• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

11.08.2022

19:00

STVAR JASNA, SAD NEĆE OBUZDATI KINU, TAJVAN JE NOVA UKRAJINA?! Vašington mora da odustane od svoje politike... Inače...

Vesti

STVAR JASNA, SAD NEĆE OBUZDATI KINU, TAJVAN JE NOVA UKRAJINA?! Vašington mora da odustane od svoje politike... Inače...

Podeli vest

Tajvan bi mogao da postane nova Ukrajina, ako Sjedinjene Američke Države ne odustanu od svoje trenutne politike, izjavio je u četvrtak za rusku agenciju Tass, zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije Jan Anlin

"Ako se sadašnja situacija, sa svojim ratnim rizicima, razvija u istom pravcu, onda se ne može isključiti mogućnost "nenamernog pucanja" u Tajvanski moreuz. Onda sutrašnji Tajvan može postati današnja Ukrajina. Komunistička partija i vlada Kine stalno promovišu politiku mirnog razvoja odnosa između dve obale i politiku zajedničkog razvoja, idu putem mirnog ujedinjenja u skladu sa principom "jedna zemlja - dva sistema" i, osim ako je to apsolutno neophodno, neće se opredeliti za ujedinjenje vojnom silom", rekao je Anlin.

On je opisao trenutnu situaciju u regionu Tajvanskog moreuza kao napetu. Nesuglasice traju poslednjih nekoliko godina i zbog toga mnogi strahuju od izbijanja oružanog sukoba.

"Glavni razlog za to leži u američkoj strategiji i politici, zasnovanoj na želji da se Kina obuzda. Vašington se boji kineskog uspona. Dovodeći u pitanje fundamentalne interese Kine, SAD nastoji da obuzdaju njen razvoj", izjavio je zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije.

Još jedan razlog za aktuelnu krizu Jan vidi u politici tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije od 2016. godine, koja je postavila kurs ka nezavisnosti ostrva i prekidu veza sa kontinentalnom Kinom, kao i približavanju Sjedinjenim Državama.

"Ovo dovodi u pitanje princip "jedne Kine", univerzalno priznat od međunarodne zajednice, i šteti nekada mirnim i stabilnim odnosima između dve strane Tajvanskog moreuza", zaključio je stručnjak za međunarodne odnose.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

... a šta ako je želja SAD-a da Taiwan bude nova Ukrajina? Čak sam siguran, da jeste. Samo je pitanje, da li su Taivanci do te mere naivni kao Ukrajinci.

Fikus

pre 1 godinu

U pravu si ali se mora napraviti razlika između korumpirane Tajvanske političke elite koju finansira i podržava Amerika i naroda, građana Tajvana. Mislim da političari Tajvana ipak nisu toliko glupi kao Zelenski i njegova ekipa u Ukrajini i da su svesni da bi u takvom scenariju sigurno platili glavom takav avanturizam. Biće tanzija, biće provokacija i pokušaja ali sam siguran da će Peking svaki pokušaj brutalno da saseče u samom startu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija