• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.08.2022

17:29

EVROPO, ZAHVALITE ERDOGANU ŠTO DOBIJATE GAS! Putin sa turskim predsednikom najavio brojne projekte!

Printscreen

Vesti

EVROPO, ZAHVALITE ERDOGANU ŠTO DOBIJATE GAS! Putin sa turskim predsednikom najavio brojne projekte!

Podeli vest

Gasovod "Turski tok" radi bez prekida i evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na tome, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju

- Verujem da naši evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na njenoj podršci neometanom tranzitu našeg gasa na evropsko tržište - rekoa je Putin, a prenosi TAS S.

On je izrazio očekivanje da će danas biti potpisan memorandum o razvoju trgovinsko-ekonomskih veza dve zemlje, dodaje Sputnjik.

Ruski predsednik zahvalio je Erdoganu na naporima, koje je uložio da bi se rešilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine.

- Isporuke su već počele, želim vam zahvaliti i na tome i na činjenici da je u isto vreme doneta propratna odluka o nesmetanim isporukama ruske hrane i đubriva na svetska tržišta - rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da dve zemlje treba da implementiraju brojne bilateralne projekte, prenela je agencija Tas s.

On je istakao da se obim bilateralne trgovine udvostručio u prvom kvartalu 2022. godine.

Foto: Tanjug

Turski tok


- Dovoljno je reći da je u prošloj godini obim naše bilateralne trgovine povećan za 57 odsto, a u prvim mesecima ove, uključujući maj, on je udvostručen - ukazao je Putin.

U 2021., vrednost trgovinske razmene između Rusije i Turske iznosila je oko 35 milijardi dolara, a u ovoj godini eksperti prognoziraju da će ona dostići između 50 i 60 milijardi dolara, navodi Tas s.

Erdogan je rekao da Ankari i Moskvi predstoji otvaranje nove stranice u bilateralnim odnosima i saradnji.

- Verujem da će naš razgovor otvoriti novu stranicu u odnosima dve zemlje. Želeo bih da razgovaramo o pitanjima energetske saradnje, izvoza žita preko Crnog mora, turizmu i regionalnim pitanjima - naveo je Erdogan.

On je istakao da će jedna od tema razgovora biti i pitanje Sirije.

- Za nas je važna borba protiv terorizma u regionu. Danas svet prati razgovore u Sočiju - istakao je turski predsednik, a Putin je potvrdio da će ta tema biti na dnevnom redu.

Turski lider je naglasio da je neophodno preduzeti korake kako radovi na nuklearnoj elektrani "Akuju" ne bi bili odloženi.

Posle razgovora dvojice predsednika u cetiri oka, njima će se pridružiti delegacije.

U turskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i šef Obaveštajne službe, a u ruskoj će, između ostalih, biti i čečenski lider Ramzan Kadirov.

Putin i Erdogan su se sastali 19. jula u Teheranu gde se na trilateralnom sastanku Rusija-Turska-Iran razgovaralo o situaciji u Siriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija