susreta između Caj i predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa je došlo juče u Tajpeju u okviru Pelosijeve posete tom ostrvu, što je izazvalo žestoke kritike Kine i navelo je da najavi niz vojnih vežbi i zatraži objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji.

Tajvan je saopštio da je vojska „povećala nivo budnosti“ i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, nakon što je Kina najavila niz vojnih vežbi kao odgovor na posetu Pelosi, navodi Rojters.

Kina je ocenila da je poseta Pelosi Tajvanu pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana. Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17