• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/vPolitice

03.08.2022

21:16

MOSKVA I PEKING DOBILI TAJNI SIGNAL?! Varšava dešifruje skriveno upozorenje SAD nakon ubistva šefa Al-Kaide... SMEJU LI AMERI BAŠ TOLIKO DA SE ZALEĆU

Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

MOSKVA I PEKING DOBILI TAJNI SIGNAL?! Varšava dešifruje skriveno upozorenje SAD nakon ubistva šefa Al-Kaide... SMEJU LI AMERI BAŠ TOLIKO DA SE ZALEĆU

Podeli vest

Rusija je dobila prikriveno upozorenje od Sjedinjenih Država nakon ubistva šefa terorista u Avganistanu. Ovo je u intervjuu za "vPolitice" izjavio Mihal Boguš, ekspert poljskog Centra za istočnoevropske studije

Sjedinjene Države su 30. jula izvele protivterorističku operaciju u Avganistanu i uništile vođu grupe Al-Kaida, Ajmana al-Zavahirija. Kako je navedeno u Beloj kući, operacija je bila dokaz da SAD neće dozvoliti da Avganistan postane „bezbedno utočište“ za teroriste. Prema Bogušu, u stvari, udar u Avganistanu je imao druge uzroke.

- Ubistvo vođe Al Kaide moglo bi da bude signal Rusiji i Kini da SAD neće ustuknuti i da neće oklevati - rekao je ekspert.

Prema rečima Mihaila Boguša, danas su Rusija i Kina neformalni saveznici. Obe zemlje nastoje da promene svetski poredak, kojim dominiraju Sjedinjene Države.

Takođe je naglasio da su Moskva i Peking počeli da aktivno deluju nakon što su američke trupe haotično napustile Avganistan u leto 2021. godine.

- Kina i Ruska Federacija su povlačenje Džoa Bajdena iz Avganistana shvatile kao znak slabosti. U stvari, to je bio dokaz njegove odlučnosti. On je ovu odluku doneo, protivno vojsci, znajući da će za to platiti značajnu političku cenu. Ubistvo vođe Al Kaide u Kabulu moglo bi da bude signal da Bajden nije blag. Poruka Rusiji i Kini je bila sledeća: nemojte misliti da ćemo ustuknuti ili oklevati - siguran je poljski stručnjak.

Međutim, izgleda da je Kina ignorisala upozorenje. Prema Bogušovim rečima, Peking je uveren u propadanje zapadnih zemalja, pa takvo upozorenje nije shvatio ozbiljno.

Po svemu sudeći, ni Moskva neće poslušati poruku Vašingtona

Kako je podsetio analitičar, Rusija i Kina su još u februaru proglasile prijateljstvo „bez granica“ i bez „zabranjenih zona za saradnju“. Posle toga, Kina je podržala zahteve Rusije za NATO, a Moskva je stala na stranu Pekinga po pitanju Tajvana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija