• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

03.08.2022

16:39

"RAT" KINE I TAJVANA PODIGAO SVET NA NOGE! U TOKU SPECIJALNA OPERACIJA - EVO ŠTA SE DEŠAVA... Invazija na tajvansku teritoriju? "IZVRŠENA JE"

printscreen youtube pretres news

Vesti

"RAT" KINE I TAJVANA PODIGAO SVET NA NOGE! U TOKU SPECIJALNA OPERACIJA - EVO ŠTA SE DEŠAVA... Invazija na tajvansku teritoriju? "IZVRŠENA JE"

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija. Kako kažu, izvršila je invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići „nivo budnosti“ na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da „Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana“, te da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vesti vladi.

Ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi kineskom regionu Tajvanu. Ćin je u intervjuu za CNN rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD. Istakao je da će poseta Pelosi rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio.

Ćin je naglasio da se tajvansko pitanje ne odnosi na demokratiju, već na nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i dodao da ponovno ujedinjenje Kine ne može biti zaustavljeno.

Kineski ambasador je naglasio da se pitanje Tajvana tiče suštinskih interesa Kine

“Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Imamo potpuno pravo da uradimo ono što moramo“, kazao je ambasador Kine u SAD.

Foto: Tanjug/AP

„Ovo je potpuna farsa“

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji obećao je da će biti kažnjeni svi koji uvrede zvanični Peking, a izjava je usledila posle posete Pelosi Tajvanu.

„Ovo je kompletna farsa. Sjedinjene Američke Države narušile su suverenitet Kine u ime takozvane demokratije. Oni koji uvrede Kinu biće kažnjeni“, istakao je on.

Kineski ministar je dodao da ujedinjenje Kine i Tajvana „generalni trend i istorijski neizbežan sled događaja“.

Pretnja: Teške posledice

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je britanske političare da „ne igraju onako kako sviraju SAD“ i obećao „teške posledice“ ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan.

Govoreći u utorak na konferenciji za novinare u Londonu, kineski ambasador podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore, prenosi londonski dnevnik "Gardijan".

Njegov komentar usledio je nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi započela kontroverznu posetu Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom suverenom teritorijom.

Pelosi je izjavila da je cilj njene poseta bio da pokaže solidarnost sa Tajvanom, iako je zvanični Peking povodom njene posete uputio niz upozorenja i pretnji.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Narodnooslobodilačka armija Kine stavljena u stanje „visoke pripravnosti“.

Iz Pekinga je najavljen i niz ciljanih vojnih operacija, uključujući raketne testove u vodama istočno od Tajvana i četvorodnevne pomorske manevre oko ostrva odmah nakon što Pelosijeva otputuje.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang je upozorio da će mešanje u unutrašnje stvari Kine neizbežno dovesti do teških posledica u odnosima Kine i Velike Britanije.

„Pozivamo britansku stranu da se pridržava zajedničkog saopštenja…da ne potcenjuje ekstremnu osetljivost pitanja Tajvana i da ne sledi korake SAD. Kao što rekoh, oni koji se igraju vatrom mogu da izgore“, poručio je ambasador Dženg Zeguang.

Pelosi se obratila u tajvanskom parlamentu

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi obratila se danas u tajvanskom parlamentu, zahvalivši se predsednici Cai Ing-ven na njenom liderstvu i pozvala na jačanje međuparlamentarne saradnje.

„Pohvaljujemo Tajvan što je jedno od najslobodnijih društava na svetu“, kazala je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Pelosi je istakla da želi da „nedvosmisleno bude jasno“ da SAD neće napustiti Tajvan, navodi CNN.

„Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo“, navela je Pelosi, prenosi CNN.

Ona je rekla i da Vašington namerava da ojača industriju čipova kako bi na tom polju mogao da se takmiči sa Kinom, te da to „nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD i Tajvana“, navodi Rojters. Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.

Ona je dodala da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

„Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD“, istakla je Cai, prenosi CNN.

Ona je izjavila da je Pelosi „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“, kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.

Do susreta između Cai i predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa je došlo juče u Tajpeju u okviru Pelosijeve posete tom ostrvu, što je izazvalo žestoke kritike Kine i navelo je da najavi niz vojnih vežbi i zatraži objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji.

Tajvan je saopštio da je vojska „povećala nivo budnosti“ i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, nakon što je Kina najavila niz vojnih vežbi kao odgovor na posetu Pelosi, navodi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija